lauantai 15. syyskuuta 2018

Uutta Kilpisjärvellä

Kilpisjärven lähiretkeilymahdollisuudet on parantuneet huomattavasti tänä kesänä kun Tsahkaljärven esteetön lähiretkeilyreitti on valmistunut. Sorastettu kävelytie lähtee Luontokeskukselta ja nousee Tsahkaljärvelle, ylittää joen ja koukkaa Tsahkalputouksen viertä takaisin päätien varteen kaupan luokse. Kävelytietä on yhteensä n. 2,5 kilometriä ja kaupalta Luontokeskukselle on n. 600 metriä kevyenliikenteen väylää.

Aiemmin Kilpisjärvellä ei ole ollut paljon tarjottavaa liikuntarajoitteisille tai vanhemmalle ikäpolvelle. Vaikka Tsahkaljärvi on vain kilometrin päässä kylältä, on polku sinne ollut vaikeakulkuinen. Nyt on helppo kulkea tasaista kävelytietä.

Kolmikilometrisen reitin varrella voi ihailla Saanaa, sen peilausta Tsahkaljärveen, kaunista vesiputousta ja näkymiä Kilpisjärvelle ja Norjan tuntureille. En tiedä onko reitille tulossa talvikunnossapitoa, eli tamppausta tai aurausta, mutta olisipa mahtavaa kulkea illan pimetessä Tsahkajärvelle revontulia tai tähtitaivasta katsomaan.


Retkeilijöiden käyttöön on valmistumassa kota ja laavu Tsahkaljärven rannan tuntumaan. (lisäys 21.6.2019 kota on Kilpisjärven matkailuyrittäjien tapahtumakäytössä, laavua saa käyttää)


Tämä on näkymä laavun edustalta Saanan suuntaan. Kuvaushetkellä Saana piilotteli pilviverhon takana.
Tsahkalputous on ihan reitin varrella.
Maisemaa kävelyreitiltä Kilpisjärvelle ja tuntureille.
Lisäys 21.9.2019  Kota, puuvarasto ja wc-rakennus ovat palaneet 19.-20.9.2019 välisenä yönä. Kun ottaa huomioon, että rakennukset olivat kaukana toisistaan, voisi olettaa, että kyseessä on tuhopoltto.

10 kommenttia:

 1. Tuohan onkin hienoa tietää! Aikaisemmin sinne olikin aika hankala kävellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aiemmin Kilpisjärvellä ei ole ollut yhtään polkua jossa huonompijalkaiset olisivat voineet kulkea.

   Poista
 2. Vau! Tosi hieno homma. Kun pystyy liikkumaan ketterästi omin jaloin maastossa, on tosi helppo unohtaa ne, jotka eivät pysty. Jotenkin hirveän usein kuulee retkeilyväen ihmettelevän, miksi luontokohteisiin pitää vetää tuollaisia leveitä tasaisia baanoja - että siinähän menee fiilis koko touhusta, kun luontoon mennään leveää lenkkipolkua pitkin. No, joissain tilanteissa olen samaa mieltä. Esimerkiksi erämaavaellus ei tuntuisi ollenkaan samalta, jos reitti olisi kautta linjan metrin, parin levyinen hiekkatie. Pidän kuitenkin erittäin tärkeänä, että näitä esteettömiä reittejä tehdään, myös tällaisiin tosi hienoihin luontokohteisiin! Tietysti tämä on siitäkin hyvä, että maasto kestää nyt ehkä paremmin kasvavat kävijämäärät, kun kulku keskittyy leveälle polulle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervejalkaiset ja hyväkuntoiset eivät aina muista, että kaikille ei ole mahdollista liikkua epätasaisessa maastossa. Kun nyt kilometrin päähän tiestä pääsee tasaista väylää, niin polutonta erämaata jää vielä kymmeniä kilometrejä.

   Poista
 3. Ilahduin kovasti tästä tiedosta, kiitos Seita.
  On totta, että yhden ilo saattaa olla toisen ärtymys. Mutta jos ajattelee vaeltajille mahdollisten, askelen mentävien erämaapolkujen määrää kaikkialla ihanissa maisemissamme, ei varmasti ole hyväkuntoisilta pois, jos jokunen lyhyt luontopolku on helpompikulkuinen meille, joilla mahdollisuutta pitkiin vaelluksiin ei enää ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On varmasti tervetullut uudistus monelle. Vastaantulijoissa olikin iäkkäämpiä sauvakävelijöitä ja nuoria perheitä pyörineen.

   Poista
 4. Nämä rakennukset oli viime yönä palaneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin uutisista. Päivitän tietoa jutun loppuun.

   Poista