lauantai 9. marraskuuta 2019

Kiutakönkäällä ja Käylänkoskella

Tämä talvi on alkanut Koillismaalla aikaisin ja kertaheitolla, verrattuna viime vuoteen, jolloin marraskuun lopullakin maa oli monin paikoin lumeton. Lunta ei nytkään ole kovin paljon, vain 10-15 senttiä paikasta riippuen, mutta ilman lämpötila on ollut pakkasen puolella lähes koko lokakuun ja marraskuun alunkin. Esimerkiksi Rukalla on ollut lokakuun alusta lähtien vain yksi päivä jolloin sää on pysytellyt koko päivän nollan yläpuolella. Järvet ovat jäässä, mutta kosket virtaavat vielä. Lähdettiin katsomaan miltä Kiutakönkäällä näyttää talven kynnyksellä.

En muista koskaan ennen nähneeni Kiutaköngästä näin runsaasti huurteella ja jäällä koristeltuna. Jääpuikot reunustavat koskea sen uoman molemmin puolin ja kallioseinämiinkin on muodostunut jääpuikkoja. Lumi- ja huurrekuorrutus viimeistelee talvisen koskimaiseman.
Tukinuittorännin ylle kaatuneeseen puunrunkoon on kerääntynyt valtavasti jäätä.


Pieniä jäälautasia ylimmän könkään alla suvannossa.
Jääpuikkoryppäät erottuvat hienosti punaista dolomiittikalliota vastenKäymme vielä kosken alajuoksulla. Talvisin Mataraniemen parkkipaikalle menevää tietä ei aurata, mutta vielä ei ole lumesta haittaa.


Lyhyen talvipäivän valoisaan ei aikaan ehdi kovin moneen paikkaan, mutta Käylänkoski on Kiutakönkäälle mennessä ihan matkan varrella ja helposti saavutettavissa. Kannattaa pysähtyä kuuntelemaan kosken kohinaa ja koskikaran laulua lumen ja huurteen koristamassa jokimaisemassa.

Nämä kuvat Käylänkoskelta on otettu muutama päivä Kiutakönkään retken jälkeen. Lunta on sinä aikana kertynyt viitisen senttiä lisää.10 kommenttia:

 1. Hei! Upeita talvisia kuvia. Niitä on mukava katsella täällä vesisateisessa Helsingissä. Jospa tännekin vielä talvi tulisi. Koskikara on suosikki lintujani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi on alkanut ihan todenteolla näillä korkeuksilla.

   Poista
 2. Todelliseen jäätaidegalleriaan olet osunut. Kallion sykähdyttävä väri toimii kontrastina mainiosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiutakönkään punainen dolomiitti on kaunista ja nyt se sai vielä lisää koristeluja.

   Poista
 3. Voi,miten upean näköistä. Täällä on nyt harmaata ja pimeää;-(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumi valaisee kyllä paljon. Ja aurinkokin sen lyhyen ajan kun on taivaalla.

   Poista
 4. Punertavan kallion kontrasti jään ja huurteen kanssa on henkeä salpaavan kaunis. Mahtavaa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo jääkauneus peittyy pian ainakin osittain lumen alle. Ja jäänkin. Joka talvi ylimmän könkään päälle muodostuu jääkansi.

   Poista
 5. Miten upeita kuvia Kiutakönkäältä! Ja mitä jätti-jääpuikkoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marrskuun alun pakkaspäivien ansiosta Kiutaköngäs sai runsaat jääkoristeet.

   Poista