keskiviikko 26. syyskuuta 2018

Suoltioiva

Naruskantietä Tuntsan suuntaan ajessa näkyy vasemmalla pyöreälakinen tunturi, Suoltioiva. Naruskan erämökillä majaillessa olen usein katsellut Suoltioivaa miettien miltähän maisema näyttäisi tuolta tunturin laelta katsellen. Vaikka Suoltioiva näyttää olevan ihan lähellä, on matka sinne kuitenkin mutkikas. Sijainti Naruskajoen, jängän ja rakkakivikon takana asettaa haastetta tällaiselle tavalliselle merkittyjen retkipolkujen tallaajalle. Nyt sain oppaaksi Naruskan ja Tuntsan kairoja paljon kulkeneen metsästäjäpoikani ja hänen pikinokka pystykorvansa Rommin.

Aamu Naruskalla on kylmä. Yöllä on ollut pakkasta yli neljä astetta, ja vielä aamulla jokirannan juolukoiden lehdet ovat huurteessa.


Pihan vesipaljun pinnalla on jääkerros.


Nouseva aurinko kultaa Suoltioivan lakea. Retkisää ei voisi olla parempi, joten eväät reppuun ja menoksi.


Matka Suoltioivalle alkaa veneellä Naruskajokea pitkin.


Vene jää pakkasusvaiseen jokirantaan ja lähdemme kävelemään metsän läpi kohti Suoltioivaa.


Suorin reitti tunturin juurelle kulkee kostean jängän poikki. Viime aikojen sateiden jälkeen suo on hyvin märkää. Vanhat maastokenkäni ei ole ihan vedenpitävät, joten on yritettävä etsiä kuivia paikkoja mättäältä toiselle harppoen.


Nousemme loivasti rinnettä ylös. Tässä on otettava reppu selästä ja kaivettava järjestelmäkamera esiin. Juolukkamattoa riittää silmänkantamattomiin ja koivut hehkuvat kullankeltaisina. Varjopaikoissa juolukanlehdillä on edelleen huurrekerros.


Kovin pitkälle en ehdi kulkea kun tämä luonnon muovaama taideteos taas pysähdyttää etenemisen. Jos olisin yksin liikkeellä, niin tämän puun ympärille olisin jäänyt pyörimään pitkäksi aikaa. Mutta oppaani huitelee jo kaukana ja koira vielä kauempana, joten on kiirehdittävä eteenpäin.


Kivirakan takaa löytyy poropolku ja metsäinen juotti, joka johdattaa ylös kivikkoisen Suoltioivan laelle.

Suoltioivalle nousun aikana en ota yhtään kuvaa. Minulla on täysi työ yrittää pysyä edellä loikkivan oppaani perässä. Rinteen alaosassa nousu on vielä loiva, mutta ylempänä jyrkkenee ja väliin minun on pakko pysähtyä vetämään henkeä ja tasaamaan sykettä.


Ihan ylimmälle laelle ei kannata mennä, koska parhaimmat näkymät ovat rakkakivikon yläpuolella. Laella on tunturikoivikkoa, joka estää näkyvyyden alas laakealta laelta. Etsin tasaisen kiven, johon jään istumaan ja annan katseen kiertää maisemassa.






Kun vertaa Suoltioivalta avautuvaa näkymää edellisen retkikohteeni Karhutunturin maisemaan, huomaa, että täällä parikymmentä kilometriä pohjoisempana koivut ovat paikoin jo lehdettömiä varsinkin alavilla mailla.




Mutta rakkakivikon välissä olevilla kasvillisuusvyöhykkeillä maaruska hehkuu värikkäänä.


Rinteestä löytyy pieni lippaluola. Siinä olisi hyvä sateenpitopaikka, ehkä yöpymispaikkakin.


Vanha kelopuu nojaa kasvavaan kuuseen. Yhdessä ne kestävät talven jään ja lumen painon. Taustalla erottuu Sorsatunturin terävä huippu.


Vaikka edessä on laskeutuminen alas, niin helppoa etenemistä ei ole odotettavissa. Suoltioivan rinteet ovat suurimmaksi osaksi suurikokoista rakkakiveä, mutta välisssä on kasvillisuusvyöhykkeitä, joissa kasvaa koivua, katajaa ja jossain kohti kuusta ja mäntyäkin. Lähdemme alaspäin ylittäen rakan ja etenemme puuvyöhykkeellä etsien seuraavasta rakkavyöhykkeestä sopivaa ylityspaikkaa alempaan puuvyöhykkeeseen. Helpompaa olisi ollut palata tuloreittiä, mutta silloin kauniit ruskaväriset puut olisivat jääneet näkemättä. Suoltioivan paras ruska on noilla rinteen vaikeasti saavutettavissa olevilla vyöhykkeillä.


Rommilla ei ole vaikeuksia kivikossa. Sen matkamittariin kertyy moninkertaisesti kilometrejä. Rodulleen tyypillisesti se käy aina ilmoittautumassa isännälleen.




Pihlajaa ei esiinny kovin paljon Pohjois-Sallassa. Tämä pihlaja on sinnitellyt kauan aurinkoisella kalliohyllyllä.




Punahehkuisen pihlajan takana on punaoranssilehtinen koivu.




Lopulta jalan alla on tasaista kangasmaata ja juolukkamatto.




On makkaranpaistotulien aika. Avotulen teko ja polttopuiden otto eivät ole jokamiehenoikeuksia, mutta Pohjois-Suomessa, Metsähallituksen mailla, tulenteko on sallittua jos huollettua tulentekopaikkaa ei ole tarjolla. Tulet saa tehdä oksista, risuista ja juurakoista.


Metsäkoira osaa hakeutua tulille ja lepotauolle.


Jängältä näkee hyvin tunturin rinteen kasvillisuusvyöhykkeet rakan keskellä. Tuolta tultiin.



Itä-Lapin tuntureiden nimissä on monesti oiva-pääte. Yritin etsiä sanalle merkitystä, mutta en löytänyt. Johtuisiko se saamen aivi-sanasta, joka tarkoittaa päätä.

Suoltioivan korkeus on 460 metriä meren pinnasta ja noin 200 metriä ympäröivästä maastosta.

16 kommenttia:

  1. Kiitos taas kuvista. Heräsi kysymyksiä. Kuinka monta tunturia Suomen Lapissa on? Onko ne kaikki nimetty? Oletko laskenut monellako olet käynyt? Onko joku retki jäänyt erityisesti mieleen?. Olet ilmeisen tottunut vaeltaja, onko tämä myös työsi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys tuo tuntureiden määrä. On vaikea määritellä mitkä luokitellaan itsenäisiksi tuntureiksi ja mitkä ovat korkeamman tunturin rinnakkaishuippuja. Wikipediassa on luettelo Suomen korkeimmista kohdista ja siinä on 138 tunturia, vaaraa, aivia, varria, kaisia, keroa ja muitakin nimityksiä korkeille paikoille.

      Minä olen päiväretkeilijä, jonka tunturien huiputukset jäävät noin pariinkymmeneen. Nyt kun olen eläkkeellä, haluan kulkea ja retkeillä niin kauan kun kuntoa riittää. Sorsatunturin retki viime talvena on jäänyt erityisesti mieleen. Se on kaukana rajan pinnassa ja meille sattui retkipäiväksi kevättalven hienoin sää.

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta. Olen ihmeissäni, miten monta nimitystäkin näillä korkeilla paikoilla on. Ilmeisesti nimitykset ja suuri osa tuntureiden nimistäkin ovat saamenkielisiä.
      Saat elää siis juuri sitä eläkeläiselämää, josta minä aina haaveilin.

      Poista
  2. Kaunista ruskaa, aurinko saa värit oikein hehkumaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä kertaa ilmojen haltijakin oli puolellamme. Oli luvattu vain puolipilvistä, mutta aurinko paistoi koko päivän.

      Poista
  3. Aivan mahtava ruska! Kiitos taas näistä kuvista ja tunnelmista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satuin juuri oikeaan aikaan Pohjois-Sallaan. Pari päivää myöhemmin myrskytuuli riipi lehdet koivuista.

      Poista
  4. Lappi on kaunis oli vuodenaika mikä tahansa. Ihanaa kun on ihmisiä, jotka kuvillaan ja teksteillään tuovat pohjoisten maisemien kauneuden niidenkin iloksi, jotka eivät paikan päälle pysty matkustamaan. :)

    Ajankulukseni lähdin googlailemaan tuosta -oiva-päätettä. Ja netistä löytyykin Lapinkävijän sanakirja, jonka on 2005 koonnut Juhani Sarsila. Sieltä löytyy tällainen määritelmä:

    -O(A)IVE, lännessä OAIVI, idässä OIVA:
    1) pyöreä(lakinen) tunturi; 2) laki, huippu
    Palkisoaivi, Suoltioiva.

    Sanalistassa määritelmä jatkuu vielä ja viitataan pää-merkitykseen.
    Kuten itsekin -oivan yhdistit päähän.

    Terveisin
    Lea

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun näit vaivaa ja sain vahvistuksen arvelulleni.

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Olo oli kuin Liisalla ihmemaassa tuon väriloiston keskellä.

      Poista
  6. Niin ihanaa, kun kuljetat meitä mukanasi noilla upeilla tuntureilla, aivan uskomattoman kaunista! Hyväkuntoinen tuolla saa ollakin, sen verran haastavia reittejä kuljette.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo alas laskeutuminen alkoi olla jo meikäläisen kykyjen rajoilla. Sanoinkin pojalle, että tämä se on hyvää jumppaa nivelrikkopolvelle.

      Poista
  7. Kiitos tästä kauneudesta!Sinne taas ajatus karkasi,rakkaan ja tunturikoivikoihin...

    VastaaPoista
  8. The content of your blog is exactly what I needed, I like your blog,
    I sincerely hope that your blog a rapid increase in traffic density,
    which help promote your blog and we hope that your blog is being updated.
    หนังใหม่

    VastaaPoista