torstai 5. kesäkuuta 2014

Karhonsaari

Ihana saari, keidas, kaunis ja luonnoltaan monipuolinen, luontoharrastajan paratiisi. Siinä muutamia määritelmiä, joita tuli eteen kun etsin tietoa Kallavedessä, Kuopion lähellä sijaitsevasta Karhonsaaresta. Tottahan tämä piti lähteä katsomaan. Saari kun on kyseessä, niin tarvitaan jonkunlainen vesikulkuneuvo sinne päästäkseen. Kaupungilta saa lainaksi veneen, avaimet luovutetaan ympäristönsuojelupalvelun asiakaspalvelusta. Minulla ei ollut ongelmaa siinä suhteessa, kajakki kulkee auton katolla ja Ranta-Toivalan tien päästä on vain puolen kilometrin melontamatka Karhonsaaren pohjoisen rannan laituriin.

pohjoisen rannan laituri


Karhonsaarella on mielenkiintoinen historia. Siellä on käynnistetty Pohjois-Savon ensimmäinen höyrysaha vuonna 1875. Saarella on aikoinaan ollut asutusta, mutta nyt jäljellä on vain vuonna 1901 ja 1903 rakennetut huvilat ja sahan ajoilta tiilinen kuivaamorakennus. Rantasauna on rakennettu myöhemmin, 1950-luvulla.
Huvilat ja kuivaamo ovat Savo-Karjalan luontopiirin omistuksessa ja siellä järjestetään luontoleirejä. Maa-alueet omistaa Kuopion kaupunki.
keltainen huvila

punainen huvila
Saaren aikaisemman omistajan, Kymi-yhtiön, hallinnan aikaan saarelle on perustettu puulajipuisto. Kuopion kaupunki on jatkanut tämän arboretumin hoitoa. Nykyisin saarella on lähes sata erilaista puuta ja pensasta. Saarella on myös kaksi luonnonsuojelualuetta, kallioiset harjanteet pohjois- ja etelärannalla.
suuri tammi

Metsän keskellä on parin aarin kokoinen alppiruusualue. Ensimmäiset alppiruusut on istutettu jo metsänhoitaja Gösta Hildenin aikana, hänen ollessaan Kuopion hoitoalueen metsänhoitajana vuosina 1931-1956.Saarella ristelee useita polkuja. Karhon kierroksen varrella, korkealla kallion laella on Sandelsin pöydät, kivestä muotoillut pöydät ja penkit. Suomen sodan aikaan, 1808-1809, Karhonsaari on ollut tähystyspaikka. Kivet eivät kuitenkaan ole siltä ajalta. Opastaulu kertoo että kivien käsittelytapa viittaa myöhäisempään aikaan.Paikoin näkee jäänteitä vanhoista rakennuksista, mutta ei mene kauan kun luonto peittelee kokonaan ihmisen tekemät rakenteet.

Lounaisrannan kallioita aukeavat näköalat Kallavedelle, Puijolle ja kaupunkiin.

Etelärannan rantautumispaikka on hiekkarantainen. Siellä on nuotiokehä, laavu ja wc-rakennus.Saaren keskellä on pieni lampi ja sen ympärillä kosteikko. Sinne on aikoinaan istutettu hopeapajuja ja poppeleita. Hopeapajukuja ja pitkospuut on aika harvinainen yhdistelmä.

Kuivaamo on ainut sahan ajoilta oleva rakennus. Nykyisin siinä on majoitustilaa.
nuori tammi metsän reunassa

koivujen takana vuorijalavaa

tammi-lehmuskuja

rantasauna
Kolmen tunnin aikana ehdin kiertää 53 hehtaarin kokoisen saaren ja osan puulajipuiston poluista. Vielä jäi paljon seuraavalle kerralle katsottavaa.


linkkejä: karhonsaaren kotisivu

http://www.kuopio.fi/web/liikunta-ja-ulkoilu/karhonsaari

luontopolkuesite


14 kommenttia:

 1. Eksoottinen paikka...

  Olet tehnyt kyllä ison työn, kun olet jaksanut kuvata ja dokumentoida saaren näin perusteellisesti meille... Kiitos tourneesta :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei Karhonsaarta suotta kehuttu. Hieno paikka se on.

   Poista
 2. kiintoisa paikka! Oli kiva olla mukana kuvamatkalla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karhonsaari on monipuolinen retkikohde. Ruska-aikaan mieluilen tuonne myös.

   Poista
 3. Mahtava paikka tämäkin, hienot kuvat jälleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajankohta oli hyvä kuvausmielessä, rodot kukkivat ja lehtipuissa kevätvihreää.

   Poista
 4. Tosi komeat paikat sullaki katsottavana, Hienot kuvat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luontokohde lähellä kaupunkia. Hienoa että on säilynyt.

   Poista
 5. AIvan mahtava blogi tämä! Osittain siksikin, että suurinosa kirjoituksistasi on tiältä Savosta, josta minäkin. Oltiin koulun kanssa viikko sitten tuolla Karhosaaressa yötä. Mentiin kanooteilla. Silloin sattui huonot siät, mutta melko uppee paikka oli silti! Hienosti tiivistit alueen tähän, kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ellu-Kana. Hyvä paikka leireillä tuo Karhonsaari. Mielinpä itsekin seuraavaksi ottaa teltan mukaan.

   Poista
 6. Ihana paikka, tässä tapauksessa voi sanoa että onni kun ei ole mennyt yksityisiin käsiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä. On onni että tällainen luontoaarre on kaikkien käytettävissä.

   Poista
 7. Kaunista, ja on hienoa, että tuollanen paikka on jossa voi ja saa vaeltaa, kävellä ja kuvata.

  VastaaPoista