perjantai 22. tammikuuta 2016

Pakkasilta Könkäällä

Kuluneella viikolla on koko maassa ollut kovia pakkasia. Matkalla pohjoiseen auton lämpömittarin lukema oli lähes koko matkan kolmenkymmenen asteen kylmemmällä puolen. Perillä Könkäällä sitten olikin liki neljäkymmentä pakkasastetta. Kittilän kirkonkylän pakkasennätys torstai-illalta oli 38,5 astetta.

Keskiviikkoiltana Könkäällä pakkanen oli myös -38 lukemissa, mutta uskaltauduin kuitenkin ulos katselemaan revontulia. Alkuillan revontulet erottuivat heikosti kun taivas oli vielä valoisa ja kuu valaisi myös. Kapea revontulinauha kulki läpi taivaan.


Myöhemmin illalla revontulet olivat jo voimakkaammat ja niiden loimut alkoivat erottua selvemmin. Nyt ei tarvittu pitkää valotusaikaa, parin sekunnin suljinaika riitti hyvin.Kävelin moottorikelkan uraa Ounasjokirantaan. Kuun valo siilautui ohuen pakkasusvan läpi.Kahtena vajaan tunnin ulkonaolon aikana tuli testattua kameran kestävyyttä ja vaatetuksen riittävyyttä. Kamera toimi kiitettävästi kun säästeli näytön käyttöä. Kahdet fleecehanskat eivät riitä enää liki neljänkympin pakkasessa, sormet alkoivat jäätyä. Muuten tarkeni hyvin. Kokeilin kahden untuvatakin yhdistelmää, paksumman untuvatakin alla oli kevytuntuvatakki.

18 kommenttia:

 1. Onko sinulla jotain erikoisjärjestelyjä, että saa kameran ja tarvikkeet pysymään toimintakunnossa noin kovalla pakkasella? Meinaan, että ainakin minulla alkaa olla tuo -27 C aika silleen maksimi kameralle ja jalustassa on ne pidennysnapikat muovia, pelkäisin menevän rikki. Upeat kuvat kerran taas! Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän akkua vaatteiden alla lämpimässä kun en kuvaa ja lyhyillä kuvausväleillä kamera on kainalossa.

   Poista
 2. Taianomainen tunnelma! Uskomattoman upeat kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuutamot talvi-illassa on tunnelmallisia. Nyt oli lisämausteena revontulet.

   Poista
 3. Huikea valonäytelmä pohjoisen taivaalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkstä aikaa oli selkeä taivas. Revontulia on ollut, mutta myös pilviä viime aikoina.

   Poista
 4. Komeat revontulet. Kuu taisi valaista hyvin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuu valaisi vähän liiankin hyvin revontulien näkymisen kannalta.

   Poista
 5. Hienosti leiskui taas taivaalla. Olit valveutunut ja kuvasit näyttävät revontulet. Itse en viitsinyt pukeutua noihin arktisiin pakkaslukemiin lähteäkseni kuvausretkelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmesesti keskiviikoilta oli ainut pilvetön vähään aikaan. En ehkä muuten olisi lähtenytkään ulos.

   Poista
 6. Uskomattoman upea näytelmä. Kiitos kun laitat nämä revontulet silmiemme iloksi lämpöisessä kodissa katseltavaksi (muuten ei niitä saisi ollenkaan nähdä).
  Mukavaa sunnuntaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt oli tilaisuus kuvata revontulia suhteellisen helposti melkein pihalta.

   Poista