tiistai 22. tammikuuta 2019

Pakkaspäivä Kuusamossa

Aamu on melko raikas, notkopaikoilla -34, mutta ylempänä Konttaisen parkkipaikalla on vähän lämpimämpää aamukuuden aikoihin. Laitamme otsalamput päähän, liukulumikengät jalkaan ja painumme metsään pujottelemaan kohti Konttaisen lakea. Kuunpimennys on jo alkanut, mutta toiveenamme on nähdä pimennyksen syvin hetki Konttaisella. Matka pimeässä metsässä ei suju ihan suunnitellusti. Lähdemme seuraamaan jälkiä, mutta pian huomaamme, että ne johtavat väärään suuntaan. Korjausliike kohti rinnettä vie sankkaan risukkoon. Pimeys, jyrkkä rinne ja paikoin läpitunkematon risukko aiheuttavat hetken epätoivon. Ehdimmekö ajoissa näkemään kuun.

Vähän ylempänä maasto muuttuu helppokulkuisemmaksi. Saavutamme Konttaisen laen juuri syvimmän pimennyksen hetkellä. Tosin ensimmäiset kuvat epäonnistuvat, koska laella tuulee ja kamera jalustoineen heiluu valotuksen aikana. Etsin suojaisemman paikan puun juurelta. Punaisena hehkuva kuu vaalenevalla aamutaivaalla on upea näky. Viime syksyn superkuu jäi minulta näkemättä kun pilvet peittivät sen. Nyt ei pilvistä ole haittaa, kylmyydestä kyllä.

Kuu jää jatkamaan laskeutumistaan ja me laskeudumme myös alas vaaralta.


Alarinteen tykkypuihin heijastuu aamutaivaan kajo.


Kaunis pakkaspäivä on hyödynnettävä olemalla ulkona päivän valoisa aika. Pakkanen on lauhtunut vähän päälle kahteenkymmeneen asteeseen. Sen verran pakkasta kuitenkin on, että koskella on pakkashöyryjä. Edelleenkään lunta ei ole kovin paljon ja joen rantoja kulkee tiiviiksi tamppaantuneet polut, joten lumikenkiä ei tarvita.


Pakkasusvan läpi siilautuva valo tekee jokimaisemasta satumaisen kauniin.


Tuoreita saukon jälkiä on pitkin jokirantaa. Toinen, ei niinkään toivottu saalistaja, asuu myös koskella. Minkki vilistää rannalla ja sukeltaa välillä sekä veteen että rannan lumipenkkoihin.
Pakkaspäivien ja tuulettoman sään ansiosta rannan pienimmätkin varvut ovat paksun huurrekuorman peitossa.

26 kommenttia:

 1. Tätä oli jälleen ilo lukea. Kauniita kuvia. <3 Minä en nähnyt kuunpimennystä - tulin yöllä kotiin sen verran aikaisin, ettei pimennys ollut vielä alkanut, ja aamulla en jaksanut herätä, vaikka kello rämisikin vähän ennen seitsemää. No, eipä se mitään. Onneksi voi selailla toisten ottamia kuvia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä kertaa sää suosi kuukuvauksia, toki kylmään piti varautua.

   Poista
 2. Siellä on niin kaunista! Meillä myös kuvailtiin kuuta;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi näkyä tasapuolisesti koko Suomessa tällä kertaa.

   Poista
 3. Voi ihanuus näitä kuvia taas, kauniit kuunpimennyskuvat joukossa. Itse ihailin näytelmää ikkunasta aamulla ennen töihin lähtöä. Yritin kuvatakin, mutta pistin viimein miehen asialle, vähän kärttyisenä nousi ja lähti kiltisti ulos, ei oikein häävejä kuvia tullut. Kylmä oli täälläkin. Kyllä on uskomattomia vesi-, huurre- ja jääkuvia. Sanat loppuu taas kesken, näin voi vain ihailla ja katsoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkanen ei niinkään haitannut, mutta pohjoisesta puhaltava tuuli oli kylmä. Onneksi vaaran päältä löytyy suojaavia tykkypuita.

   Poista
 4. Upeat kuvasi kertoo enemmän kuin tuhat sanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sanoin kuvaaminen olisikin paljon vaikeampaa.

   Poista
 5. Aivan upean kuvan kuusta nappasit! Ihan paras. Myö stuo neljäs ylhäältä sai aikaan tykytyksiä satumaisuudellaan, täydellinen sinisyys luonnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on se hetki kun nousevan päivän valo värittää maiseman. Pelkästään sinisten hetkin vuoksi kannattaa lähteä.

   Poista
 6. Oi, miten kauniita kuvia olet taas laittanut! Kylmää on, mutta pakkanen tekee luonnon vieläkin upeammaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvisessa luonnossa kylmyys ja kauneus ovat yhtä.

   Poista
 7. Upeat kuvat ja kuvissa tunnelma!

  VastaaPoista
 8. Niin kauniita maisemia ja loistavia kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvissa on kaksi suosikkipaikkaani Kuusamon talvessa, vaarat ja sulana pysyvä joki. Kiitos.

   Poista
 9. Mahtavaa maisemaa ja huikean hienoa kuvausta jälleen kerran, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime viikko oli kuvaajan unelma kun oli kauniita pakkaspäiviä. Kiitos.

   Poista