Ensiksi suuntaan kajakin keulan kohti Huusalon kalliorantoja.
Pyöreälahden kallion juurella oleva luola on hyvä vedenkorkeusmittari. Vesi on silloin normaalia korkeammalla kun kajakilla pääsee pujottautumaan puoliksi luolaan.
Vesitatar kukkii.
Järvisätkimen kukinta on jo loppuillaan, mutta varjoisan rannan tuntumasta löytyi vielä muutamia kukkivia sätkimiä.
Sammalsaari on ensimmäinen rantautumispaikka ja kävelykohde. Saari ei ole kuin neljäsataa metriä pitkä ja leveimmillään parisataa metriä, mutta aikaa menee ennen kuin olen kiertänyt sen rannat.
Löysin muutama vuosi sitten Sammalsaaresta sarjatalvikkeja. Kukat ovat nyt vasta nuppuvaiheessa.
Eräät muutkin ovat kiinnostuneita sarjatalvikin nupuista.
Syyläjuurella on ruma nimi, mutta kukka on kaunis, varsinkin läheltä tarkasteltuna.
Sammalsaaresta ei ole pitkä matka seuraavaan saarikohteeseeni Taivalsaareen. Taivalsaaressa odottaa ikävä yllätys. Puuvajan seinässä on ilmoitus, että Taivalsaaren puuhuolto lopetetaan ja nuotiopaikka puretaan säästösyistä. Nyt vaja on täynnä puita, mutta saattaa olla että tässä on nyt viimeiset tulistelut Taivalsaaressa. Taivalsaaren nuotiopaikka on pohjoisen Haukiveden parhain, suojainen lahdenpohjukka rantautumiseen ja nuotiorinkikin on tuulilta suojassa kallioiden välissä.
Olen lähtenyt liikkelle aikaisin, joten evästeltyä pidän kunnon tauon ja istun kalliolle aurinkoon.
Tässä on vähän isompi alus liikenteessä. Proomun lisäksi järvellä on paljon huviveneilijöitä. Väylällä seilaa veneitä molempiin suuntiin, joten odottelen hetken sopivaa rakoa lähteä ylittämään selkää. Seuraava saarikohteeni on puolentoista kilometrin päässä oleva Lehtikiukkaan saari.
Onnistun valitsemaan sen tuulisimman hetken selän ylitykseen. Onneksi tuulen suunta on sivuvastainen, jolloin on helppo tarkkailla aaltojen liikkeitä ja väistellä suurimpia laineita. Rantautuessa aallot vielä lyövät rantaan vauhdilla, niin että pitää ajoittaa kajakista nousu rantaan iskeytyvien aaltojen väliin. Mutta kun olen noussut kallion näköalapaikalle, on aurinko tullut taas esiin ja tuulikin tyyntynyt.
Lehtikiukkaan kalliolta on mahtavat näkymät Kuokanselälle. Kallio on niin korkea, että rantapuut eivät peitä näkymiä järvelle. Etualalla oleva ukontulikukka on kukkinut tuossa joka kesä. Ukontulikukan kukinnot avautuvat alhaalta ylöspäin. Nyt on enää kasvin latvassa muutama kukinto.
Kalliokielojen kasvusto on säännöllisen muotoinen, aivan kuin ne olisi istutettu tuohon paikkaan.
Rannalta löytyy runsaasti siperiansinivalvattia. Osittain tämän kukan vuoksi aloitin blogini vuonna 2008. Löysin kodin lähimaastosta paljon erikoisia kasveja ja aloin tallettaa niiden kuvia muistiin.
Isomaksaruoho on nuppuvaiheessa. Nämä Haukiveden maksaruohot ovat alkuperäislajia, eivät puutarhakarkulaisia.
Kallionkolossa piilottelee joku horsmalaji, en osaa tunnistaa tarkemmin.
Viime vuosien aikana Lehtikiukkaan punakoisopensas on kasvanut muutaman varren esiintymästä suureksi kasvustoksi. Punakoison kukka on yleensä alaspäin, jolloin sen kauniit yksityiskohdat jäävät piiloon. Oksaa kääntämällä sain kukan kauneuden esille.
Iltaa kohti tuuli tyyntyy ja järvi asettuu melkein peilityyneksi. Lähes kellonympärys meni aikaa Kuokanselän kolmen saaren kiertämiseen, mutta kaunis kesäpäivä tuli hyvin käytettyä.
Että tuollaisiin luoliinkin uskaltaudut. Vaikka kuinka olisivat valoisiakin, ovat ne minusta jostain syystä tosi pelottavia.
VastaaPoistaPuoliksi vain olin luolassa. Olisi pitänyt nousta kajakista jos olisi halunnut ryömiä kiven alle.
PoistaAivan ihanat maisemat retkeillä. Näitä sinun retkiä on kiva seurata ♥
VastaaPoistaKiitos Kirsti. Saimaan maisemissa on silmäniloa.
PoistaKuvista ja tekstistä välittyy kuinka paljon nautit tuolla olosta.
VastaaPoistaMelontaretkeily on hienoa.
PoistaKiitos näistä kuvista ja tunnelmista. Upeita maisemia, harvinaisia kasveja. Kyllä tämä Järvi-Suomi vaan on hienoa aluetta!
VastaaPoistaMonenlaista kaunista löytyy matkan varrelta.
PoistaVoi että taas oli kiva retkeillä kauniiden kuviesi myötä! Monta uutta ja kukkaa näin...tuskin minäkään tuohon luolaan uskaltaisin mennä :)
VastaaPoistaJoskus tuo suuri siirtolohkare on irronnut emäkalliosta ja jäänyt muutamasta kulmasta alemman kiven päälle. Kiehtova paikka.
PoistaKiitos jälleen, kun otit meidät mukaan reissullesi! Kauniita tunnelmia olet tallettanut. Ja kiehtovia kasveja, osa minulle tykkänään uusia tuttavuuksia. Miten luonto onkaan kaunis!
VastaaPoistaOnneksi sattui hyvä sää koko päivälle. Harvinainen tilaisuus.
PoistaUpea retki komeissa maisemissa. Siperiansinivalvatti on minulle uusi tuttavuus. Suuria selkiä uskallat kajakilla ylittää, minä en uskaltaisi.
VastaaPoistaSiperiansinivalvatti on Itä-Suomen ja pohjoisen kasvi. Siksi et varmaan ole sitä nähnyt.
PoistaHarkitsen kyllä tarkkaan milloin on turvallista lähteä selkiä ylittämään.
No niin se kannattaakin. Tänä kesänä aurinkopäivät on niin vähissä että niistä kannattaa ottaa kaikki irti!
VastaaPoistaNäin on, harvassa ovat olleet aurinkopäivät.
Poista...että Suomessa riittääkin monenlaisia ranta maisemia, on kallioisia ja hiekkasia ja monia siltä väliltä.
VastaaPoistaKiitos kiehtovasta kanootti retkestä.
Pohjoisella Haukivedellä on enimmäkseen noita kivikko-kalliorantoja, mutta aina välillä löytyy pikkuisia hiekkarantojakin.
PoistaUpeita maisemia ja kuvia!
VastaaPoistaSäästöt alkavat näkymään jo kaikkialla...
Tämän nuotiopaikan suhteen olisi voinut toimia toisinkin jos olisi ajateltu retkeilijöiden tarpeita eikä puunkuljetuksen logistiikkaa. Muutaman kilometrin päässä on kaksi nuotiopaikkaa melkein vierekkäin.
PoistaUpea retki ja aurinkokin paistoi todistetusti!
VastaaPoistaKukkakuvista taas monta plussaa :)
Tänä kesänä aurinko on dokumentoitava aina sen tavatessaan.
PoistaTuntuipa, kuin olisi mukana ollut. Reissukertomuksesi kuvineen ovat niin mukaansatempaavia.
VastaaPoistaKiitos VeeKoo.
PoistaSamaa ukontulikukkaa olen käynyt ihailemassa.
VastaaPoistaKerran löysin sen keväiset lehdet ja kummastelin niitä, muistin sitten monen vuoden jälkeen käydä sen etsimässä kukinta aikaan.
Se on hieno siellä. Pari vuotta sitten huomasin että niitä on myös Repomäellä.
Ensimmäisenä vuonna löysin Lehtikiukkaalta vain yhden ukontulikukan kukkavarren. Nyt siinä vieressä oli toinenkin ja vähän kauempana kolmas.
PoistaOnko Repomäen ukontulikukka näkötornin lähellä?