sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Oulankajokimelonta

Miltä tuntuisi retkeily istuen mukavasti, katsellen alati vaihtuvaa maisemaa, lämpimässä tuulessa, lintujen laulaessa ja käen kukkuessa. Ei raskaan repun kantamista, ei sääskiä eikä hikoilua. Sellainen oli eilinen kajakkimelontani Oulankajoella, Kiutakönkään alapuolelta Jäkälämutkan lammelle. 

Melontaretkelleni oli varattu ihanteellinen sää; lämmintä vähän yli kaksikymmentä astetta, tuuli kaakon ja etelän väliltä, pilvipoutaa ja väliin pilkahdus aurinkoa. 

Oulankajoen melominen on helppoa. On vain muistettava pysyä keskellä jokea ja mutkissa on hakeuduttava ulkokaarteen puolelle.  Toisin sanoen on mentävä siitä mistä suurin osa vettäkin menee. Lyhin reitti ei ole nopein. 

Jokirannat on koristeltu kukkasin. Tällä hetkellä joella kukkivat mm. ajuruohot ja siniset rantatädykkeet. Jossain kohti tuntuu ruusun tuoksu. Metsäruusu siellä kukkii paikoin suurina ryhminä. Auringon tullessa esiin pilven takaa ilmestyvät upeat tummansiniset neidonkorennot joen rannoille. Ne lentelevät veden päällä ja pujahtelevat esiin rantaheinikosta. Niitä on mahdotonta saada kuvaan, koska virta vie kajakkia vauhdilla eteenpäin. 

Oulankajoella lähes kaikki liikkuu. Vesi liikkuu, rantatöyräät liikkuvat, kun hieno hiekka valuu jokeen. Joen hiekka liikkuu myös veden tai kevään jäiden kuljettamana. Kivetkin liikkuvat. Paikoin näkee ylhäältä pudonneita kivijärkäleitä joen rannalla. Varsinainen jokiuomakaan ei pysy paikallaan. Esimerkiksi Alaniemen kohdalla joki on oikaissut mutkan ja murtanut uuden uoman hiekkamaahan. Entinen jokimutka on nyt O-kirjaimen muotoinen lampi.  

Harvinaisia kasvejakin löytyy. Kaarlenvaltikka on avanut kukkansa jokipenkassa ja rantahietikolla näen ensimmäiset avoimet tataarikohokin ja kalvaskallioisen kukat. Kalvaskallioinen on aikamoinen harvinaisuus. Sitä kasvaa vain täällä, Oulankajoen rannalla.  

Tämän joen varrelta eivät uimarannat lopu. Porot taitavat olla näiden rantojen suurin käyttäjäryhmä. Avonaisella rannalla ilmavirtaus pitää hyttyset loitolla ja lämpimässä hiekassa on mukava loikoa. 

Melontamatka päättyy Jäkälämutkan lammelle, jossa on veneiden ja kanoottien nostopaikka. Kuljetusten järjestäminen on hankalinta Oulankajoen melonnassa. Minulla oli helppoa, koska sain omasta perheestä kuljetuksen aloituspaikkaan ja paluukyyti tuli sovittuna aikana hakemaan. 
rantatädykeSirkkapuro-beachSirkkapuron laavu

Oulanganvaaran kallioseinämäätulva on kuljettanut puunrungot rannalle

isokoskelo ja ainoa poikanen

kaarlenvaltikka

kalvaskallioinen


tataarikohokki

Jäkälämutka on lähellä rajavyöhykettä. Tästä on kilometrin matka Suomen rajalle. Rajavyöhykkeellä ei saa liikkua ilman rajavyöhykelupaa.

15 kommenttia:

 1. Enemmän kuin mielelläni istuisin tuolla kanootissa melomassa!

  VastaaPoista
 2. Kiitos, kun pääsin virtuaalimatkalle mukaan.
  Oma melontataitoni on olematon, eli en ole koskaan kanootissa istunut.

  VastaaPoista
 3. Voin vain kuvitella miten hieno reissu oli! Noi kukkasten nimet menee koko ajan utopistisemmiksi ;)

  VastaaPoista
 4. Oioi, ihana melontaretki sinulla upeissa maisemissa. Itseltäni on melonta jäänyt, ehkä vielä joku päivä pääsen taas jokimelontaretkelle.

  Kaarlenvaltikan olen nähnyt vain kirjan kuvassa, sinä löydät harvinaisuuksia liki joka retkelläsi?

  VastaaPoista
 5. Upea kertomus retkestäsi. Jälleen tuntui kuin olisi mukana, istuisi kärpäsenä olkapäälläsi ja seuraisi miten kanootti lipuu hiljalleen. Kiitos seita taas kerran retkestä.

  VastaaPoista
 6. Kelpasi meloskella ja kuvata tuolla. Ihanat maisemat.

  VastaaPoista
 7. Kiitän kommenteistanne. Oulankajoen retkellä oli yksi tie, kaksi asiaa. Melontaa upeissa maisemissa, mutta sen ohella löytyi taas uusia kukkatuttavuuksia.

  VastaaPoista
 8. Piti tulla kertomaan, kun selailin blogeja ympäriinsä, ja yhtäkkiä muistin sinun kesälomavinkkisi blogissani. Olit joskus toukokuussa ehdottanut Hossaa kesälomakohteeksi... arvaappas mistä meille on mökki varattuna elokuun alkuun ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa lomaa Hossassa. Kuvia odotellen...

   Poista
 9. Hienon näköistä, olisi kiva päästä itsekin josku noihin maisemiin melomaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oulankajoelle ei tarvita välttämättä omaa kalustoa. Kiutakönkään leirintäalueelta tai Oulangan luontokeskuksen kahvilasta voi vuokrata kanootteja.

   Poista
 10. Siellä on nautinto meloskella. Kiva kun veit retkelle mukanasi.

  VastaaPoista