sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Myllykosken maisemissa

Lopultakin saatiin lämpimämpää säätä. Aamulla lämpötila oli vielä alle kymmenen asteen, mutta auringon kiivetessä ylemmäs sää lämpeni parinkymmenen asteen lukemiin. Lähdettiin Myllykosken-Kallioportin maisemiin tarkoituksena löytää muutama kämmekkä.

Aamuyhdeksältä Myllykoskella on rauhallista. Vain koski pauhaa.Putaanojan sillalla on aina pysähdyttävä katsomaan ylä- ja alavirran suuntaan.Varjoisalla rannalla on vielä kukkivia tuomia.


Pyöreälammella on tyyntä. Aurinko peilailee lammen pintaan.


Viime syksyn myrskyjen jälkiä näkyy monin paikoin polun varrella. Puuta on kaatunut paljon.


Rannan raate on taipunut veteen asti.


Kämmekät ovat juuri nyt parhaimmillaan. Tämä kämmekän lajimääritys on hieman epävarma. Kämmeköiden tuntija Markku Könkkölä arveli tämän olevan lapinkämmekkä. Moni yksityiskohta kämmekän ulkonäössä tukee tätä oletusta. Tosin Kasviatlaksen mukaan lapinkämmekkää ei ole Kuusamossa. Toisaalta taas Luontoportti mainitsee että Kuusamossa on tavattu lapinkämmekkää.
Tämä on varmuudella punakämmekkä. Roteva varsi ja pilkuttomat lehdet ovat hyviä tuntomerkkejä.

Kirkiruoho on vasta nupulla.

Lammikko suolla.Suokukka kurottuu lammen ylle.

Kärpänen kurkkii tähtitalvikin terälehden reunalta.

Valkoyökönlehdet ovat virittäneet pyydyksensä.


Palaamme Myllykoskelle. Pihlaja kosken rannalla kukkii komeasti.Vähän erilaista kuvauskulmaa Myllykosken ja myllyn suuntaan. Puolen päivän aikaan on jo paljon kulkijoita polulla ja Myllykosken tuvalla.Takarannalla seisova valkoinen labradori ei suostunut kulkemaan riippusillasta.
Kylmä kausi on vaikuttanut kasvien kehitykseen. Monin paikoin varvuissa on syysväri. Kasvi on luullut syksyn tulevan kun on kylmää ja alkanut varastoida lehtivihreää. Kuvassa on punaisia puolukanvarpuja ja vaaleanvioletin värisiksi muuttuneet kaarlenvaltikan lehdet.


11 kommenttia:

 1. Mukavia kuvia. Ihana paikka. Onnea myös voitakkaista "Tunti luonnossa"- kuvista :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maelka. Huomasin juuri äsken Retkipaikan jutun.
   Joo, Myllykosken maisemat jaksaa viehättää.

   Poista
 2. Oih, mitkä värit noissa kaarlenvaltikan lehdissä on! Luonto on tosiaan ollut harvinaisen "ruskainen" kesäkuussa.

  VastaaPoista
 3. Aivan upeat kuvat ja maisemat :-)

  VastaaPoista
 4. Kiitos taas tästä postauksesta!
  Joskus on vaikea keksiä sanoja, mutta uskot varmasti kun sanon että nautin näistä kuvistasi taas ihan valtavasti!

  VastaaPoista
 5. Kaunista kaunista.. !
  Mielenkiintoista, että kuvat 6 ja 16 voisivat olla Espoon Nuuksion Mustalammelta. Niin on samanlaiset rannat, kalliot, puut, värit ..... Hetken luulinkin että olet hypähtänyt sinne :)

  VastaaPoista
 6. Aivan upeita otoksia kaikkinensa. Ja tikankontti sekä valkoyökönlehti ovat minulle aivan vieraita kasveja. Oletpa taitava kuvaaja! Kiitos.

  VastaaPoista
 7. Kiitän kommenteistanne. Tuo tunnistamaton kämmekkä on ilmeisesti suopunakämmekän ja verikämmekän risteymä. Kasvintunnistuskurssimme asiantuntija Anne Jäkäläniemi on sen tunnistanut.

  VastaaPoista