Kevättalvella 2016 sain tyttäreltä lainaksi 147 senttiä pitkät OAC Kar-sukset Särkitunturin retkelle. Särkitunturin pitkät, loivat rinteet oli kuin tehty pitemmälle lumikenkäsukselle.
Kantavaa hankea ja avaraa loivasti viettävää tunturirinnettä oli ilo laskea OAC Kar-suksilla.
Seuraavana talvena, eli marraskuussa 2016 hankin omat OAC Kar-sukset. Kun ensi kertaa nousin niillä Valtavaaralle, huomasin eron pidossa entisten Hokkien hyväksi. Jyrkässä rinteessä, pehmeällä lumella Kar-suksi ei pitänyt läheskään niin hyvin kuin lyhyempi Hok. Pidin kuitenkin Kar-suksen kantavuudesta ja upeasta liu'usta.
Pitkät liu'ut aukeassa, loivasti viettävässä maastossa oli parasta mitä Kar-lumikenkäsuksi minulle tarjosi. Unohtumaton on mm. parin kilometrin liuku 628 metrisen Sorsatunturin laelta kodalle tunturin juureen.
Käytin OAC Kar-suksia kaksi kokonaista talvikautta ja vielä vielä viime syksystä tämän vuoden maaliskuulle. Koin kuitenkin nousut paksussa lumessa hankalaksi. Kaipasin monesti lyhyempien lumikenkäsuksien ketteryyttä ja parempaa pitoa.
Päädyin vaihtamaan 127 senttiä pitkiin OAC Wap-lumikenkäsuksiin. Ne ovat kaksi senttiä pitemmät ja sentin leveämmät kuin ensimmäiset Altai Hok-lumikenkäsukseni. Wapit ovat myöskin sentin leveämmt kuin OAC Kar'it. Laskin, että kantopinnaneroa Kar- ja Wap-suksen välillä on vain 117 cm2, eli noin kämmenenkokoinen ala per suksi. Mutta pito jyrkkää rinnettä noustessa on huomattavasti parempi kuin pitemmällä Kar-suksella ja sitä ominaisuutta tarvitsen Savon mäkisissä maastoissa ja Kuusamon jyrkkärinteisillä vaaroilla.
OAC Wap-lumikenkäsuksissa on ilveskuviointi.
Onko haahuilu karvapohjasuksien välillä nyt päättynyt? Tulevat talvet sen sitten näyttävät.
Mitä tapahtui Altai Skis Hok ja OAC Kar 147 karvapohjilleni? No, menivät oman perheen käyttöön, lyhyemmät nuorisolle ja pitemmät perheen metsästäjälle. Käyttäjiä ja käyttötarpeita on monia, siksi on hyvä, että on valinnanvaraa.
Päivitystä 2.12.2019
Nyt olen päässyt kunnolla testaamaan OAC Wap-lumikenkäsuksia alkaneen talven lumilla Kuusamon vaaroilla. Nousut jyrkässä rinteessä sujuu lipsumatta. Ainakin minun pituiselleni käyttäjälle (164 cm) nämä lyhyemmät OAC:t on käyttökelpoisemmat kuin 147 senttiset OAC:t. Ovat pitävät ja ketterät.
Siinä missä pitkällä lumikenkäsuksella joutuu haarakäynnille, pääsee OAC Wapeilla vielä suoraan. Kuva otettu Valtavaaran jyrkällä koillisrinteellä.
Nuo uusimmat bäyttävät kyllä tosi käteviltä.
VastaaPoistaMinä kokeilin tänä talvena ensimmäistä kertaa (lainasin mieheltäni) karvapohjasuksia, ja tykkäsin kun ei lipsu mutta luistaa. Taidan päätyä ostamaan omat jos vaan selkä sallii vielä ensi talvena hiihdon.
Sopivat hyvin kiireettömälle kulkijalle.
PoistaKiitos, juuri tälläistä kokemusperäistä tietoa kaipasin!
VastaaPoistaMukava jos oli hyötyä. Ehkä nyt oli sen verran kertynyt kokemusta, että voin jo jotain aiheesta kertoa.
PoistaLumikenkäsukset! Siellä on vieläkin upea talvi. :)
VastaaPoistaTalvi jatkuu... ja karvapohjakelit.
PoistaMielenkiitoista tietoa!
VastaaPoistaKiitos Anne
PoistaTää oli hyvä juttu! En ole koskaan noita liukulumikenkiä testaillut enkä tiedä olenko koskaan hommaamassa (varasto jo täynnä erilaisia välineitä), mutta mukava oli kuulla eri suksityypeistä, että mihin maastoon mikäkin parhaiten passaa.
VastaaPoistaHarvemmin enää käytän tavallisia lumikenkiä ja hiihtäminenkin on jäänyt, koska näillä pääsee umpihankeen. Ainoastaan tosi jyrkissä ja kivikkoisissa paikoissa lumikengät on paremmat. Parasta liukulumikengissä on hidas ja turvallinen liukuminen pehmeässä hangessa vaaran rinnettä alas.
PoistaMiten noilla lyhyemmillä suksilla onnistuu hiihto esim. auratulla metsätiellä? Olen harkinnut tuollaisia, kun tulee mentyä laduttomia hankia pikin metsässä ja pellolla.
VastaaPoistaJäätikkö tai kova hanki kuluttaa pohjan nousukarvaa. Pitää olla vähän pehmeämpää lunta kovan pinnan ja suksenpohjan välissä.
PoistaKiva oli lukea, että miten mikäkin suksi toimii. Noi on kyllä niin hyvä keksintö!! Itse sanon niitä "tynkäsuksiksi".
VastaaPoistaHeh, taas uusi nimi liukkareille. Rakkaalla lapsella jne...
PoistaBeautiful pictures, what a lovely lavo!
VastaaPoistaHugs, Ida
Thank you Ida!
PoistaTämä on avartava juttu. Itse olen pähkäillyt murtsikka karvapohjien ja näinen tynkäsuksikarvapohjien välillä, kummat valita.
VastaaPoistaEnempi olen viime aikoina hiihdellyt omia reittejäni
Jos kulkeminen painottuu enemmän umpihankihiihtoon, niin suosittelen lumikenkäsuksia.
PoistaMoikka! Vieläköhän olet täällä vastailemassa? Mietin kanssa Wapin ja Hokin välillä. Hokissa on ilmeisesti teräskantit, kun Wapeissa on komposiittia. Miltä tämä eroavaisuus on tuntunut?
VastaaPoistaViime kevättalvella Riisitunturin tuulen kovettamalla hangella kaipasin kanttia, tosin en ole varma olisinko uskaltanut Hokeillakaan jääkuoren peittämälle hangelle. Pehmeällä lumella, upottavassa hangessa en ole kaivannut kantteja. Kanteista on kyllä hyötyä suojaamaan suksen reunoja. Hokkien pito on ehkä vähän parempi kuin Wappien, mutta kantavuus on huonompi.
Poista