maanantai 11. tammikuuta 2016

Koskikierros Rautalammilla, Konnekoski

Sunnuntaiaamu vaikutti sen verran selkeältä, että päätettiin lähteä retkelle katselemaan Rautalammin koskia, Konnekoskea ja Nokisenkoskea.  Rautalammin reitti on Kymijoen vesistön latvavesiä, mutta Rautalammin paikkeilla vettä on kerääntynyt jo laajoilta alueilta, mm. pohjoisesta Pielavedeltä ja kaakon suunnalta Pieksämäeltä saakka. Runsaan veden ja voimakkaan virtauksen vuoksi nuo kosket pysyvät sulana läpi talven.

Konnekoski on ensimmäinen koskikohteemme. Varsinainen koskiosuus on noin 150 metriä pitkä, mutta ylävirrassa näyttää olevan sulaa satojen metrien matkalla. Pakkasta on reilu parikymmentä astetta, joten rannan puut ovat paksun huurrekuorman peitossa. Konnekoski on suosittu kalastuspaikka, siksi rantaa reunustaa pitkä heittolaituri.


Vähän pilviharsoa on taivaalla, mutta taivaanrannalla on valoisampaa. Kannattaa jäädä odottamaan auringon esiintuloa.


Kosken niskalla on tulipaikka, puuvaja, pöytä ja penkit.


Näkymä sillalta alavirtaan, eli Etelä-Konneveden kansallispuiston suuntaan.


Vasta alhaalta rannasta katsottuna Konnekosken ylittävä silta paljastuu kauniiksi kaarisillaksi. Saukko on tepastellut rannalla jalanjäljistä päätellen.


Tätä kannatti odottaa, auringonnousu koskesta nousevan pakkasusvan läpi on kaunis.Koskikarojakin lentelee virran yllä, mutta minua kiinnostavat nyt enemmän kosken suuntaisesti tulevan valon värit ja liikkeet.
Käyn vielä varjoon jäävän rannan puolella kuvaamassa valaistua rantaa huurreoksien läpi.Matkamme jatkuu seuraavaan kohteeseen, eli Nokisenkoskelle. Siitä seuraavassa postauksessa.

40 kommenttia:

 1. Kyllä on taas ihania näkymiä. Talviset kuvat ovat tosi kauniita. Minusta yleisesti talvikuvaus on vain melko aliarvostettua. Vai eivätkö ihmiset vain tarkene lähteä kuvailemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla niin, että mitä kylmempää sen kauniinpaa.

   Poista
 2. On taas niin kauniita kuvia. Tykkään kans näistä talvikuvista, mutta onhan se tosi että talvella kuvatessa näpit on koko ajan jäässä. Myös meikäläisen Sonystä loppuu aina virta aivan liian nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on ilmeisesti hyvä verenkierto sormissa, kun harvoin käsiä palelee niin ettei kameraa voisi käyttää. Se on niin yksilöllistä.

   Poista
 3. Miten upeasti valo leikkii pakkasen kuorruttamissa puissa. Kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maisema muuttui kuin taikaiskusta heti kun aurinko tuli esiin.

   Poista
 4. Upea kuvauspaikka ja -valo. Hienosti olet onnistunut tallettamaan kauneimman <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvauspaikka oli kyllä hieno ja valokin. Ja lisäksi oli onnea, että aurinko löytyi eikä jäänyt pilvien taakse piiloon.

   Poista
 5. Oi! Enpä ole nähnyt Konnekoskea koskaan ennen näin kauniina, kiitos näistä kuvista.
  Nokisen kuvia odotellen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla niin, että joulun ajoilta helmikuulle auringon nousun suunta on Konnekoskella virran suuntainen.

   Poista
 6. Miten ihmeessä sinä tarkenet? Huikeita kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä kertaa riitti untuvatakki, lämpösaappaat ja paksu pipo. Jos olisi ollut kylmempää, niin olisin laittanut untuvatakin alle kevytuntuvatakin. Se on salainen aseeni mm. revontulikuvauksissa :)

   Poista
 7. On kyllä ihania kuvia.
  Suomen luonto on kaunis ja varsinkin talvella aurinko ja lumi tekevät siitä satumaan.
  Upeat kuvat sinulla, niin kuin yleensäkin. Jos vois peukuttaa, niin pistäisin tulemaan tupla suuren :)

  VastaaPoista
 8. Kyllä oot taas taikonut upeat kuvat.

  VastaaPoista
 9. Kauniita kuvia! Nokisenkoski on myös minulle tuttu paikka. Käyn siellä tavallisesti kevättalvella. Siellä tapaa usein joutsenia ja muita vesilintuja. Tuttu paikka jo ihan lapsuudesta saakka <3 Näyttää kauniilta myös tällaisessa talvisessa pakkasäässä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Konnekoskella oli koskikaroja ja saukkokin siellä oli ollut jäljistä päätellen, mutta jousenia en nähnyt. Eikä nyt ollut Nokisenkoskellakaan.

   Poista
 10. Olipa jännä juttu. Nimittäin Hankaveden vesi laskee Konnekosken kautta Konneveteen. Meidän mökkipuutarha sijaitsee Hankaveden rannalla, tosin ihan siellä toisessa päässä. Konnekoski on tuttu paikka, olen siellä käynyt vain kesäisin.

  Upeat kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen joskus käynyt Hankavedellä melomassa, mutta siitä on aikaa. Siellä Myhinpään puoleisessa kapeikoissa en ole käynyt.

   Poista
 11. Miten upeita kuvia Konnekoskesta. Ihan piti uudestaan käydä ne läpi, ovat niin kauniita. Kesällä tulee usein ajettua tuota kaarisiltaa, mutta näin kauniita yksityiskohtia en ole ennemmin havainnut. Sinulla on silmää kauneudelle ja taitoa vangita kauneus kuviin. Kiitos, ovat ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anja. Konnekoski on minullekin tuttu paikka ennestään.

   Poista
 12. Alkaa tässä vähitellen superlatiivit loppua.. Aivan ihanat valot ja kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä kertaa löytyi poikkeuksellisen hieno valo. Kiitos.

   Poista
 13. Huiketa kuvia auringon noususta, harva olisi halunnut pakkasen vangita kuviin.

  VastaaPoista
 14. Oi miten kauniita kuvia. Noita hetkiä kannatti odottaa! Valon leikki on suorastaan taianomaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus onnistaa valojen suhteen. Monesti on tullut odoteltua turhaan, mutta tämän kaltaiset aamut korvaavat pettymykset.

   Poista
 15. Kauniin talven olet löytänyt etelämmästäkin. Minua ihastuttavat pakkasen huurruttamat puut ja talvinen valo osuessaan niihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuri määrä vapaana virtaavaa vettä huurruttaa tehokkaasti puiden oksat.

   Poista
 16. Kaunista. Kannatti odottaa auringon nousua. Auringon liikkeet ovat oma lajinsa kuvata ja että hoksaa kaikki pienet yksityiskohdat, mikä näyttää kuvassakin hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokimaisemissa on paljon kauniita yksityiskohtia. Ei vaan tahdo ehtiä niitä kaikkia kuvaamaan.

   Poista