keskiviikko 31. lokakuuta 2018

Huurreaamu Pyhävaaralla

Aamun väri on harmaa, mutta ei ikävänharmaa, vaan pakkasen huurruttama hopeanhohtoinen. Huurrekiteet puiden oksilla ja polun varren mustikkavarvukossa kimaltavat kuin timantit. Olen lähtenyt liikkeelle aamuhämärän aikaan, joten otsalamppukin on tarpeen tiheässä kuusikossa polun alkupäässä, mutta noustessani ylemmäs Pyhävaaran rinnettä, alkaa nousevan päivän kajo heijastua puiden latvoihin. On ollut tämän syystalven kylmin yö, vielä aamulla pakkasta on kymmenen astetta.


Nyt on hyvä kulkea maastossa, lunta on maassa vain ohut harso ja pakkanen on kovettanut maanpinnan.


Vähenevä kuu pilkistää kelopuun haarasta. Tällä hetkellä kuu näkyy taivaalla pitkälle iltapäivään.


Ensimmäinen näköalapaikka on vaaran itärinteellä, josta on vielä nousua vaaran laelle. Mutta tässä on hyvä pysähtyä tasaamaan hengitystä ja katsella Pyhäjärvelle ja Rukajärvelle päin avautuvaa maisemaa. Pyhäjärven eteläpää näyttää olevan jäässä, mutta keskiosa on vielä sula.


Rukajärvi siintelee vähän kauempana, tältä etäisyydeltä ei voi arvioida onko se sula vai onko se ohuen jääkerroksen peittämä.


Tämän puuvanhuksen luona pysähdyn aina. Puun runko ja oksat erottuvat nyt hyvin kuuralatvusten alta.


Toinen puu, jota käyn aina tervehtimässä on tämä vanha koivu, joka kasvaa rotkossa jyrkänteen reunalla. Se on kaunis huurreoksaisena, mutta myös kevällä hiirenkorva-aikaan tai syysväreissä.


Ylempänä avaralla laella tunnen olevani todellisessa satumaailmassa. Lännen taivaalla on voimakkaan punainen vastarusko, idän ja etelän taivas on oranssinpunainen ja vaaran laella joka paikkaa peittää paksu huurrekerros.










Auringon noususuunta on nyt kaakossa, Pyhäjärven takaa.


Vaikka maisema oli satumainen jo ennen auringonnousua, niin nyt se sitä vielä enemmän kun aurinko värjää puut, pensaat ja maanpinnan varvukon vaaleanpunaiseksi.















Aurinkoinen ja selkeä pakkassää loka-marraskuun vaihteessa on parasta mitä alkava talvi voi tarjota. Yleisempi sää tähän aikaan on pilviä ja lumi-räntäsadetta. (sitä saatiin jo pari päivää myöhemmin) Monesti lumi peittää heti sammalet ja varvut, jolloin tämän aamun kaltainen huurremaisema jää näkemättä.






Vielä viimeinen vilkaisu puiden latvojen yli järvelle ja sitten lähden laskeutumaan alas vaaralta.


Matkalla kuvaan polun varren naavapuita kohdevalossa.




Seuraava lumisade peittelee mustikanvarvut talviunille.

22 kommenttia:

  1. Aivan ihana kuvakertomus. Loistavat ja tunnelmalliset kuvat. Näitä kuvia kun katsoo, tulee sisäinen tarve ja kaipuu päästä itsekin tuollaisiin maisemiin... Luontoon rauhoittumaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anu. Pyhävaara on niitä mielenmaisemia, todellinen rauhoittumispaikka.

      Poista
  2. Mielettömän upeat kuvat ja maisemat jälleen kerran.

    Kuinka paljon käytät aikaa kuvausreissujesi suunnitteluun? Paikan ja reitin valinta, keli, ajankohta jne?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä edellisenä iltana on jonkunlainen suunnitelma, mutta se saattaa muuttua aamulla jos sää ei olekaan sitä mitä ennuste lupasi. Kun ei ole enää työesteitä, on helpompi lähteä silloin kun olosuhteet ovat hyvät.

      Poista
  3. Uskomattoman kauniita kuvia jälleen!

    VastaaPoista
  4. Komeat puuvanhukset ja nuo huurteiset maisemat. Täällä meni taas vesisateen puolelle ja lämpöasteita reilut 5.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuon aamun jälkeen oli vielä yksi kaunis pakkaspäivä, sitten muuttui jääsateeksi joka kuorrutti kaiken.

      Poista
  5. Kuin satumaassa olet kulkenut kameroinesi. Ihanaa, että ehdit tallentamaan huurrenäkymät ennen talven tuloa. Aina tätä 'ennakkoa' ei ole, kuten sanoit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Säidenhaltija annosteli kaksi kaunista pakkaspäivää ennen hurjaa jäätävää sadetta. Koillismaalla ei kovin usein ole nähty vastaavaa.

      Poista
  6. Uskomattoman kauniit kuvat aamuisen luontoretkesi varrelta!

    VastaaPoista
  7. Vastaukset
    1. Siinä sitten olikin ensimmäinen näytös pakkasista. Pari päivää myöhemmin tuo kauneus oli karissut.

      Poista
  8. Mahtavia huurrekuvia ja kauniita maisemia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pyhävaara on hieno retkikohde ja nyt se oli kauneimmillaan huurteella koristettuna.

      Poista
  9. Tosi IHANAT huurre- ja ensilumikuvat, nuo puut ja kelottuneet oksat ovat niin kuvauksellisia, samoin kuin rannan jäiset yksityiskohdatkin, joita kuvaat niin kauniisti. Kaikki omalla laillaan. Taivaan värit ja horisontti tulevat erityisen kauniisti esille. Monesti lokamarraskuulla onkin vähän pakkasta ja kuuraa ja sitten tulee taas sadetta, pimeää ja loskaa. Meilläkin kävi lumi ja oli ihana herätä valkeuteen eräänä lokakuun aamuna, mutta lämmin sää ja vesisade veivät kaiken pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä huurrepäiviä ei sitten riittänyt kuin muutama. Nyt Koillismaallakin on ollut jo monta päivää lämpöisen puolella.

      Poista