torstai 7. elokuuta 2014

Kätkän Pahtakuru

Hellepäivinä ei ole intoa lähteä kovin pitkille kävelyretkille, ei ainakaan kiipeämään tunturille. Kävimme lähiretkellä Kätkätunturin Pahtakurussa. Auto jätettiin Immeljärven takarannalle ja lähdimme merkittyä Kätkätunturin kävelyreittiä ylöspäin.
Tietoa Pahtakurusta löysin Suomen Rotkot-teoksesta, joka on ilmestynyt ihan äskettäin. Tuomo Kesäläisen ja Aimo Kejosen rotkokirja tarjoaa monipuolisen kokoelman retkikohteita rotkoille.

Pahtakuru ei löydy ihan helposti, ei ainakaan ilman karttaa. Kun Kätkätunturin polkua on kuljettu noin puoli kilomeriä, on poikettava polulta vasemmalle. Avokalliot ovat noin kolmensadan metrin päässä polulta ja siitä on vielä sata metriä Pahtakurun reunalle. Toinen vaihtoehto on nousta Immeljärven kiertävältä kävelyreitiltä jyrkkää rinnettä suoraan ylös kohti kurua. Tämän reitin polku on merkitty karttaan, mutta en löytänyt sitä maastosta.

Avokalliolta näkyy Levin kylä, Levitunturi ja Immeljärvi.

Evästauot on tärkeitä kun on pienen retkeilijän kanssa liikkeellä.

Näkymä kallion laelta pohjoisen suuntaan.Pahtakuru löytyi, Pinja rotkon reunalla.

Pahtakuru

Kurun pohjoisseinämän jyrkkä ja tasainen kalliopinta.
Pinja kerää mustikoita kurun pohjalla.

Laskeudumme kurulta jyrkkää rinnettä alas kohti Immeljärveä. Kuru on vähän yli sata metriä Immeljärven pinnan tasolta.

Tietoa Suomen rotkoista

6 kommenttia:

 1. Luulen, että eksyisin tuonne, jos yksin olisin (tai kaksin yhtä eksyväisen kanssa kuin mitä itse olen :). Pitäisi olla kartta ja kompassi mukana. Ja tietenkin pitää osata lukea niitä :)
  Espoon ja Kirkkonummen korpimaisemissa jos eksyy, niin aina jossain vaiheessa tulee tie vastaan, ennemmin tai myöhemmin. Mutta tuolla saisi kaiketi vaeltaa päiviä eksyneenä.
  Upeat kuvat, taattua Seitaa.

  VastaaPoista
 2. Kuvia katsellessa tulee ikävä pohjoiseen. Meillä jää syksyn Lapin matka väliin ison remontin järjestelyjen vuoksi. Huoks... Ensi vuonna sitten...

  VastaaPoista
 3. Jälleen uusia hienoja maisemia!!
  Kyllä minäkin olin muualla kun suuntavaistoa jaettiin.:)

  VastaaPoista
 4. Niin kaunista!! Tuo kohde on minulla vielä käymättä, vaikka monesti vierestä ajan ja aina meinaan poiketa. On nimittäin äitini lapsuuden maisemia ja sen vuoksi minulle tietynlainen pakko käydä -paikka. Kerran melkein kävin, mutta tuli äkillinen suunnan muutos. Mutta te pääsitte hienoon aikaan ja hyvällä säällä sinne kiipeämään. Kiitos kuvista!

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommenteistanne. Vaikka tuonne ei merkittyä polkua ollutkaan, niin eksymisen vaaraa ei ole. Levin keskus on ihan näköetäisyydellä ja laskeutumalla Kätkän rinnettä alas pääsee Immeljärveä kiertävälle polulle.

  VastaaPoista