Näin valkolehdokin kukan ensimmäistä kertaa heinäkuun alkupäivinä vuonna 2005. Ensin tunsin tuoksun, joka tuntui kun meloin saaren rannan tuntumassa tyynenä iltana. Tuo huumaava tuoksu kesäillassa houkutteli rantautumaan ja rehevästä notkelmasta löysin kukkivat valkolehdokit. Paikka oli Sorsavesi, jossa olen telttaillut lähes joka kesä vuosikymmenien ajan. Olen asunut lapsuuteni ja pitkälti aikuisikänikin Etelä- ja Pohjois-Savon rajamailla, vedenjakajaseudulla. Suot ja suokasvit ovat tulleet paljon tutummiksi kuin lehdot ja lehtojen kasvillisuus. Sorsaveden ympäristössä on pieniä lehtolaikkuja tai lehtomaisia maastokohtia, jotka ovat harvinaisia niillä seuduilla. Siellä piilossa kasvaa myös valkolehdokki.
Sen jälkeen kävin monena kesänä samalla valkolehdokkipaikalla niiden kukinta-aikaan. Muutettuani Rantasalmelle löysin paljon uusia valkolehdokin kukintapaikkoja Haukiveden rannoilta ja saarista. Näin kerran kukkivan valkolehdokin Varkaus-Rantasalmi-tienpenkallakin. Kauan se ei siinä saanut kukkia. Kerran ohi ajaessani huomasin auton pysähtyneenä paikalla ja naisen kantamassa valkolehdokkia astiassa. Rauhoitetun kasvin siirtämistä omaan puutarhaan ei voi pitää hyväksyttävänä tekona.
Edelleenkin etsiydyn joka kesä valkolehdokkien kukintapaikoille. Tänä kesänä löysin ensimmäisen kukassa Yöveden rannalta. Mutta suurimman yllätyksen koin kun menin juhannusaaton viettoon saunamökilleni Kiviniemeen, Leppävirralle. Nuotiopaikan polun varressa komeili kaksi valkolehdokkikukintoa. Vuosia tein pitkiä melontaretkiä nähdäkseni valkolehdokin kukinnan ja nyt ne olivat tulleet tapaamaan minua. Kiitos siitä.
Ensimmäinen valkolehdokkini v. 2005 |
nuotiopaikan polun valkolehdokit |