tiistai 20. marraskuuta 2018

Lumetonta marraskuuta Kuusamossa

Yleensä marraskuun loppupuolella on Kuusamossa ollut jo kunnon talvi, lunta ja pakkasta. Nyt ei ole lunta, mutta viime päivinä on lämpötila jo pysynyt pakkasen puolella. Ei lumettomuus ihan poikkeuksellista ole. Kuva-arkistoni todistaa, että vuosina 2011 ja 2012 marraskuun puolivälissä Kuusamossa on ollut vain vähän lunta.

Nyt on hyvä kävellä pakkasen kovettamia metsäpolkuja. Lyhyen päivän valoisana aikana kävimme Porontiman tuvilla. Pihan laavulla paistettiin makkaraa ja minä kuvasin Porontimajoen myllyputouksen jääkoristeita.


Vanhempi autiotupa, eli entinen mylly, on rakennettu niin, että vesi virtaa lattian alitse. Vaikka virtausta joessa ei ole kovin paljon, niin veden kohina on äänekäs. Mitenkähän tuvassa saa nukuttua.


Muutaman asteen pakkanen on jäädyttänyt jokirannan ja kivien kasvillisuuden. Tämä luonnon taidenäyttely ei ole nähtävänä kovin kauan. Jo ensimmäinen lumikuuro peittää jäämuodostelmat tai kiristyvä pakkanen jäädyttää  vähävetisen putouksen kokonaan.














Pyhäjärvellä sinnittelee vielä joutsenperhe. Onkohan niin, että nuoret joutsenet eivät ole vielä riittävän vahvoja lentämään kohti etelää. Vielä pari päivää sitten järvi oli sula, mutta miten käy kun järvi jäätyy.




Muutama päivä sitten Rukalla otettiin käyttöön gondolihissi. Nyt jalankulkijatkin pääsevät helposti ylös laelle tai tunturin toiselle puolelle. Yhteen hissivaunuun sopii kahdeksan matkustajaa.


Auringonnousu gondolihissin ikkunan läpi




Alkuviikolla rinteessä oli paljon nuoria laskettelijoita.






Näkymä gondolihissistä Rukan kylälle.


Rukan gondolihissi kulkee paikoin 31 metrin korkeudella maasta, joten se on korkeimmalla kulkeva gondoli Suomessa.



Tällä hetkellä kaikki lumi rinteissä on joko viime talvena säilöttyä tai lumitykillä tehtyä.


Rukan kylä valmistautuu vastaanottamaan hiihdon maailmancupin osallistujat. Rukalla hiihdetään kilpaa ja hypätään mäessä 22.-25.11.


36 kommenttia:

  1. Oi miten upeita kuvia, niin kaunista luonnon jäätaidetta♥ Rukalla on kyllä hienot maisemat ja puitteet talviurheiluun! Mukavaa tiistai päivää♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on hyvä hetki ihastella luonnon jäämuodostelmia.
      Rukalla on tehty kovasti töitä talviurheilun mahdollistamiseksi.

      Poista
  2. Ihan samaa mietimme reilu vuosi sitten, että miten tuolla tuvassa saan nukuttua, siinä veden kohinassa!
    Ihania jääkuvia, näitä kelejä odottelen tännekkin.
    Laskettelijatkin pääsevät jo nauttimaan, hieno juttu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos säätiedotuksiin on uskominen, niin pakkasta saadaan koko maahan lähipäivinä.

      Poista
  3. Onneksi nykyään on keinot tehdä ja säilöä lunta. Aika ankeaa olisi hiihtää ja laskea, jos tekolunta ei olisi. Luonnon lumet kun tulee miten sattuu maahan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täysin lumeton maisema Koillismaalla tähän aikaan on poikkeuksellinen. Etelä-Suomessa siihen on jo totuttu.

      Poista
  4. Kaunista jäätaidetta, kuin jalokiviä! Gondolihissi onkin hyvä paikka katsella komeita maisemia vaikka onkin lumetonta vielä.
    Upeita kuvia!
    Taitaa olla joka puolella Suomea nyt vedet matalalla. Mitenhän käynee pikkujärvien kalakantojen?
    Hyvää viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitten kun tulee lunta ja tykkyä on tehtävä uusi maisema-ajelu gondolilla.

      Poista
  5. Hienot jääkoristeet. Tuntuu hassulta, että siellä jo lasketellaan. Täällä oli vasta pari pakkasyötä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rukan ensimmäiset laskettelurinteet on avattu jo lokakuun alussa. Täällä on kehitetty menetelmä, jolla "menneen talvet lumet" saadaan säilymään kesän yli.

      Poista
  6. Upeita lähikuvia jäästä ja veden virtauksesta.

    Rukalla on paljon rakennettu sen jälkeen kun aikoinaan olin siellä töissä.

    Luulisi gondolihissien lisäävän kävijöitä Rukalle.
    Kaikki kun eivät osaa/halua hiihtää, vaan ihailla pelkästään maisemia.

    Toivotaan lumisadetta, että talvi matkailijoilla on lunta missä hiihdellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rukalla rakennetaan paljon juuri nyt. Esim. Vuosselin puolelle on tulossa uusi hotelli.
      Gondolihissi palvelee myös jalankulkijoita ja lumikenkäilijöitä. Uutuutena tälle vuodelle on hissin yläaseman läheisyyteen joulukuussa valmistuva jääveistospolku.

      Poista
  7. Luonnon jäätaide on kiehtovaa. Siinä on muodot kohdillaan. Hyvin talvinen tuntu näistä kuvistasi jo tulee, vaikkei lunta niin olekaan.
    Rukan rinteet on minulle tuttuja menneiltä vuosilta, mutta niistä ajoista Ruka on paisunut kuin pullataikina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakkanen tuo talven tuntua. Ja tuleehan siitä hyvä pohja talvelle kun maa jäätyy kunnolla.

      Poista
  8. Minusta olisi mukava nukkua kun vesi solisee lattian alla... <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi kai kokeilla joskus. Vaikka tykkäänkin nukkua hiljaisuudessa, niin teltassa nukkuessa ei esim. tuulen ääni ole haitannut.

      Poista
  9. Onpa luonto taikonut kauniita jääkoruja. Unenomaisia ovat marraskuun maisemat korkealta kuvattuina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli hyvää tuuria, että aurinko näyttäytyi juuri silloin kun olimme gondoliajelulla. Paluumatkalla taivas oli jo pilvessä.

      Poista
  10. Viikonloppuna on paljon jännittävää katsottavaa taas telkkarista, kun Rukalla kisataan. Kiva saada etukäteismakua sieltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta paras paikka seurata kisoja on TV:n äärellä. Vaikka matkaa tapahtumapaikalle on vain pari kilometriä, niin en ole koskaan ollut ladun varressa.

      Poista
  11. Taas kerran ovat kuvasi niin huikean ihania! Niin monta vau-elämystä...! Nuo valtavan hienot jäät, veden kuvaus, tunnelmat tunturista ja laskettelijoista! Kiitos!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kiki, muutaman päivän pakkanen on pelastanut Rukan kisat ja antanut hyvän pohjan talvelle. Seuraavaksi odotellaan lunta.

      Poista
  12. Kaunista luonnon jäätaidetta ja upeat maisemat ja valo kuvissasi. Blogissani jouluinen arvonta, tule mukaan! Terkuin Katja
    https://paleredrose.blogspot.com/

    VastaaPoista
  13. Ruka on tuttu paikka ja Kuusamo, kun mieheni oli sieltä kotoisin. Hyviä kuvia olet ottanut ja kiva uutinen, että siellä on jalankulkijoille hissi. Saatanpa piipahtaa.
    Ihania purokuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jalankulkijahissiä on odotettu jo kauan Rukalle. Nyt myös lastenrattaiden ja jopa pyörätuolin kanssa pääsee tunturiin.

      Poista
  14. Ihanaa katsottavaa taas kerran. Kuvasit mitä tahansa saat kohteesta huikean kuvan. Kas kun joutsenetkin vielä viihtyvät siellä. Kunhan ei tulisi niille kiire.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirlah. Joutsenet viipyvät yllättävän pitkään. Tosin, on täällä joka talvi ollut muutama talvehtivakin joutsen.

      Poista
  15. Niin kaunista. Ja tosiaan, vielä aika lumetonta. Kummallinen marraskuu, kun koko maassa ollaan ihan uskomattomissa lämpötiloissa kuukautta miettien. Kauniita kuvia sinulla, kuin luontokirjasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Titta. Parin viime päivän aikaan pakkanen on kiristynyt, joten eiköhän tästäkin talvi tule.

      Poista
  16. Upeita kuvia. Lumen tulo näyttää olevan sielläkin tiukassa. Viime talvena kävimme Rukalla laskettelemassa ja silloin siellä oli esillä hissisuunnitelmia. Nopeasti ne sitten rakentavat, kun touhuun ryhtyvät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pari päivää sitten tuli muutama sentti lisää lunta ja se valkaisi maan mikä on edistystä talven tuloon. Gondolihissi valmistui aika nopeasti, sitten kun hissiä vastustava valitus saatiin soviteltua.

      Poista
  17. Aivan mahtavia kuvia! Löysin blogisi etsiessäni mahdollisia retkikohteita Rukalla ja Kuusamossa. Blogistasi löytyikin paljon ideoita, joita toteuttaa nyt kun mökkimme on valmis :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa Kuusamon mökkiläiseksi. Minäkin olen ollut mökkikuusamolainen kohta kymmenen vuotta. Täällä on monipuoliset mahdollisuudet liikuntaan ja retkeilyyn sekä kesällä että talvella.

      Poista