maanantai 16. kesäkuuta 2014

Luonnonkukkien päivän kukat

Luonnonkukkien päivänä järjestettiin 97 kukkaretkeä ympäri Suomen. Tämän vuoden teemakasvina oli valkolehdokki. Olin mukana Pieksämäen Luonnon Ystävät ry:n järjestämällä retkellä.

Suot ympäröivät Pieksämäkeä joka puolelta. Retki alkaa siis suolta ja ensimmäisenä on vastassa raate. Suurin osa raatekasvustosta on jo kukkinut, mutta suon reunan varjoisalta puolelta löytyy vielä kauniisti kukkivia yksilöitä.Villapääluikat muodostavat valkoisia laikkuja suolle.

Ensimmäinen yllätys. Pienellä suolla, parin kilometrin päässä kaupungin keskustasta on runsaasti punakämmekkää. Olen aikoinaan asunut parikymmentä vuotta puolentoista kilometrin päässä näistä kaunottarista tietämättä niiden olemassaolosta. Suot kyllä tulivat tutuksi Pieksämäellä olon aikaan, mutta en vaan sattunut tälle suolle.


Muutama harajuurikin löytyy samalta suolta. Pari kukkivaakin vielä, osa on jo lakastunut.


Toinen yllätys. Tien varren kuivalla penkereellä on useita hietaneilikkatuppaita. Suurin osa on vielä nupulla, mutta muutama kukka on täysin auki. Hietaneilikan ei pitäisi kasvaa Pieksämäen korkeudella. On vähän epävarmaa miten kasvusto on syntynyt. Kylvettykö?

Karvaskallioinen viihtyy samalla kasvupaikalla kuin hietaneilikka.

Tienpiennarkukkijoita on tämä kissankäpälä.


Valkolehdokkiakin löytyy, mutta ne eivät vielä kuki, mutta...


...evästelypaikalla on kuin tilauksesta muutama kukkiva valkolehdokki.Ketonoidanlukko on myös kasviretken löytöjä.

Kotimatkalla ajan Jäppilän kautta. Olen löytänyt aiempina vuosina Hietakylän tien varrelta valkolehdokkia. Nyt valkolehdokkipaikalla kasvaa harjumasmaloa.....
...ja harjumasmalopaikalla valkolehdokkia. No, ei haittaa, pääasia että löytyivät.

Hietakylän tien vartta koristavat myös tunturikurjenhernekasvustot. Tunturikasvi keskellä Savoa tuntuu erikoiselta, mutta siellä täällä Etelä-Suomen harjumaisemissa se viihtyy.8 kommenttia:

 1. Kyl on taas kauniit kukkakuvat! Tuo Raate on kyllä kaikkein kaunein.

  VastaaPoista
 2. Ihanat luonnonkukkien päivän kuvat! Pieksämäen seutu on minulle tuttua, sillä äidillä on kesämökki Paltasella. Tunturikurjenhernettä taitaa kasvaa siellä täällä eteleämpänäkin, sillä Pälkäneelläkin olen sitä nähnyt piennarkasvina.

  VastaaPoista
 3. Upeat kukat ja kuvat. Ketonoidanlukon haluaisin nähdä, en tiedä täältä yhtkään kasvupaikkaa. Hieno retki sinulla ollut.

  VastaaPoista
 4. Hauskoja nuo hapsureunaiset kukat, taitaa olla enimmäkseen vaan etelässä kun en oo koskaan törmänny.. Näin myös kissankäpäliä pieniä tosin tänään. Niitäkin harvemmin näkee. Kuivalla kankaalla kasvoivat. Täällä olen seurannut tupasvillojen kasvua. En tiedä jos eivät ole vielä ehtineet täyteen kasvuunsa, mutta ovat kuin uitettuja rottia, surkean näköisiä pikku hapsotuksia..

  VastaaPoista