keskiviikko 24. elokuuta 2022

Luontokuvauskurssin kuvia

Osallistun silloin tällöin Kuusamossa valokuvauksen lyhytkursseille. Tällä kertaa kyseessä oli Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston viikonloppukurssi Kuusamo-opiston järjestämänä. Kurssiohjelman aikataulu oli hengästyttävä. Perjantai-illan 16:30 ja sunnuntaiaamupäivän välisenä aikana ehdittiin tehdä kolme kuvausretkeä ja sisältyipä tuohon aikaan vielä muutama tunti teoriaakin. Tässä kuvia retkiltä:

Lauantaiaamun lähtö on klo 3. Vielä edellisiltana ennusteissa oli luvattu aurinkoista, mutta kun kahden aikaan herään, sataa taivaantäydeltä. Ei siis parhaat lähtökohdat kuvausretkelle, vaikka sade lakkaakin kun ehdin pihalle. Mutta niin vain lähdetään matkaan. Alkuperäinen suunnitelma oli ehtiä Pähkänälle auringonnousun aikaan, mutta nyt ei ole tarvetta kiirehtiä sinne, koska auringonnousua ei tultaisi näkemään. Suunnitelma B käyttöön, eli ensin Myllykoskelle. Nyt on helppoa käyttää pitkää valotusaikaa hämärässä aamussa. Ei tarvita tummentavia suotimia. 



Myllykoskelle on äskettäin valmistunut uusi riippusilta. Se on muutamia metrejä alavirtaan entisen sillan paikasta. Tässä kuvassa on toteutettu yksi kuvauskurssin tehtävistä. Kolmesta kuvasta on yhdistetty HDR-kuva. Valaistusolosuhteet rannalla on hankalat, pimeä metsä molemmin puolin ja valoisammat pilvet yläpuolella. Kuvat valotetaan erilaisilla valotusajoilla, tummasta hyvin vaaleaan. Kolme kuvaa yhdistämällä saa yksityiskohtia näkyviin, eikä tummemmista kohdin tule täysin mustia. 


Uusi riippusilta ja vanhan riippusillan kohdalla katselulava. 


Uusi silta on vähän leveämpi kuin entinen ja nyt voi useampikin kulkea sillalla yhtäaikaa. 


Tämä on ihan oma viritelmä sillalta käsivaralla otetusta kuvasta. Kuva heilahti sen verran, että käytin Photoshopin vesivärisuodinta saadakseni maalausmaisen efektin.


Tässä viidestä erilailla valotetusta kuvasta yhdistetty HDR-kuva. 


Nyt matka jatkuu Juumasta Pähkänänkallion suuntaan. Reilun tunnin matka metsäteitä, josta viimeinen kilometri jalan ja ollaan tunnetulla Pähkänän näköalapaikalla. Pilvet ovat hiljalleen väistymässä ja jokilaakson pohjalla levittyy sumua. Jos ei auringonnousua saatu, niin kaunis sumumaisema kuitenkin. 


Jokikanjonin takarannan puut kääriytyivät sumuharsoon. On kiehtovaa seurata sumun liikkeitä kun se väliin peittää ja taas paljastaa yksityiskohtia jyrkänteen metsikössä. 






Tässä tämä kuuluisa mänty, joka esiintyy lähes kaikissa Pähkänäkuvissa. 



Aurinko alkaa tulla yhä enemmän esiin pilvien raosta. Idän taivaalla oli kuitenkin tummaa pilveä, joten kontrasti valaistun sumun ja taustan tumman pilvimassan välillä on suuri. Se saa aikaan dramaattiset valot ja värit.


Tässä syy miksi Pähkänästä on tullut suosittu kohde. Mutta Pähkänälle retkeä suunnittelevan on otettava huomioon, että sinne ei voi mennä milloin tahansa. Ajalla 1.4.-15.8. Pähkänällä on rajoitus, joka kieltää liikkumisen kalliolla ja sen ympäristössä lintujen pesintäpaikan vuoksi. 












On kulunut noin tunti ja viisitoista minuuttia ja sumu on lähes kokonaan hälvennyt. Maisema on edelleen kaunis, mutta se taika, joka syntyy sumun ja valon liikkeestä, on poissa.


Lauantaipäivälle jää aikaa päiväuniinkin, mutta noin tuntia ennen auringonlaskuaikaa joukkueemme kiipeää Konttaiselle ja virittelee kamerat jalustalle auringonlaskun näytelmää odottamaan. Käyn kurkkimassa etelän suuntaan Valtavaaran vaarajonoon. 


Viime päivinä on ollut taas myrskytuulia. Purnujärven kapean saaren kärjestä on mennyt useita mäntyjä nurin. Maisema on muuttunut sitten viime käynnin. 


Aurinko on vielä korkella ja sen valo kimmeltää Kitkajärven pinnalla. 


Konttaisvaaran pohjoisrinteen laidalta voi zoomailla näkymiä myös Porontimajärven suuntaan. Laskeva aurinko värittää järveä ympäröiviä vaaroja. 


Aina kun auringonlaskun puoleisella taivaalla on vähänkin pilveä, tulee auringonlaskusta paljon mielenkiintoisempi kuin täysin selkeällä säällä. Nyt pilviä on juuri sopivasti. 


Taas yksi kurssin kuvaustehtävä: kolmesta vaakakuvasta yhdistetty panoraamakuva. (kannattaa klikata isommaksi)


Tämä on neljästä pystykuvasta yhdistetty panoraamakuva. 


Aika myöhäänhän se meni ennen kuin ehdittiin Konttaiselta takaisin Kuusamon keskustaan, mutta siitä huolimatta olemme aamuneljältä sunnuntaiaamua reippaina lähdössä suolle. Ja toiveenahan tietysti on taas sumuinen aurigonnousu. Eilen ei saatu auringonnousua Pähkänällä, nyt saadaan, sumu vain jää puuttumaan. Aamusta alkaen on tuulta sen verran, että häivääkään sumua ei suolla ole. Mutta olemmehan oppineet luonnon yllätyksellisyyden. Jos luulet meneväsi kuvaamaan tietynlaisen kuvan, niin on suuri mahdollisuus, että juuri sitä et saa, mutta ehkäpä voit saada jotain muuta. 






Viimeinen kuvaustehtäväkin tulee suoritettua, aiheena yksityiskohta, jossa pieni syväterävyys ja kohde irrotettu taustasta. 


10 kommenttia:

  1. Sumu on tosi upea korkealta katsottuna. Tykkään loppukesän aamuista kun sumua on järvelläkin ja lammella, joissa käyn uimassa. Aikaisina aamuina saa sukeltaa sumuun. Sitten se hivelee kasvoja ja nousee pois.

    Hienoja retkiä, ja kauniita värejä kurssiltasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri sumuiset aamut ovat parasta syyskesässä.

      Poista
  2. Mahtavat kuvat!

    Aika tiukka aikataulu! Siinä saa olla kuvauskunto kohdillaan.

    HDR-kuvissa itse ole törmännyt tuulen tuomaan haasteeseen. Oksat heiluvat helposti ja peräkkäiset kuvat eivät olekaan samanlaiset eikä yhdistäminen onnistu. Toinen haaste on liian kirkas paikoittainen valo, joka yhdistämisvaiheessa tekee ikään kuin pieniä kuplia kuviin. Nuo voisi varmaan taklatakin jotenkin, mutta laiskasti olen vain vältellyt tuulta ja auringon kimalluksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. HDR-kuvausta en ollut kovin paljon harrastanut, paitsi kameran HDR-toimintoa, jolla en ole onnistunut saamaan mieleisiä kuvia. Vaatii tietyt olosuhteet, että usean kuvan yhdistely onnistuu.

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Kuusamon suositut kuvauspaikat eivät tälläkään kertaa tuottaneet pettymystä.

      Poista
  4. Olipa kiva lukea Kuusamon kurssista. Itse olen vuosia haaveillut meneväni sinne jollekin valokuvauskurssille, ja menenkin, vaikka matka on niin tuhottoman pitkä. Tuo HDR on ihan tuntematon käsite.
    Komeita kuvia olet saanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuusamossa on monipuolista valokuvauskurssitarjontaa. Kuusamo-opiston lisäki Kuusamo Nature Photography järjestää kursseja.

      Poista
  5. Sumu ja auringonvalon/vuorokauden vaihtelut upeasti kuvissa.
    Joskus aikoinaan kuvasin hdr kuvia. Silloin kun järkkärillä vielä kuvasin.
    Ihanat kuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen joskus kokeillut kameran HDR-toimintoa, mutta tuolla manuaalisella usean kuvan yhditelyllä saa mielestäni paremman lopputuloksen.

      Poista