sunnuntai 14. elokuuta 2022

Aamuhetki järvellä

Illalla nostan kanootin valmiiksi laiturille. Aamuherätys on aikainen, siksi on hyvä laittaa varusteet valmiiksi.


Herätys klo 4:10. Auringonnousun vuoksi ei tarvitsisi nousta niin aikaisin, koska nousuaika on vasta 4:50, mutta siltä varalta, että taivaalla olisi alapilveä, on syytä olla ajoissa. Ennen auringonnousua horisontin takaa tuleva valo värittää alapilviä, jolloin ennen auringonnousua pilvet ovat värikkäimmillään.

Taivas on kuitenkin täysin selkeä joka puolella, joten ennakkonäytöstä ei tule. Hento usva leijuu lahden kapeimmalla kohti, samoin lahden pohjukassa. Yleensä usva lisääntyy auringonnousun jälkeen, joten on hyvät mahdollisuudet nähdä kauniita valoefektejä sitten kun aurinko on noussut metsänreunan takaa.  
Kanootti on kuvaamisen kannalta helppo, koska kameran saa helposti esiin kuivapussista. En uskalla pitää kameraa kaulassa meloessa, vaan aina kuvan oton jälkeen laitan sen takaisin kuivapussiin. 


Aurinko on noussut horisontin takaa muutama minuutti sitten. Maisema alkaa saada punasävyjä. 

Lämpötila nousee yhtä aikaa auringon kanssa. Sumu lähtee liikkeelle. 


Tämä on aamuaurinkonäytöksen katselupaikka. Kaksi pientä kallioluotoa lähekkäin paikassa, jossa lahden kapeikko alkaa leventyä. Tuolla pienellä alalla melon edestakaisin ja koetan tavoittaa sumun liikkeitä ja valojen vaihtumista. 


Lahden itärannan kapean metsävyöhykkeen takana on pieni lampi ja sen ympärillä suo. Syyskesän öinä tuo suojainen paikka on lämpimämpi kuin järvi ja sumua muodostuu lammelle ja suolle. Kun aurinko on noussut tarpeeksi ylös, sen säteet tavoittavat lammelta ylöspäin nousevan sumun. Alkaa noin puoli tuntia kestävä värivalon aika. 
 


Sopivasta kulmasta katsottuna metsänrajaan syntyy valoviuhkoja. Väripilvet kehystävät kalliosaarta
Alkukesän aamuina linnut aloittavat laulun yhtä aikaa auringon kanssa. Nyt on hiljaista, vain kaakkurin siipien äänet kuuluvat kun se muutaman kerran lentää läheltä kanoottia. 


Ilmavirta liikuttaa sumupilveä koko ajan. Pilvikuvio elää ja sen väri vaihtuu sen mukaan miten auringonvalo osuu siihen. 
On kulunut tunti ja kaksikymmentä minuuttia auringonnoususta. Sumu on kaikonnut melkein kokonaan. Vain hentoa usvaa erottuu vielä rantakivikosta. 


12 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Harvinaisia hetkiä. Joskus onnistaa kun osuu kohdalle.

   Poista
 2. Sumu ja auringonnousu, hieno kokemus jo kuvinakin, kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvat ei valitettavasti välitä kaikkea koettua.

   Poista
 3. Ihana on pysähtyä näiden upeiden kuvien äärelle. Huikaisevan kauniita kesätunnelmia.

  VastaaPoista
 4. Huokaillen taas katselen näitä upeita kuviasi ja yritän päästä aamuiseen tunnelmaasi.

  VastaaPoista
 5. Mahtavaa. Ja upean rauhoittavaa tuolla väri-innostusten lomassa 🥰

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon värinäytelmän vuoksi kannattaa herätä ajoissa

   Poista
 6. Aikainen herätys sai palkintonsa! Hienoja kuvia ja tunnelmaa!

  VastaaPoista