sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Punainen aurinko

Viime sunnuntain Rautalammin koskiretken jälkeen jäi mieltä vaivaamaan pari asiaa. En ehtinyt koluta Nokisenkosken kaikkia kuvauspaikkoja, ja kosken auringonnousu jäi näkemättä. Nyt oli mahdollisuus korjata nuo puutteet, mutta onnistuisiko auringonnousun näkeminen kun idän ja kaakon suunnalla taivaanranta on pilvessä. Pakkasta on taas tuhdisti 26 astetta, mutta hyvin tarkenee kun päällä on riittävästi kerroksia. Silmälasien jäätyminen sen sijaan haittaa, koska linssejä on hankala saada sulateltua kylmässä.

Kosken länsirannan saareen vievällä sillalla on pienet jalanjäljet. Muita kulkijoita ei ole ollut sitten viimeisimmän lumisateen.
Huurreoksien ja rannan jääreunuksen lisäksi tähän kokonaisuuteen kuuluisi virtaavan veden ääni. Valitettavasti sitä ei saa liitettyä kuvaan.


Aurinko yrittää tulla pilvikerroksen läpi. Auringonpilari on kuin punainen piippalakki.


Nyt auringon muoto jo erottuu selvästi ja erikoinen punainen kehä on sen ympärillä.
Suljinta painaessa huomaan jotain vilahtavan kuva-alalla. Koskikarahan se siinä lentää kuvaan.


Laajalla koskialueella karaa ei ole helppoa kuvata. Tarvittaisiin pitempää putkea.


Lämmintä valoa kylmässä vedessä.Pakkaskiteet ilmassa saavat aikaan haloilmiöitä. Auringon molemmin puolin muodostuu pieni pilari joista toinen jää puiden taakse. Tähän on hyvä lopettaa ja lähteä lämmittelemään varpaita.

22 kommenttia:

 1. Upeita kuvia, hienoa valoa! Kannatti ajella kylmänä aamuna Nokisen maisemiin! Koskikaroja siellä on kaksi pariskuntaa, sanoi minulle rautalampilainen lintuharrastaja ja luontokuvaaja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä kertaa vain tuo yksi kara näyttäytyi. Onneksi aurinko kuitenkin jaksoi tulla pilven läpi.

   Poista
 2. Ollaan me vaan hurjia kun ei pakkasta pelätä! Silmälasit ja kameran etsin ovat vuoronperään huurteessa pakkasella. Viimeksi sain jopa kameran rungon hengityksellä kuorrutettua. Komea kuvasarja! Seitsemäs kuva ylhäältä laskien on mun suosikki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkasella sulana pysyttelevät virtapaikat on kauneimmillaan. Siksi sinne tekee mieli kylmästä huolimatta.
   Minulla tahtoo silmät vuotaa vettä pakkasella ja tietäähän sen miten siinä käy silmälaseille.

   Poista
 3. Aivan upea luonnonilmiö.
  Pakkanen on todella vaatetuskysymys. Mutta kun ei enää omista niin tehokkaita vaatteita, ei ole enää tullut hankituksia uusia (vanhat ei mahdu päälle :( kun kovia pakkasta ei ole täällä etelässä niin usein eikä kamalan kauan.. Paitsi tänä talvena. Inhottavaa pukea koko reportuaasi päälle lyhyitä kauppamatkoja ym. varten. Ja sit se menee hengitykseen ja naaman iholle. Yääk kova pakkanen. -15 C olis maksimi, -5 C on hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne ensimmäiset pakkaset tuntuu aina kylmältä. Mutta kumma kyllä, siihen tottuu ajan kanssa.

   Poista
 4. Wau! huikeaa!

  Samoja tuntoja Orvokin kanssa, täällä etelässä ei yleensä ole pitkään kovin kylmiä jaksoja, joten nyt pakkasen tultua ei kaapista löydy tarpeeksi vaatteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan siinä sekin, että meren läheisyydessä pakkasilma on kosteampaa ja kylmyys tuntuu eri tavalla. Itä- ja Pohjois-Suomen kuiva pakkasilma on erilaista.

   Poista
 5. Aivan huikean hienoja pakkas aamun hetkiä olet tallentanut! Minäkin nautin pakkasessa kuvaamisesta. Paljon vaan vaatetta päälle niin tarkenee ja kengät on tärkeimmät, kun paljon seisahtelee kuvakulmia katselemaan. Minulla on kolme numeroa omaa kokoani suuremmat kengät johon mahtuu parit villasukat ja jää vähän ilmatilaakin. Nautitaan nyt talvesta kun se on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli Haltin karvavuorikengässä paksu urheilusukka ja villasukka. Ja siitä huolimatta varpaita alkoi palella. Kaipasin Powerbootsejani.

   Poista
 6. Lähi aikoina, on ollut tosi paljon haloja taivaalla. Johtuuko kovasta pakkasesta, että taivaalla on paljon jääkiteitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinko ja kuiva kiteinen pakkaslumi-yhdistelmä synnyttää haloja. Paljon niitä on näkynyt viime aikoina.

   Poista
 7. Voi miten upeaa!! Minäkin näin eilen upean haloilmiön, kun ajelin tallille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upeita taivaan väri- ja valonäytelmiä on tosiaan nähty.

   Poista
 8. Upeat kuvat! Hieno kontrasti pakkasen hyytämän maiseman ja auringon lämpimien värien välillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmää sinistä ja lämmintä punaoranssia. Aamulla värit ovat upeimmillaan.

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Oli tuuriakin. Aivan yhtä hyvin pilvikerros olisi voinut olla niin paksu, että aurinko olisi jäänyt kokonaan piiloon.

   Poista
 10. Pakkasaamut ovat upeita.
  Aurinkokuvat lumoavia. Ihastuttaa myös heteen heijastuvat vahvat punasävyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veden punasävyt ovat niin hämäävän lämpimät.

   Poista