tiistai 19. marraskuuta 2019

Kuukkelit ja hömötiaiset Konttaisella

Kun sää on viime päivinä ollut pilvinen ja tuhnuinen, on mukava palata kuvien myötä marraskuun alun aurinkoisiin päiviin ja kaivaa esiin retkimuistot Konttaiselta. Konttainen saa varmaan alkavana talvikautena paljon uusia kävijöitä kun itärinteeseen viitoitettu reitti vie helposti vaaran laelle ja takaisin. Tuo itäinen reitti on ennenkin ollut monen lumikenkäilijän tiedossa, mutta nyt se on paras ja ainoa reittivaihtoehto Konttaisen ja Karhunkierroksen polun kulkijoille. Kuvat ovat kahdelta eri käynniltä Konttaisella viikon välein.

Alkutalvella huurteen koristamat puut ovat kauneimmillaan kun puun rungon ja oksien yksityiskohdat vielä erottuvat. Myöhemmin talvella lumi ja jää muovaavat niistä pulleita lumiukkoja.


Männyn kuiva käkkyräoksa huurteella kuorrutettuna
Oksalla kahahtaa ja lunta tipahtelee alas. Kuukkelit ovat tulleet tervehtimään kulkijoita. Konttaisen kuukkelit ovat tulleet tutuiksi monelle Konttaisen kävijälle. Monesti ne norkoilevat jo parkkipaikan luona, mutta ylhäällä vaaran laella niitä tapaa myös.
Yritän kuvata laelta avautuvaa maisemaa, mutta ympärillä pörräävät kuukkelit kujertelevat siihen malliin, että ei auta kuin kaivaa repusta niille lisää evästä.


Taivaalla on jonkun verran pilveä, mutta pilven ja taivaanrannan välissä selkeä kaista. Nyt kannattaa jäädä odottamaan auringonlaskua.
Laskeva aurinko värjää pumpulipilvikerrosta.

Matalalta pilven raosta tuleva kohdevalo on värikäs.
Valon viimeiset hipaisut puiden latvoissa.


Viikon päästä tulemme uudelleen Konttaiselle. Nyt meitä odotetaan jo parkkipaikalla. Kun avaan auton oven, lentää yksi hömötintti suoraan kohti ja laskeutuu pääni päälle. Kaksi muuta hömötiaista seuraa tilannetta läheisen koivun oksilla. Kuukkelikin istuu siinä, mutta se ei vaikuta olevan kiinnostunut, olisiko jo saanut riittävästi ruokaa edellisiltä kävijöiltä.


Minulla on kädessä syötävää ja toisessa kädessä pussi, jossa on rusinan, pähkinän ja öljyyn kastetun leivän kappaleita. Rohkein hömö tulee kurkkimaan eväspussiin, vaikka helpommin ruokaa saisi kädestä.
Hömötiaiset jäävät päivystämään parkkipaikalle, minä lähden polkua ylös Konttaisen laelle. Päivä on pilvisempi kuin viikkoa aikaisemmin, mutta aurinko kuitenkin pilkahtelee pilvien raosta.
Kidepilari piirtyy Valtavaaran rinteen juurelle

Huurrekerros puiden oksilla on kasvanut viikon aikana. Rukan mittausaseman mukaan lämpötila on pysytellyt pakkasen puolella koko marraskuun. Saa nähdä miten lumipuiden käy kun sääennuste lupaa huomiselle päivälle tännekin lämpöasteita.

32 kommenttia:

 1. Ooh, talven ihmemaa - ja mainioita lintukohtaamisia! Mukavaa luettavaa tämmöinen. Meillä maa on harmaa, sataa vettä ja tuuleekin melkoisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On jo ikävä noita valoisia päiviä.Täälläkin on nyt ollut pitkään pilvistä.

   Poista
 2. Kyllä tämä sinun blogisi on ihana aarre-aitta. Nytkin niin mahtavia talvimaisemia ja hyvän mielen antavia suloisia lintuja. Kiitos Seita!

  VastaaPoista
 3. Kuukkeli on aivan ihana lintu, näkisipä joskus. On niitä täälläpäinkin jokunen, mies tapasi hirvimetsällä ollessaan viime viikolla. Hömötiaisia tapaa kyllä jopa pihan ruokintapaikalla. Ihania lintukuvia ja mahtavia maisemia, kiitos taas seita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen kuullut,että Savossakin on kuukkeleita. En ole nähnyt.

   Poista
 4. Hyvin luottavaisia ovat kuukelit ja hömötiaiset. Myös kauniita ja rohkeita.
  Tämä maailma on todellinen wonderland .Lyhyen päivä matalalta paistava aurinko antaa upeat sävyt ja sinä osaat kuvata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä jännä tunne kun hömö tupsahtaa kädelle. Kauniit ja rohkeat todellakin.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Juuri nyt toivoisin auringon paluuta. Se on piilotellut jo pitkään.

   Poista
 6. Aivan erityisen ihanaa luettavaa ja katseltavaa tämän harmauden keskellä! Kiitos :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin pitää palata näihin marraskuun alun kuviin kun harmaus meinaa levitä tännekin. Tykyt on karisseet mutta onneksi on lunta.

   Poista
 7. Sinun kuviasi on niin mukava katsella, kun elelee täällä harmaan ja mustan välimaastossa, lumen sijasta vain sumua ja sadetta. Ihana talvimaisema, ja mitkä auringonlaskut! Kiitos valosta ja lumesta, Seita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli onni saada kuviin marraskuun alun kauniit talvimaisemat. Jäi todiste,että aurinko on olemassa:)

   Poista
 8. Voi että siellä on kaunista. Kesyjä lintuja;-)

  VastaaPoista
 9. Kylläpä on kauniita lumi-, huurre ja kuukkelikuvia. Hömotiaiset ovat rohkeita täälläkin, nälkä tekee ne vielä tuttavallisemmaksi. Kuukkelikuvat olivat tosi hienoja, itse en ole kuukkelia varmaan edes nähnyt, se kun on Lapin lintu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle oli ensimmäinen kerta kun tapasin noin rohkean hömötiaisen. Kuukkeleita olen ennenkin ruokkinut kädestä.

   Poista
 10. Kuukkelit ovat hauskoja lintuja. Hömötiasia on meilläkin ja kun vien ruokaa lintujen ruokintapaikoille, lentää pari hömötiaista heti syömään, melkein kädestä. Muuta linnut odottavat, että pääsen takaisin talon sisälle.

  Maisemakuvat ovat kauniita, tuo auringon värjäämä pilvikerros on erikoinen. Meillä on vuoden pimein aika ja märkää ja kuraista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnut varmaan oppivat tunnistamaan ruokkijansa eivätkä pelkää. Konttaisella käy paljon kuvaajia ja linnut on tottuneet saamaan heiltä ruokaa.

   Poista
 11. Kyllä on etelän ihmisen kiva katsella näitä kuvia.

  VastaaPoista
 12. Jestas näitä sinun kuvia!! että voikin olla kauniita ja mitkä näkymät!♥ Niin suloisia lintuja! Meillä ei ole yhtään lunta maassa niin tuollainen talven ihmemaa suorastaan hivelee lunta kaipaavan silmää:) Mukavaa perjantaita ja alkavaa viikonloppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin odotan pakkasta ja pientä lumisadetta. Lauha sääjakso pudotti lumet puista mutta ei sentään vienyt lunta maasta.

   Poista
 13. Onpa varsinaisen talven ihmemaan kuvat! Linnut vielä kruunaavat ne! Meille luvattiin muistaakseni loppuviikosta hieman lunta, saa nähdä miten käyt. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumi pysyi vaikka kävi lämpimän puolella. Nyt on tullut taas uutta lunta puiden oksille.

   Poista
 14. Ihanat lumiset maisemat! Upeat lintukuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä linnut olivat tarpeeksi lähellä kuvattavaksi. Minun optiikallani ei yleensä lintukuvia oteta.

   Poista
 15. Kerrassaan upeita kuvia! Itse kävin Konttaisella lokakuussa, ei ihan yhtä hyvät kelit sattuneet. Maisemat olivat kyllä silti upeat.
  https://rentoretkeilija.wordpress.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Konttainen on hyvä päiväretkikohde jokaisena vuodenaikana. Uusi reittilinjaus on lisännyt paljon Konttaisen kävijoitä.

   Poista