tiistai 8. tammikuuta 2019

Talvehtija

Kosken rannalla ei ole lunta kuin juuri peittämään maanpinnan.  Pakkaslumi on sentään jäänyt puiden ja pensaiden oksille. On niitä harvinaisia, selkeitä sydäntalven päiviä, niitä jolloin on nautittava valosta aina aamupäivän hämärästä illan tummumiseen.

Koskikarat lentelevät kosken yläpuolella ja sukeltelevat veteen nappaamaan vesihyönteisiä. Saukon jäljet erottuvat rannalla ja jälkijono katoaa rantakivien väliin. Koko talven sulana pysyvä koskialue ruokkii sekä lintuja että nisäkkäitä.




Ylävirrassa erottuu valkoinen möhkäle. Luulen sitä ensin lumen peittämäksi kiveksi, mutta sitten se liikahtaa ja tunnistan Kiveskosken talvehtijan, yksinäisen joutsenen.


Kurkistelen rantapuiden oksen välistä joutsenen liikkeitä. Se tuntuu havainneen minut, mutta ei lähde kauemmas vaan ui edestakaisin virrassa.


Tammikuun alussa aurinko on niin matalalla, että se nousee vain hetkeksi metsänrajan yläpuolelle. Punaoranssi pilvikerros taivaanrannalla kertoo auringon sijainnin.




Jo monena talvena joutsen on talvehtinut Kiveskoskella. Viime talvena niitä oli kaksikin. Mikä lienee syy miksi se on jäänyt näin pohjoiseen, jossa pakkasta on kylmimpinä talvina ollut lähes 40 astetta. Toisaalta, koski pysyy sulana koko talven yli kilometrin matkalla ja matalasta vedestä on helppoa etsiä syötävää.


Kiveskosken joutsen ei ole pohjoisin talvehtija. Muonion Kutunivalla talvehtii useita joutsenia joka talvi.






Hetken aikaa taivaalla hehkuu värien kirjo: sinistä, punaista, oranssia ja keltaista.




Joutsen asettuu kivelle keskelle virtaa ja painaa päänsä siiven alle. Minä lähden kulkemaan hiljalleen jokirantaa alavirtaan. Kohta joutsen tulee saamaan seuraa. Tienvarren pysäköintialueelle on pysähtynyt pikkubussi ja oransseihin haalareihin pukeutuneita koskiuimareita lähtee kävelemään ylävirran suuntaan. Lieneekö siinä syy miksi joutsen suhtautuu ihmisiin niin rauhallisesti. Se on tottunut pulikoimaan samoissa vesissä koskikellujien kanssa.









23 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Silloin kun aurinko on vähänkin näkyvissä, on valo värikästä.

      Poista
  2. On kyllä tosi kaunista tuo virtaava vesi ja lumet. Tuo aurinko on tosiaan niin vähän aikaa ja matalalla vielä, että autolla ajaessakin häikäisee, otin aurinkolasit eilen käyttöön ajaessa.

    Toivottavasti koski pysyy auki, niin, että joutsen selviää. Ei taida olla ensimmäistä talvea täällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oletettavasti tuo joutsen on sama, joka on talvehtinut koskella edellisinäkin vuosina.

      Poista
  3. Kauniisti antaa väriä piilossa oleva aurinko.
    Ihania luonnon puhtauden ja rauhallisuuden kuvia.

    Hauskoja nimiä on annettu vesistöille.
    Tekisi mieleni mainita toinenkin, mutten viitsi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valoa ei tarvita paljon, mutta vähäinen valo on värikästä.

      Poista
  4. Talvi kauneimmillaan, hienot kuvat!

    VastaaPoista
  5. Vastaukset
    1. Kuusamon kosket ovat kauneimmillaan talvisena pakkaspäivänä.

      Poista
  6. Kaunis tunnelma, seisahtunut ja unelias. Ja joutsen sinnittelee urheasti! <3 En ollut muuten koskaan aiemmin kuullut koskiuinnista. Mielenkiintoinen harrastus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koskella on elämää talvellakin. Koskikellujia olen kuvannut muutama vuosi sitten samassa paikassa. Kuvia tässä linkissä

      Poista
  7. Huikeat Seitamaisen ihanat talvikuvat, näissä on lumoa ja tunnelmaa niin etteivät sanat riitä kertomaan! Valoisaa ja hyvää alkanutta vuotta Sinulle ja kiitos kauniista kuvistasi, niitä on tullut ihailtua koko viime vuoden, vaikka aina ei tule kommentoitua.

    VastaaPoista
  8. Kauniit maisemat ja hienot värit:) Joutsen on kokenut paikan varmaan hyväksi jos koski pysyy auki talven niin ruokaa taitaa riittää myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joku syy se pitää joutsenen täällä. Kaipa se olisi lähtenyt muiden mukaan muuten.

      Poista
  9. Herkkää.
    Paitsi nuo koskiuimarit ;-)
    Ne ovat eksoottisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koskikellujia on ollut jo monena talvena. Ilmeisesti hauska harrastus, koska heitä näkee niin usein koskella.

      Poista
  10. Onpa paljon elämää koskella! Koskikarat ovat mukavia seurattavia. Joutsenella riittää seuraa, aika viileä harrastus varmaan tuo koskokellunta näin talviaikaan. Upeita kuvia, kaunis on taivas! Talvinen luonto on niin kaunis, toivottavasti pientä pakkasta pitäisi 🦢.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koskikellujilla on päällä pelastautumispuku. En tiedä sen lämpimyydestä kun en ole itse kokeillut, mutta eivät nuo kovin viluisilta ole näyttäneet kun nousevat pois vedestä.

      Poista
  11. Taas olet osannut vangita luonnon kauneuden niin syötävän ihaniin kuviin. Ja joutsen punaisessa valon hehkussa, ikään kuin ei Suomessa oltaisikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Odottelin rannalla vähän aikaa ja toivoin, että joutsen uisi punaiseen valoraitaan. Ja niin se tekikin.

      Poista
  12. Huikean hienoja taidokkaita kuvia!!

    VastaaPoista