keskiviikko 3. lokakuuta 2018

Revontulibongarin opas

Tätä blogia pitempään seuranneet ovat varmaan huomanneet kirjoittajan revontuli-innostuksen. Minun intohimoni liittyy revontulien kuvaamiseen, mutta niiden kuvaajakin joutuu perehtymään jonkun verran myös mittausarvojen ja ennusteiden tulkintaan, että osaa etsiytyä oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan. Tulkinnassa on ollut suurena apuna Facebookin Revontulikyttääjät-ryhmä, josta saa ajantasaista tietoa revontulien liikkeistä ja lähiajan ennusteista.

Viime keväänä Revontulikyttääjät-ryhmässä oli viestiä, että revontulista kiinnostuneille on tulossa opaskirja ja haettiin kuvia erilaisista revontulien ilmenemismuodoista. Jo sinä vaiheessa päätin hankkia kirjan. Nyt minulle tarjottiin mahdollisuutta tutustua juuri ilmestyneeseen Revontulibongarin oppaaseen. Pari päivää sitten se tuli postissa ja tartuin siihen heti.


Minna Palmroth, Jouni Jussila&Markus Hotakainen: Revontulibongarin opas 
Into Kustannus 2018
200 sivua
arvostelukappale



Aurinko laskee ja ensimmäiset tähdet ilmestyvät näkyviin. Pohjoisen suunnalla kajastaa jotakin: Himmeä, vihertävä kaari. Revontulia!

Revontulibongarin opas alkaa mukaansatempaavalla kuvauksella revontulinäytelmän kehittymisestä öiselle taivaalle. Lukija asettuu heti "revontulibongaajan lämpimiin saappaisiin" (lainaus esipuheesta).

Aluksi kerrotaan yleisluontoisesti revontulista; mitä tapahtuu kun aurinkotuulen varautuneet hiukkaset kohtaavat maan ilmakehän. Kirja kuvailee miten revontulien värit syntyvät, opastaa erottamaan tavalliset ja harvinaiset revontulimuodot sekä kertoo revontulinäytelmän etenemisen vaiheet. Eri bongauskohteet on tähditetty sekä värien että muotojen osalta. Helpommin bongattavat on merkitty yhdellä tähdellä ja todella harvinaiset ja vaikeat bongattavat ovat neljän tähden kohteita.

Oppaan keskivaiheilla on osio, jossa kerrotaan yksityiskohtaisemmin ja tieteellisemmin revontulista. Kirjan esipuheessa kehotetaankin hyppäämään tämän kohdan yli jos on kiinnostunut revontulista, mutta ei niiden taustalla vaikuttavasta fysiikasta. Minä hyppäsin yli, koska kiinnostukseni on revontulien kuvaamisessa, ehkä joskus ajan kanssa yritän paneutua aiheeseen syvällisemmin. Mutta osion lopussa olevaan sivuun "Revontulien ennustamisen perusteet" kannattaa perehtyä huolella.

Revontulien kuvaamista käsitellään perusteellisesti. Sitä lukiessa ajattelin, että olisipa nämä ohjeet olleet käytettävissä kun aloittelin revontulien kuvaamista. Monelta pettymykseltä olisin säästynyt. Kirjan kuvausohjeita noudattamalla jokainen, joka osaa säätää kameransa asetukset voi oppia kuvaamaan revontulia. Time lapse-kuvauksesta olisin kaivannut enemmän tietoa.

Lopuksi käsitellään niinkin yksinkertaiselta tuntuvaa asiaa kuin revontulibongarin varusteita, siis pukeutumista. Kokemuksesta voin sanoa, että asian käsittely on tarpeen. En ole kuullut revontulibongarista, jolla olisi ollut liikaa vaatetta päällä.

Kirjan kuvat ovat revontuliharrastajien ottamia. Kaikista revontulien väreistä ja muodoista on löytynyt havainnollistavia kuvia, jotka pääsevät oikeuksiinsa kirjan sivujen kiiltopinnalla.

Kirjan lopussa on linkkiluettelo internetsivuistoista, joista löytää tietoa ennusteista ja mittaustuloksista.

Revontulibongarin opas on esimerkki asiantuntijoiden ja harrastajien onnistuneesta yhteistyöstä.




Alla olevat kuvat on Seitablogin kuva-arkistosta:












17 kommenttia:

  1. Olen ajatellut, että haluaisin näyttää lapsenlapsille joskus revontulet (ja nähdä tietysti itsekin). Täällä pääkaupunkiseudulla on niin paljon valosaastetta, että vaikka kuinka yrittäisi tuijotella taivaalle, kun uutisoidaan, että etelässäkin näkyy nyt revontulia, pettymys on suuri. Joku himmeä häivähdys, ei muuta. Olisi varmaan lähdettävä Kuusamoon, vähintään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina silloin tällöin revontulimyrsky on niin voimakas, että revontulet näkyvät Etelä-Suomea myöten, jopa Baltiassa ja Skotlannissa saakka. Eilen illalla oli sellainen revontulinäytös.

      Poista
    2. Ensimmäiset revontuleni näin pikkupoikana Järvenpään keskustassa, 35 km Helsingistä.

      Poista
    3. Tämän päivän Helsingin Sanomien verkkosivuilla on revontulikuva Espoon Bodominjärveltä.

      Poista
  2. Mahtavia aina nuo sinun revontulikuvasi!

    VastaaPoista
  3. Voi kun näkisi joskus kunnon revontulet!

    VastaaPoista
  4. Voi että, pitäisikö jopa hankkia kyseinen kirja niin ehkä vähän nopeammin kehittyisin revontulien kuvaamisessa! :D Sie se olet selvästi hommaa enemmän harjoitellut ja paljon upeita revontulihetkiä bongannut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten tuossa jutussa sanoin, olisin välttynyt monelta pettymykseltä jos olisin saanut kirjan kaltaiset ohjeet kun aloittelin revontulikuvaamista.

      Poista
  5. On nuo revontulet kyllä kiintoisa ja upea näytelmä. Kiitos, että tuot meille lukijoille sen nähtäville loistavalla kuvillasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonnonilmiöt kiehtovat. On hienoa, että revontulien liikkeitä on tutkittu joten nyt niistä voi saada ennakkotietoa. Esimerkiksi eilisiltaisen revontulinäytöksen ennuste osui oikeaan.

      Poista
  6. kiinnostava kirja. Luulen, että menee ostoslistalleni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kaikille revontulien liikkeistä ja kuvaamisesta kiinnostuneille.

      Poista
  7. Olen tilannut kirjastosta tuon kirjan luettavaksi, kiinnostava!

    VastaaPoista