tiistai 25. kesäkuuta 2019

Alppiruusuja Kilpisjärvellä

Olen käynyt kuvaamassa puistoalppiruusuja monessakin paikassa, mutta en koskaan ole nähnyt luonnonvaraisena kasvavaa, Käsivarren tuntureiden lapinalppiruusua. Suomessa on kaksi rhododendronsukuun kuuluvaa alppiruusua ja toinen niistä on hyvinkin yleinen suopursu. Lapinalppiruusu taas on erittäin harvinainen. Nyt oli tilaisuus samalla matkalla nähdä Kilpisjärven alkukesää ja toisena tavoitteena löytää Saanan rinteeltä tuo pikkuinen alppiruusu.

Meillä on ollut matkoillamme aina hyvä tuuri Kilpisjärven säiden suhteen ja niin oli nytkin. Lämpötila oli lähellä kahtakymmentä, tunturikoivuissa vielä kaunis kevään vihreys ja Kilpisjärvestäkin oli jäät lähteneet edellisviikolla. Ja mikä parasta, hyttyset eivät vielä olleet ehtineet kuoriutua. Pakkasin repun ja lähdin illansuussa nousemaan Saanalle. Tosin, nyt ei ole väliä onko ilta, päivä, yö tai aamu. Yhtä valoisaa on vuorokauden ympäri.
Pysähtelen sekä maiseman, että hengähdystauon vuoksi vähän väliä. Alkukesän ilta on uskomattoman kaunis. Kilpisjärvi hohtelee sinisenä, alapuolella tunturikoivikko ja järven takaa näkyvät lumihuippuiset tunturit.


Ensimmäinen kalliohylly näyttää olevan korkealla, tosiasiassa se on vain noin 700 mpy ja nousua tuosta Saanan korkeimmalle kohti on vielä 300 nousumetriä. Mutta tänä yönä en ole menossa Saanan laelle, vaan etsimään Saanan kukkia.


Kyselin keväällä facebookin kautta eräältä Kilpisjärven vapaa-ajan asukkaalta lapinalppiruusun kukinta-ajankohtaa. Sain häneltä viikko sitten viestin, että nyt ne kukkivat. Odotukset olivat korkealla ja innolla tutkin rinteen kasvillisuutta, Löysin kurjenkanervaa ja tunturikohokkia, mutta alppiruusuja en nähnyt. Sitten tapahtui jotain ihmeellistä. Alhaalta päin tuli sauvakävelijä reppua kantaen ja kysyi: etsitkö jotain erityistä kasvia. Siinä selvisikin pian, että kyseessä oli sama henkilö, jolta olin kysellyt lapinalppiruususta. Minut opastettiin pienelle kalliohyllylle, jossa pienet vaaleanpunaiset alppiruusut kukkivat. Siinä hetkessä olin rähmälläni maassa noiden pienien kukkakaunottarien edessä.


Välillä sentään nostin katseen maanpinnasta ja keskityin ympäröivään maisemaan kesäyön valossa.


Sitten olivat vuorossa muut Saanan kasvit. Uuvana kukki runsaana rinteillä.
Sielikköryppäitä löytyi samoilta kasvupaikoilta uuvanoiden kanssa.


Lumileinikki lämpimässä valossa


Sinirikko kukkii hyvin aikaisin lumien sulamispurojen reunoilla. Auringon puolen rinteen sinirikot olivat jo suurimmaksi osaksi kukkineet, mutta pari kukkaa löytyi vielä kuivuneesta purouomasta. Myös tämän kukan sijainnin minulle näytti äsken tapaamani "kasviystävä". Sain myös vinkin kukkivasta jääleinikkiesiintymästä, mutta sen etsintä jäi tuleville päiville.


Kilpisjärven kesäyö kello 1:14 lähellä puurajaa kuvattuna, näkymä pohjoiseen. Olimme takaisin kylällä kahden aikaan aamuyöstä.24 kommenttia:

 1. Hurmaavat tunturikukat, uuvana, sielikkö, sinirikko, lapinalppiruusu... ja myös kesäyö Kilpisjärvellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ilo löytää harvinaisia tunturikukkia upeissa puitteissa.

   Poista
 2. Lumoava tuo lapinalppiruusu!
  Enpä koskaan ollut edes ajatellut, että suopursu on rhododendron-sukua. Mutta nyt kun sitä noin ajattelee, niin se tuntuu melkein itsestään selvältä!

  Mahtavia maisemia... Oliko liikkeellä hyttysiä, paarmoja tai muita lentäviä kiusalaisia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin varautunut ötököihin, mutta niistä ei ollut haittaa. Oli niin kesä aluillaan, että eivät vielä olleet kuoriutuneet.

   Poista
 3. Oi mitä kaunottaria nämä lapinalppiruusut ovat. Kauniita muutkin itselleni niin tuntemattomat tunturien kukat.

  Ihania ovat kuvasi taas, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuvana ja lapinalppiruusu viihtyvät vain korkeimmilla tuntureilla, siis hyvin pohjoisessa. Lapinalppiruusua taitaa olla Suomessa vain Käsivarren tuntureilla.

   Poista
 4. Upeat kuvat näistä pienistä ja kauniista tunturikukista❤

  VastaaPoista
 5. Oi miten upea löytö tuo lapinalppiruusu!. Itselläkin haaveena saada viettää juurikin kevätkukkasten aika Kilpisjärven ympäristössä... Ehkä ensi keväänä. Upeita tunnelmia kuvissasi kiitos niistä. Kuume päästä tuonne senkun lisääntyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin tämä oli ensi kerta varhaiskesällä. Lapinalppiruusun näkeminen on ollut haaveena jo pitkään.

   Poista
 6. Mahtavat maisemat ja herkän kaunis alppiruusu. En ollut moisesta koskaan kuullutkaan. Onnea löydöstä ja hienoa, että joit kuvia meille!

  Lapin yötön yö on kyllä vertaansa vailla. Muistan erään valoisan yön Lofooteilla, olin aivan sekaisin kellonajoista kun heräsin mökissä yöllä ja oli aurinko kirkkaana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajantaju menee siinä valossa, tosin tuntuu, että untakaan ei tarvitse niin paljon kun on valoisaa.

   Poista
 7. Hengästyttävät maisemat ja kauniit tunturin kukat!

  VastaaPoista
 8. Keski- ja Etelä-Euroopan Alpeillahan kukkii myös näihin aikoihin villi alppiruusu. Mutta en tiennyt, että myös tuntureilla kasvaa sellainen. Kauniit kuvat upeista maisemista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö minkä kokoinen Alppien alppiruusu on? Lapinalppiruusu on todella pieni, kukan läpimitta n. 2-3 cm.

   Poista
  2. Näkemäni alppiruusut olivat noin 30 senttiä korkeita, hieman kitukasvuisen näköisiä pensaita, joissa oli punaisia ruusumaisia kukkia. Harmi, etten ottanut yhtään kuvaa. Otin muista kukista kuvia, mutta niin huonoja, etten kehtaa esitellä niitä.

   Poista
  3. Nämä Saanan alppiruusut ovat ihan pieniä maanmyötäisiä varpuja. No, olosuhteet ovat varmaan kehittäneet lapinalppiruusun selviytymään pohjoisen karuissa olosuhteissa.

   Poista
 9. Lumoavan kauniit kukat ja maisemat. Valoisa kesäyö Kilpisjärvellä, kiitos näistä kuvista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen valvonut kesäöitä Kuusamossa, mutta en koskaan ennen ole valvonut yhtä valoisassa kuin nyt Kilpisjärvellä.

   Poista
 10. Kiitos taas kerran, että saimme kauttasi nähdä kaikkea tuota pientä ja suurta kaunista upeutta!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli mukava löytää alppiruusujen pienimmäinen hienolta paikalta.

   Poista