perjantai 22. huhtikuuta 2016

Liukuja Särkitunturilla

Yöpakkaset jatkuvat ja niin myös hankikelit. Heräsin yhtä aikaa auringon kanssa eli viideltä. Kittilässä oli pilvistä ja pakkasta viisi astetta, Muonioon Foreca lupasi aurinkoista, joten lähdin ajamaan sinne suuntana Särkitunturi. Jerisjärven pohjukassa auton mittari näytti miinuksia 11,5. Särkitunturin parkkipaikallakin oli kymmenen pakkasastetta. Onneksi autosta löytyi hiihtotakki lisälämmikkeeksi.

Kulkuvälineenä on tyttäreltä lainatut OAC Kar-liukulumikengät. Ne ovat parikymmentä senttiä pitemmät kuin omat Altai Hok-liukkarini.


Nyt on talviretkeilijälle kelit kohdallaan. Hangella on kolmisen senttiä puhdasta, uutta lunta ja sen alla kantava teräshanki. Lisäksi aurinko paistaa täydeltä taivaalta. Särkitunturiin on kuljettu paljon talven aikana. On moottorikelkan jälkiä, jalanjälkiä ja suksenjälkiä. Minä tarvitsen jälkeä vain rinteen alaosassa, jossa tiheän männikön juurella on möykkyistä, puusta pudonnutta lunta. Kun puusto harvenee, tasoittuu hangen pinta ja on helppo kulkea missä vaan.


Ohitan puolimatkan tulipaikan eli Särkivaaran kodan pysähtymättä. Kodan pohjoispuolen katolla on vielä lunta. Tuohon voisi kuvitella silmät, suun ja pipon.


Nuoren männikön joukossa on muutamia vanhoja petäjiä. Tämä puu näyttää kuin olisi kasvanut ylösalaisin, juuret taivasta kohti.


Puurajan yläpuolelle tultua alkaa koillisesta näkyä Pallastunturien jono.
Yllättävän nopeasti näkyviin tulevat ylärinteellä halkokodan ja huussin katot, eli olen perillä. Tulipaikalla ei ole vähään aikaan pidetty nuotiota.


Särkitunturin laella on useita pieniä lampia. Talvella niiden sijainnin paljastaa vain painaumat kallioiden välissä.


Särkitunturin huussi on näköalapaikalla.


Kota on täynnä halkoja. Särkitunturilla ollut tulistelukota on palanut vuoden 2011 heinäkuussa. Uusi kota on rakennettu alarinteeseen puolentoista kilometrin päähän.


Halkokodasta löytyy kuivaa, pilkottua koivua, joten pääsen pian tulille.  Tulisteluolosuhteet tunturin laella ovat hyvät, koska tuulta ei henkäystä enempää ja aurinko paistaa. Tuulisella säällä paikalla ei kauan viihtyisi ja tulen sytyttäminenkin saattaisi olla hankalaa.


Aurinko lämmittää, mutta pakkasta on edelleen, joten hangen pinta ei pehmene.


Yllästunturi erottuu kaukaa taivaanrannalla. Sinne on linnuntietä matkaa yli kolmekymmentä kilometriä.


Pallaksen Laukukeron päällä on pilviä.Jerisjärvi
Edessä on mukava, puolentoista kilometrin liukuminen alas tunturin rinnettä Särkivaaran kodalle. Enpä muista koskaan aikaisemmin laskeneeni näin pitkää, yhtämittaista liukua. Evästä on vielä jäljellä, joten pysähdyn kodan valmiille tulille juomaan teetä ja syömään loput eväät. Kodan ikkunan päälle on laitettu huoneentaulu. Kyllä kiitos, nautin todella tästä päivästä.18 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Aurinkoisena päivänä kantavilla hangilla ei harmita yhtään, että ei pääse kukkia kuvaamaan.

   Poista
 2. On siellä maisemat, joista todella voi nauttia. Ja tuo sininen taivas ja tuntureiden valkoinen lumi, oi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Avaraa tunturimaisemaa sinivalkoisena. Oli se hienoa.

   Poista
 3. Aistin kuinka nautit tuolla kauniissa lumisessa maisemassa, jossa ei taida enää olla kylmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinko lämmittää sitten kun nousee vähän ylemmäs. Ja tyynellä säällä tunturian laellakaan ei tule kylmä.

   Poista
 4. Tähän aikaan vuodesta, kun pakkanen ei enää pauku, vilukissakin nauttisi noista upeista maisemista!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt olisi Lapissa hyvät kelit vilukissallekin.

   Poista
 5. Sinä nautit täysillä menostasi ja näkemästäsi, mutta hyvin se välittyy lukemalla tekstiäsi ja tuijottelemalla lumikuvia.
  Viihdyt edelleen talvessa, vaikka viissin voisit jo puuhastella pihahommeleidenkin kanssa?
  Tänä aamuna kesti hanki täällä Koillismaallakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on kolmen viikon pesti koululaisen kaverina, joten menee vielä jonkun aikaa ennen kuin puutarhahommat ovat ajankohtaisia.

   Poista
 6. Aivan ihanat maisemat ja varmasti aivan mahtavaa laskee alas ylhäältä. Siinä tulee mukavan pitkä lasku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Särkitunturi on siinä suhteessa mukava, että nousu on suhteellisen loiva. Eikä alastulossakaan vauhti nouse liian kovaksi.

   Poista
 7. Mitkä maisemat ja retki. Saitko nauttia siitä ihan itseksesi, jos sait niin tuntuupa ylelliseltä. Lasku oli varmasti nautinnollisen pitkä. Upea päivä epäilemättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylös tunturiin ja tulilla olin ihan yksikseni, koska lähdin niin aikaisin liikkeelle. Vähän myöhemmin tuli puolenkymmentä kävelijää ylös.

   Poista
 8. Voi että, kyllä minäkin nauttisin tuollaisista retkistä! Upeat maisemat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Särkitunturilta on komeat maisemat joka suuntaan.

   Poista
 9. Lunta, lunta! Me täällä etelässä manataan raekuuroja, joita on ollut viikon ajan joka päivä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta sieltä etelästä näkee kuvia myös kukista, leskenlehdistä, sinivuokoista ja valkovuokoista. Täällä ei kuki vielä vähään aikaan.

   Poista