torstai 19. heinäkuuta 2018

Kuntivaaran karhut

Kuljemme letkassa metsäpolkua kohti karhukojuja. Joillekin osallistujista tämä on jo toinen tai kolmas kerta karhukojulla, mutta suurin osa joukkueestamme on ensikertalaisia, kuten minäkin. Vähän hermostuineina vilkuilemme ympärillemme. Olemme ihan Venäjän rajan pinnassa, Kuntivaaran itäpuolella, karhujen mailla (sana kunti tarkoittaa karhua). Oppaamme Pekka osoittaa metsään, en näe mitään, mutta sieltä meitä ilmeisesti tarkkaillaan.

Jakaannumme kahteen kojuun ja Pekka ottaa ikkunoiden alaosasta noin 30 sentin korkuiset ikkunalasit pois. Edessämme on avonainen suoalue, jonka takana puiden välistä vilahtaa rajan vartiotorni ja kauempana Venäjän tunturit. Ja suolla on jo ensimmäinen karhu!


Kohta metsästä lyllertää valtavan iso uroskarhu. Se tulee ihan lähelle karhukojua ja asetuu makuulle niin kuin ei tietäisi että sitä kuvataan.




Karhuilla on selvästi jonkunlainen ruokailujärjestys. Aina kun metsästä ilmestyy uusi karhu, antaa aiemmin tullut sille tilaa ruokintapaikalla. Vain harvoin tapahtuu yhteenottoja.




Pienikokoinen naaraskarhu on hyvin vaalea.






Karhu tutkimassa onko muuraimet jo syötäviä.


Tämä karhu makasi pitkään puun juurella. Kerran se kohotti katseensa kohti kojua ja hetken katsoin karhua silmiin. Välimatkaa karhuun oli alle kymmenen metriä.










Vähän ennen puolta yötä lähdemme kojuilta. Karhut jäävät aukiolle. Ne varmaan ovat alueella aamuun saakka. Illan aikana paikalla kävi kaikkiaan 11 karhua ja kaksi merikotkaa.

25 kommenttia:

  1. Olipas paljon karhuja! Olen joskus miettinyt, miten itse suhtautuisin tuohon tilanteeseen, että olisin karhukojussa. Pelottaisiko? Kyllä varmaan!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään tiennyt miten suhtautuisin. Siksi olikin mielenkiintoista nähdä ja kokea karhut ensimmäistä kertaa. Ei pelottanut.

      Poista
  2. Moi! Oli varmaan hienoa nähdä metsän kuningas omassa ympäristössään, ilman kaltereita. Tai olihan siinä tavallaan liikkumisen esteitä, mutta ne olivat ihmisen ympärillä :)
    t.Tiina
    tiinanpatikointi.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin juuri, me siellä kopissa ja karhut vapaina. Mutta ei karhut meistä kuvaajista olleet yhtään kiinnostuneita.

      Poista
  3. Voi että! Aina sinulla on jotain upeaa esitettävänä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli hienoa nähdä metsän kuningas lähietäisyydeltä.

      Poista
  4. Elämyksellistä varmaankin päästä noin lähelle karhuja.
    Hienoja kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erityisesti mieleen jäi se lyhyt hetki kun karhu kohotti päänsä ja katsoi kohti.

      Poista
  5. Aivan huikea kokemus, komeat kuvat metsän kuninkaista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No lopulta tuli käytyä karhuja tapaamassa, oli hieno kokemus.

      Poista
  6. Ihana nallesarja, noin läheltä otettua kuvasarjaa en ole koskaan nähnyt. Arvaakohan karhut, että niitä tarkkaillaan. Ruokkiminen tietysti tekee mahdolliseksi nähdä useita yksilöitä päivän mittaan. Hieno otos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutama karhu tuli ihan kojun lähelle, niin lähelle, että ei enää sopinut kuvaan. Kyllä ne varmaan tietää ihmisen läsnäolon.

      Poista
  7. Wau!
    Aivan mahtavaa...
    Kiitos vaikuttavista kuvista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin, että olisi hienoa nähdä edes yksi, mutta nähtävää oli koko illan ajan.

      Poista
  8. Karhu on kyllä upea eläin ja söpöjäkin ovat!

    VastaaPoista
  9. Vau! Upea kokemus ja hienot kuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt oli hyvä ajankohta kuvaukseen kun kesäyö on niin valoisa. Myöhemmin syksyllä tarvittaisiin valovoimaisempia optiikoita.

      Poista
  10. Varmaankin sydänalassa tuntui jännityksen tiivistyminen kohda karhun katse ja yleensä katsella karhuja noin läheltä.
    Täällä lähiympäristössä liikkuessani en pidä mahdottoman kohdata joku kerta karhu. Tiedän, että ihan oikeasti niitä seudulla on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etukäteen minulla oli vähän pelonsekainen olo, mutta siellä paikanpäällä jännitys hävisi. Oli vaan todella hienoa nähdä läheltä metsän kuningas.

      Poista