perjantai 15. elokuuta 2014

Aamun valoa Ristikalliolla

Kello kolme aamuyöstä asettelen selkään pikku rinkkaani Sallan tien varressa, Karhunkierroksen polun lähtöpaikalla. Mieleen hiipii epäilys homman järkevyydestä. Vaikka superkuu valaiseekin, vain pienen siivun oikeasta reunastaan menettäneenä, ja koillisen-idän taivas sarastaa, on silti aika hämärää. Onneksi taskulamppu tuli mukaan ja sitä tarvitaankin silloin kun tulen hakkuu-aukiolta puiden varjostamalle polulle Oulangan kansallispuiston alueelle. Olen lukenut infoa, että polkua välillä Sallan tie-Ristikallio kunnostettaisiin tämän kesän aikana. Ensimmäisen kilometrin matkalla ei näy jälkeäkään kunnostuksesta, mutta kansallispuiston rajalla on viidenkymmenen metrin sorastettu polunpätkä joka ohjaa pois vanhalta polulta, uusille urille kohti Aventojoen törmää.

Harjanteella Aventojoen yläpuolella kuuluu kosken kohina, mutta koskea ei näy. Korkea kalliopahta joen takana erottuu puiden oksien lomasta. Muutaman sadan metrin jälkeen polku liittyy entiseen Karhunkierroksen polkuun. Lisää sorastettuja pätkiä, pikataipaleita, on Aventojoen rannan tuntumassa kulkevalla osalla. Kunnostettua polkua on yhteensä muutama sata metriä koko neljän ja puolen kilometrin mittaisella matkalla.

Aventojoen yllä leijuu ohut sumukerros ja kuu vilahtaa puiden välistä, mutta nyt en ehdi viritellä kuvauskalustoa. Haluan ehtiä Ristikalliolle auringonnousun aikaan, mieluummin vähän ennen. Aikataulu pitääkin hyvin, olen tunnissa ja kymmenessä minuutissa neljän kilometrin tolpan kohdalla. Ennen Ristikalliota on vielä toinen reittimuutos. Ennen polku kulki pienen lammen rantaa, nyt oikaistaan suoraan Ristikallion harjulle.

Menen ensiksi Ristikallion autiotuvan rantaan katsomaan mistä kohti aurinko nousee taivaalle. Harmittavasti se nousee juuri vastarannan korkean kallion takaa, joten otan pari kuvaa ja lähden ylös Ristikalliolle, josta oletan auringon näkyvän paremmin.mystiikkaa lammella

ennen aurinkoa


Ennen aurinkoa esittäytyy kuu.

Jostain puiden välistä auringon ensimmäinen punertava valo löytää vastapäisen kalliopahdan laelle.

Aventojoen kapeikossa on vielä ohut kerros usvaa.


Kuljen jyrkänteen reunaa tuvalle päin. Valo tulee vinosti suoraan rotkon koillisen reunan seinämille.Tuvan oven pielessä on kalastusvälineet. En siis ala viritellä tulia rannan nuotiopaikalle, koska en tahdo herättää tuvassa nukkujia. Puita kun ei voi pilkkoa hiljaa. Otan vettä primuskeittimen kattilaan ja nousen tuvan edustan kalliolle keittelemään aamukahvia.


Huonommissakin paikoissa on tullut aamupalaa syötyä. Näkymä kalliolle istumasijaltani.

Ennen kuin lähden paluumatkalle, käyn vielä näköalapaikalla. Nyt vastarannan kallio on kokonaan valaistu, mutta aamun punertava valo on muuttunut keltaiseksi.

Autolle palattuani minulla on mielipide siitä oliko järkevää lähteä.


Pieni ihmettelyn aihe on tämä viitoitus. Minun ymmärrykseni mukaan tässä kerrotaan, että olen nyt Ristikalliolla ja kalliota jatkuu kolmesataa metriä vasempaan. Ongelma on siinä, että varsinainen Ristikallion näköalapaikka on tuon viitan takaa suoraan taaksepäin noin sataviisikymmentä metriä. Kuinkahan moni ensi kertaa Ristikalliolle tuleva ei  löydä varsinaista näköalapaikkaa.
Erilaisia polkuja matkan varrelta:


20 kommenttia:

 1. Upeita kuvia ja maisemia jälleen! Aamu-usva ja aurinko näyttävät yhdessä niin hyvälle.

  VastaaPoista
 2. Ihan henkeäsalpavan kauniit kuvat taas. Olet saanut kokea ihanan aamun!

  VastaaPoista
 3. Huikeat kuvat, kiitos jälleen esittelystä.

  VastaaPoista
 4. Upeita kuvia :-)

  Vanha polku näyttää eksoottiselta, muttei mitenkään turvalliselta kävelyä varten. Hienoa, että kunnostusta on tehty.

  VastaaPoista
 5. Luin tästä hakkuutyömaasta otsikon, sen tarkemmin en lukenut juttua, mutta sitä mielestäni siinä kummasteltiin. No mikä oli se mielipide, ei varmaan jälleen ollut sitä mitä hait mutta luontoäiti on arvaamaton, vai kuinka vikaan tämä veikkaus meni?!

  VastaaPoista
 6. Mietin ensin, että lähteä nyt klo 3 aamulla vaeltamaan, mutta kun katsoin kuviasi, en enää yhtään epäillyt hankkeen kannattavuutta. Upeat, henkeäsalpaavat kuvat auringon heräämisestä.

  VastaaPoista
 7. Johan oli maisemien ja tunnelmien hulpeutta. Kiitos ihanista kuvista.

  VastaaPoista
 8. Aivan huikeat kuvat, rakastan tuota usvaa! Aurinko kultaa niin että kuvassa näyttäisi olevan ruska parhaimmillaan.
  Poluista houkuttaisi eniten uusi reitti :)

  VastaaPoista
 9. Kiitän kommenteistanne. Kyllä, kannatti lähteä ajoissa. Ennakkoarveluni, että aamun valo korostaisi rotkon muotoja ja puustoa, osui oikeaan.

  VastaaPoista
 10. Hulppeita näkymiä!
  Huimaa jo katsoessa, sillä korkeat paikat pistävät polvet löysiksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huima pudotus siitä jyrkänteen reunalta onkin. Mutta on ne näkymätkin huimia.

   Poista
 11. Voi kauneutta! Kiitos näistä henkeäsalpaavista kuvatunnelmista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ristikallion näkymät sävähdyttävät aina.

   Poista
 12. Nuo usvakuvat ovat upeita. Onnekas olet, kun nuo hetket sait siellä kokea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kannatti herätä ja kannatti kävellä Ristikallion aamua katsomaan.

   Poista
 13. Mahtava reissu ja hienot ovat kuvatkin. Kun liikkeelle lähtee ennen auringonnousua, kokee mielestäni parhaimpia hetkiä, mitä luonto voi antaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa, jos muistelen niin koskaan ei ole tarvinnut katua aikaista aamuherätystä. Luonto tarjoaa silloin parastaan.

   Poista