keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Loppiaispäivä Kuusamossa

Odotan auringonnousua Kiveskoskella. Nyt ei tee mieli seisoskella kauan yhdessä paikassa, koska pakkasta on -32 astetta. Olen kyllä varustautunut kylmyyttä vastaan. Päällä on pari urheilukerrastoa, fleeceä ja pitkä untuvatakki, päässä kypärämyssy ja pipo, sekä jalassa lämpösaappaat. Eikä kylmä tulekaan niin kauan kun vähänkin liikkuu.

Koskikaroja ei pakkanen haittaa. Karan kirkas viserrys on ainut koskella kuuluva ääni.Kara on vain viiden metrin päässä minusta. Se sukeltaa ja nousee sitten lumen peittämälle kivelle syömään löytämäänsä evästä. Ja sukeltaa uudelleen.


Aurinko ei jaksa tulla esiin taivaanrannalla olevan pilvikerroksen takaa. On vain punainen kajo etelän taivaalla.


Suojaisella rannalla lähellä siltaa on rannan pensaissa paksu huurrekerros. Ylävirran avonaisilta paikoilta tuuli on karistellut huurteet pois. Onneksi nyt ei tuule. Kylmän vaikutus olisi silloin neljänkymmenen pakkasasteen luokkaa.
Matkalla Rukan suuntaan aurinko vilahtaa pari kertaa pilvien raosta. On siis käytävä katsomassa näkyisikö se ylempää.


Sieltähän se löytyi, näyttäen pilvikerroksen suodattamana ihan appelsiinilta.
Tai aivan kuin se laskisi mäkeä pitkin Pyhävaaran rinnettä.


Vielä viimeiset vilkutukset ennen kuin aurinko painuu metsän taakse.


34 kommenttia:

 1. Taas niin upeita kuvia! Siellä itärajan tuntumassa näyttäisi tänä talvena olevan paksummat lumikerrokset kuin muualla. Mietittiin miehen kanssa, että suunnattaisiin joku viikonloppu Ruka-Kuusamo suunnille. Minne suosittelisit lähtemään päiväksi lumikenkäilemään? Siellä näyttää olevan useampia hienoja paikkoja. Siellä suunnilla ei ole tullut juuri käytyä, joten ei tunneta paikkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumen syvyys on tällä hetkellä noin 40 cm. Lumikenkäilykelit on juuri nyt todella hyvät. Pehmeän lumikerroksen alla on tiivistynyttä ja jäistä lunta.
   Rukan lähellä helposti saavutettavia lumikenkäilypaikkoja ovat mm. Pyhävaara ja Valtavaara. Vähän kauempana hienoja retkikohteita talvellakin ovat Myllykoski ja Jyrävä Juumassa.

   Poista
 2. On kylmää, mutta samalla niin hirmu kaunista.
  Kerro, kuvaatko aurinkoa suotimen läpi? Ainakin kuvasi auringosta ovat niin hyviä.
  Pakkasta täällä muuallakin Koillismaalla ihan mukavasti, esim. meillä -34.8. Uskalsin hiihtä katsomaan, josko saan tutusta vaarasta kuvia, vaan oli niin harmaata, etten onnistunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään pilvikerros teki luonnonmukaisen suotimen. Aurigon valo siilautui pilven läpi juuri sopivasti. En ole nykyisin käyttänyt suotimia. Niistä tahtoo tulla linssiheijastuksia. Pyrin valotuksella hallitsemaan valon määrää.

   Poista
 3. Uskomattoman kauniit kuvat, pakkasta on täälläkin melkein - 30 astetta. Miten toimit kameran kanssa tämmösillä pakkasilla, ilman että se "jäätyy"? Monia poppakonstejahan siihen on, mutta haluaisin yhden pätevän:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on ollut kameran (Canon 70D) kanssa pakkasella vain kaksi ongelmaa: objektiivin linssipinnan jäätymisen ehkäisen sillä, että kun olen ottanut linssinsuojuksen pois, en laita sitä enää takaisin kiinni niin kauan kun olen ulkona. Zoomobjektiivin säätörengas jäykistyy kun kamera on useampia tunteja pakkasessa. Siihen en ole keksinyt ratkaisua. Toimii se kun tarpeeksi jaksaa vääntää.

   Kotiin tultua kamera saa hiljalleen sulaa kameralaukussa. En ota sitä pois laukusta muutamaan tuntiin.

   Poista
 4. Kuvat näyttävät siltä kuin eivät olisi totta ollenkaan. Nuo isot oranssiset aurinkokuvat viehättävät minua nyt tällä kertaa erityisesti. Tällaista en muista luonnossa koskaan nähneeni. -Mutta nuorempana sitä nyt on mennyt monta muutakin asiaa sivu suun huomaamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pilven läpi suodattuva valo tekee auringosta värikkään.

   Poista
 5. Jälleen aivan mahtavia kuvia! Aurinkokuvat, oi että osaavat olla kauniita.

  Pakkanen paukkuu Savossakin, liki kolmekymmentä mittari nyt näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt onkin pakkaskeliä koko Suomessa.

   Poista
 6. Aurinkohan se sieltä löytyi. Tosiaan appelsiini tulee mieleen. Meillä oli aamulla aivan mahdottoman hieno kuunsirppi taivaalla. Isolta näytti mollukka ja matalalla. Olisipa ollut aikaa ja kamera mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonto tarjoaa hienoja elämyksiä. Vielä pari päivää se kuunsirppi pienenee.

   Poista
 7. Jälleen jäin haaveilemaan kuviesi maisemiin! Upeita jälleen! Aikas kova uimari tuo koskikara :D Kuinka kamerasi akku reagoi kylmyyteen, tuntuu että omani hiipuu kylmässä hiljalleen, mutta palautuu kun saa sulaa rauhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeen hyvin akku on kestänyt. Minulla on kyllä vara-akku lämpimässä vaatekerrosten sisällä, mutta harvoin sitä on tarvinnut.

   Poista
 8. Mahtavat kuvat!

  Urheita lintuja nuo koskikarat, aina ihailuttaa niiden meno hyisessä kylmyydessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ihailen myös koskikaroja. Ei näytä pakkanen vaikuttavan menoon mitenkään. Ja vielä laulavatkin :)

   Poista
 9. Kylläpä sielä nousee jo korkealle aurinko! Upeita kuvia taas kerrassaan.. Aurinkoa jäädään vielä täälä pohjosessa odottelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, ei vielä kovin korkealle, mutta verrattuna pohjoisempaan Suomeen, niin varmaan niin on.

   Poista
 10. Upeat kuvat, etenkin nuo aurinkokuvat ovat huippuja!

  VastaaPoista
 11. Sinulla taitaa olla sisäänrakennettu lämpötermostaatti kropassasi… ;) Tiedän, tiedän, se on vaan vaatetuskysymys, että tarkenee… mutta silti.
  Ihania kuvia, eritoten nuo auringonnousut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanovat, että kylmään tottuu. Kaipa siinä vähän perää on. Mutta tottakai lämpimästi pukeutuminen auttaa.

   Poista
 12. Onko sulla mitään vinkkejä miten sormet saa pidettyä lämpimänä kun kuvailee? Ootko ihan kotoisin Kuusamosta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytän kameraa fleecesormikkaat kädessä. Alle kahdenkymmenen asteen pakkasella riittää yhdet sormikkaat, kylmemmällä laitan kahdet päällekkäin.
   Olen osa-aikakuusamolainen :)

   Poista
 13. Täälläkin oli eilen samanlainen punainen aurinko, ei juuri häikäissyt. Olisi vain täytynyt olla pitkä putki että olisi saanut sen kuvaan noin kun sinulla. Jonkinlaisen kuvan otin, mutta aurinko on vain pieni piste, silmällä katsottuna omi juuri tuollainen punainen mollukka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa, pitkällä putkella sen saa tavoitettua.

   Poista
 14. Huimia pakkaslukemia ja hienoja kuvia siellä pohjoisessa! Muutama päivä sitten, kun lomailin Kuusamossa, olivat kylmimmät lukemat "vain" -23.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pilvisyys on pitänyt Koillismaan pakkaslukemat kohtuullisina. Selkeämmällä säällä olisi saattanut olla loppiaisen aikaan neljänkympin lukemia.

   Poista
 15. Pakkanen lisää luontoo upeasti lisä kauneutta.
  Kaunista katsottavaa on kuvasi jälleen.

  Ei ole kuin muuan päivä kun katsoin kaiholla (ikävä tuli) Kuusamon linnuista ja luonnosta tehtyä ohjelmaa.
  Kuusamossakin alkaa kaamos valostua hissukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivä päivältä valo lisääntyy ja aurinko nousee korkeammalle.

   Poista
 16. Appelsiiniaurinko on hieno ja maisemat muutenkin. Pukea saa noissa lukemissa päälle kyllä runsaasti.

  Täällä ollut pakkasta enimmillään öisin niukasti alle 30, mutta flunssa on vanginnut minut sisään. Oikein harmittaa, että kunnon pakkaset menevät sivu suun. Kävin sen verran ulkona, että vein roskat ja aivastelin ulos mentyäni niin monta kertaa, että viisaampi vissiin olla sisätiloissa vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Flunssa on tainnut vaivata monia viime aikoina. Mutta eikös sitä sanota, että pakkaset ehkäisevät flunssan leviämistä.

   Poista
 17. A niinkuin appelsiiniaurinko :-)
  Hurmaavat värit...

  VastaaPoista