lauantai 2. marraskuuta 2019

1200 kilometriä Kroatiassa, osa 3, Brijunin kansallispuisto

Kroatian matkan kolmannen kansallispuistovierailun teemme Brijuniin. Brijunin kansallispuistoon kuuluu neljätoista saarta, joista suurimpaan Veli Brijuniin pääsee laivalla Pulasta tai Fazanasta.

Matka Fazanasta Brijuniin kestää vain viisitoista minuuttia.


Veli Brijunin saarella on rantaviivaa 26 kilometriä, joten tarvitaan kulkuneuvo jotta ehdimme päivän aikana tutkia saarta. Vaihtoehtoina ovat tämä katujuna, polkupyörät tai golfautotyyppinen sähköauto. Saaren kulkuneuvot ovat siis äänettömiä.  Siksi lintujen laulu kuuluu hyvin joka puolella.


Valitsemme sähköauton. Yksi tunti sähköautolla ajoa maksaa 100 kunaa, eli noin 13,5 euroa. Autossa on paikat neljälle, tosin takana olijat istuvat selkä menosuuntaan.




Brijunin saari on ollut entisen Jugoslavian presidentin, Josip Broz Titon, loma- ja asuinpaikka vuodesta 1947 aina vuoteen 1979, jolloin hän viimeisen kerran vieraili siellä ennen kuolemaansa. Titon vieraina saarella on käynyt paljon eri maiden poliitikkoja, mutta myös muita julkisuuden henkilöitä, mm. Sophia Loren ja Elisabeth Taylor.









Tämän oliivipuun ikä on 1600 vuotta. Se on maailman vanhimpia oliivipuita.







Riikinkukot vipeltävät vapaina metsässä.


Saaren pohjoisosassa on Safaripuisto, sekin perustettu jo presidentti Titon aikana. Suurissa aitauksissa on mm. strutseja, seeproja, aaseja, vuohia, kauriita ja hevosia.












Kaikki eläimet eivät kuitenkaan ole aitauksissa. Nämä kauriit kuvasin pellolta kun ajoimme autollamme ohi.


Sataman lähellä on puutarha. Pupu ei näytä pelkäävän turisteja. Lienee tottunut.






Vuonna 1902 valmistunut venevaja. Se on ollut saaren lääkärin kotina, "tohtorin talo"


Sataman lähellä on useampikin hotelli. Brijunin kansallispuisto on vähän erityyppinen kansallispuisto kuin mihin me Suomessa olemme tottuneet.





Siirry jaksoon 4 alla olevasta linkistä:
Seuraavaksi olemme Pulassa  (avaa linkki)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti