keskiviikko 17. elokuuta 2022

Elokuun ilta ja aamu

Yötön yö on päättynyt Pohjois-Sallassa noin kuukausi sitten, silti yöt ovat edelleen valoisia. Aurinko laskee 21:43, mutta ilta-auringon valo värittää pitkään pilviä luoteisella taivaalla. 


Puoli tuntia auringonlaskun jälkeen nousee kuu horisontin takaa. Mutta menee vielä hetki ennen kuin se on kiivennyt puunlatvojen yläpuolelle. Sen verran vähän aikaa auringonlaskusta on, että kuu saa kauniinkeltaisen värin auringon valosta. 


Illan hämärtyessä ilma viilenee ja hentoa usvaa alkaa nousta lammelle. Kuu peilaa lammen pintaan. Neljänsadan millin teleobjektiivilla ja vähän cropaten saa kuun näyttämään aika isolta kuvassa. 


Kuu on jo ohentunut oikeasta reunastaan. Täydenkuun aika oli pari päivää sitten. 


Yöllä lämpötila laskee lähelle nollaa ja sumu alkaa levitä joelle. Varhain aamulla lähden veneellä joelle katsomaan näkisinkö auringon jostain kohti. Joki tekee suvannossa lähes u-kirjaimen muotoisen mutkan, joten aurinko ei näy joka paikkaan. Punertavat pilvet etelän suunnalla kertovat auringon jo nousseen. 
Ylävirran puolella on kultaista valoa, mutta aurinko on piilossa kuusikon takana. 


Annan veneen lipua virrassa jokea alaspäin. Nyt valo tavoittaa jo joenrannan puiden latvat. 


Ja sitten näenkin valonlähteen vilahtavan jokimutkan takana. 


Veneellä on helppo liikkua eri paikkoihin katsomaan uusia ja erilaisia näkymiä aamun värinäytelmään. Valon väri ja muodot muuttuvat kun vähänkin vaihtaa paikkaa. Varjossa olevasta jokimutkasta on näkymä Suoltioivalle. 


Sumu ja rantapuut saavat aikaan upeita valopyörteitä.

Aurinonnoususta on kulunut lähes tunti ja sumu joella alkaa hälventyä. Vain varjoisilla rannoilla on vielä häivähdys usvaa. 
Lämpötila jokirannassa on aamuyöllä käynyt pakkasen puolella, koska hillan lehtien reunoilla ja juolukan lehdillä on kuuraa. 8 kommenttia:

 1. Onpas taas kaunista.

  Olen ihan tyytyväinen, etteivät pakkasasteet ole saavuttaneet meitä, vaikka voisi tuo päivän kuumuus jo hieman hellittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sallan korkeuksilla on usein äärisäätä. Helle vaihtuu pakkaseen ja päinvastoin. Ja talvellahan siellä on usein ennätyspakkasia.

   Poista
 2. Maravillosos paisajes fotográficos. Las luces del atardecer son magníficas.

  VastaaPoista
 3. Komea kuutamo ja sumu on aina niin aavemaisen kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täydenkuun aikaan oli pilvistä, mutta onneksi seuraavana yönä selkeää.

   Poista