perjantai 5. heinäkuuta 2013

Rupakivi

Rupakivi on noin seitsemän metriä korkea kivipatsas, raukki, Savinajoessa. Se on Karhunkierroksen pohjoisen, Hautajärveltä lähtevän reitin varrella. Lyhintä reittiä Rupakivelle pääsee Oulangan kanjonin parkkipaikan läheltä. Urriaavan tietä tullessa, puoli kilometriä ennen parkkipaikkaa, kääntyy metsäautotie vasemmalle. Noin puolen kilometrin metrin jälkeen tie kapenee poluksi, joka laskeutuu rinnettä purouomaan. Muutaman kymmenen metrin päässä onkin jo Karhunkierroksen polku jota kävellään puoli kilometriä pohjoisen suuntaan. Viitta ohjaa jyrkännettä alas portaisiin, josta kivi jo näkyykin puiden lomasta.
Kivipatsas näyttää erilaiselta kun vaihtaa katselukulmaa. On se katsojastakin kiinni mitä näkee. Minun mielestäni ylhäältä katseltuna se on kuin jättiläisen jalkaterä, retkikaveri näki hetken sitä tuijotettuaan joessa sfinksin.

Pieni rantatädyke sinnittelee kukkivana kivellä ihan veden rajassa.

Paluumatkalla kannattaa poiketa Karhunkierroksen polulta sata metriä jokivarteen, Vasaojan laavulle. Siinä on mukava evästellä katsellen pienenä koskena virtaavaa Savinajokea.  Laavun pohjoispuolella on komea kallio, paljon Rupakiveä suurempi. Laavulta alavirtaan on pieni niitty ja lato. Niityltä löytyi nupulla olevia kaarlenvaltikan kukintoja.Savinajoen rannalta ja Oulangan kanjonin polun varrelta löytyi peuranvirnaa. Se on kurjenherneiden sukua, tunturikurjenherneen keltainen versio, tosin kasvi on varreltaan paljon kookkaampi.Rantapenkalla kukki myös nupulla olevaa kieloa muistuttava nuokkutalvikki.


kaarlenvaltikka nupulla....

....tämä kukkiva kaarlenvaltikka on kuvattu tien varren ojasta


Kallion kokoa on vaikeaa saada näkymään kuvassa. Sen ympäristö on vaikeakulkuista, koska siitä on murtunut suuria kivijärkäleitä joka puolelle. Kiven sammalpinnalla kukki vielä vanamo. Kivien koloista löytyy saniaisia ja imarteita.


8 kommenttia:

 1. Naisen jalka avokkaassa, ainaki kahesta kuvakulmasta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin. Jokainen katsoja tulkitsee taidetta omalla tavallaan.

   Poista
 2. Mainio kivi. Siitä tosiaan voi nähdä vaikka mitä. Liekö ollut joku seita aikanaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lienee erikoisemman muotoiset kivet olleet aina palvontapaikkoja entisaikaan.

   Poista
 3. Onpa mahtava kivipatsas, hämärrässä voisi näyttää aika pelottavaltakin!
  Ajattelin tuon ladon kuvan kohdalla hyttysiä :)
  Mielenkiintoista kuvausta jälleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikan päällä tuli mieleen, että olisi mukava nähdä tuo kivi ympäristöineen sumussa, auringon noustessa. Hyttyset eivät haitanneet niityllä. Siinä oli sen verran avonaista paikkaa, että tuuli kävi sopivasti. Sen sijaan läheisessä puronotkelmassa niitä oli.

   Poista
 4. Eksoottisia kotimaisia näkymiä.
  Jalkaterän myös heti näin järkälettä katsoessani.

  Nuuuf, miten ihana on vanamon tuoksu Suomen suvessa, kevyt kaunis sadunomainen kukkanen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rupakiven kaltaisia kivipatsaita varmaan löytyy enemmänkin. Tämä vain on niin näyttävästi keskellä jokea, joten sen löytää helposti.

   Poista