Olen kiipeämässä Sulkavan linnavuorelle, eli Pisamalahden linnavuorelle, yhdelle Suomen muinaislinnoista. Muinaislinnoiksi eli linnavuoriksi nimitetään vartio- ja pakopaikkoja, jotka ovat korkeita kallioita, harjuja tai saaria. Suurin osa Suomen muinaislinnoista on Pisamalahden linnan tavoin jyrkkäseinäisiä kallioita, joiden loivanousuisimmat rinteet on vahvistettu muurilla. Linnavuoret ajoittuvat myöhäiseltä rautakaudelta aina 1300-luvulle. Suomi oli rajamaa, jonka kautta ruotsalaiset ja venäläiset hyökkäsivät toistensa kimppuun. Vihollisen uhatessa muinaislinnassa sytytettiin merkkitulet. Näin varoitettiin kylien asukkaita, jotta he voisivat paeta turvaan linnavuorille tai metsään.
Lähempänä vuoren lakea alkaa alapuolelta näkyä Enonveden Linnavirtaa. Olen kulkenut kajakilla vuoren juurelta Suomi Meloo-joukkueen mukana ja soutanut kirkkoveneellä Sulkavan souduissa, mutta tämä on ensimmäinen kerta kun näen maiseman vuorelta.
Kallion laelta avautuu lähes esteettömät näköalat idästä länteen.
Linnavuoren alla on kaksi laituria, joihin voi kiinnittyä isommallakin veneellä. Vähän huimaa suoraan alas kurkottaessa. Pudotusta on noin viisikymmentä metriä.
Linnavuoren itä-, etelä- ja länsireunamat ovat äkkijyrkät, mutta idän puolelta rinne on loivempi. Kivistä ladottu, hyvin säilynyt puolustusvarustus on muisto ihmiskäden jäljestä vuosisatojen takaa.
Tulipaikka on grillikatoksessa joka jää vesiltä katsottuna piiloon korkean kallioseinämän taakse.
Ihan rantaviivan tuntumassa on valtavia kivijärkäleitä.
Matkalla Sulkavalle löytyi tämä ihastuttava luonnonihme. Kangasvuokot pilkuttivat tienvarren hiekkaista törmää. Kukinta oli jo loppuvaiheessa, mutta olivat ne edelleen kauniita. Pienellä alalla oli satoja kangasvuokkoja.
Huikeat maisemat ja ihastuttavat kangasvuokot.
VastaaPoistaEn odottanut löytäväni noin esteettömästi avautuvaa maisemaa kun korkeuseroa on vain reilu 50 metriä.
PoistaMikä ihana rauha huokuukaan kuvistasi. Upeat maisemat. Mistä aina löydätkin sellaisia kasveja, joita en ole koskaan nähnyt!
VastaaPoistaSeuraavaksi haluaisin käydä Linnavuorella auringonlaskun aikaan.
PoistaHuikea paikka!
VastaaPoistaYllättävän komea paikka.
PoistaUljas vuori. Melontakin tuolla kelpaa tehdä. Komeasti kukkivat kangasvuokot.
VastaaPoistaMelonta tuli mieleen monta kertaa matkan aikana. Sulan veden raja kulkee tällä hetkellä suurinpiirtein Pohjois-Savon ja Etelä-Savon rajalla.
PoistaIhanat karun kauniit näkymät, niin suomalainen maisema... Ja vielä kangasvuokkojakin! Harmi etten itse ole koskaan päässyt näkemään, näyttävät jo kuvissakin niin upeilta.
VastaaPoistaKangasvuokot olivat iloinen yllätys. Vaikka olivat jo vähän ohikukkineita, niin nyt on tiedossa paikka seuraavia vuosia varten.
PoistaIhan voisi itkeä, noiden kauniiden kangasvuokkokuvien takia!! Mieletön historiallinen paikka! Todella hienoa, että jotakin todella vanhaa on säilynyt.
VastaaPoistaYllätyin kangasvuokkojen suurta määrää.
PoistaOn se huima tunne ajatella mitä kaikkea nuo muurit on nähneet.
Nuo maisemat olisivat miehelleni mieleen. Mä kammoan korkeita paikkoja, mutta menen kuitenkin ja yritän kestää. Ihanat kukkakuvat!
VastaaPoistaNyt oli kallion pinta kuiva, joten ei tuntunut vaaralliselta. Sadesäällä en menisi lähellekään jyrkänteen reunaa.
PoistaKiitos kun kerroit tästä, hieno paikka ja olisi ihan päivämatkan päässä!
VastaaPoistaKangasvuokon näkeminen saa aina hymyn huulille!
Puumalastakin pitäisi löytyä kangasvuokkoa. Sehän taitaa olla vielä lähempänä?
PoistaKaunista! Maisemat ja kukat. Ja siellä on jo noin lumetonta, kumpa meilläkin, mutta vielä on takapihalla lunta n. puoli metriä.
VastaaPoistaEipä kevät edisty täällä Savossakaan. Parina aamuna on ollut taas lunta maassa.
PoistaKyllä tuonne kannatti kavuta, on huikeat maisemat.
VastaaPoistaJa kangasvuokot on edelleen kauniita.
Jylhää kauneutta nämä maisemat. Upeaa katsoa kuvistasikin.
VastaaPoistaKangasvuokot - jospa joskus itsekin löytäisin niitä, mutta etelään päin minun pitäisi varmaan suunnata.