torstai 27. kesäkuuta 2013

Oulangan kasveja

Olisi ollut järkevämpää odotella viileämpää säätä Oulangan soilla kulkemiseen. Aioinkin lähteä yöllä, mutta kun heräsin aamuyöstä, oli täysin pilvistä ja sade näytti alkavan millä hetkellä hyvänsä. Lähtö jäi siis aamuun.

Sää on kirkastunut aamun aikana ja aurinko paistaa. Ennen kello yhdeksää on vielä suhteellisen hyvä kävellä reppua kantaen. Lämpötila on kahdenkymmen asteen paikkeilla.

Käyn ensin tarkastamassa Kiutakönkään kukkatilanteen. Ajuruoho punaa kallioita, rantatädykkeet ovat avanneet siniset tähkylänsä, kalliokielekkeellä kukkii ryhmä kirkiruohoa ja alhaalla jokirannassa tuntuu ruusun tuoksu. Kauniit, terälehdiltään yksinkertaiset metsäruusut siellä kukkivat.

kangasajuruohokirkiruoho


rantatädyke

lapinvuokon kuihtunut kukkahuiskilo

(aho?)matara

tummaneidonvaippa nupulla

ruusu nupulla...

....ja kukkivana


Seuraavaksi varustaudun suolle. Nyt tarvitaan hyttyshattu sekä pitkähihaista ja -lahkeista vaatetta, koska paarmat ovat aktiivisia ja ympärillä käy jatkuva pörinä.  Lämpötilakin on noussut hellelukemiin, joten mukaan on otettava reilusti juomavettä.

Monenlaisia kämmeköitä löytyy suon heinikon keskeltä. Myös siniyökönlehtien runsaus yllättää. En ole koskaan nähnyt niin paljon siniyökönlehtiä kuin nyt. Rytipuro virtaa soiden läpi. Paikoin suolla on pudotusta niin paljon, että puro kohisee veden virratessa kivien lomassa. Kohiseva puro suolla tuntuu erikoiselta.maariankämmekkäsiniyökönlehtikeltasompasammalPidän evästaukoa Rytilammen rannalla. Hyttysistä on vähemmän vaivaa kun tuuli sattuu sopivasti avonaiselle rannalle. Paarmat kylläkin pysyttelevät tiukasti ympärilläni.

Paluumatka on alamäkeä. Rytisuo ja Rytilampi ovat yli kahdeksankymmentä metriä ylempänä kuin luontopolun lähtöpaikka Kiutakönkään leirintäalueella.

4 kommenttia:

 1. Oikein odotan näitä kukkapostauksiasi!
  Miten kaunista jälleen ja niin mielenkiintoista kun on aivan tuntemattomis kasveja!
  Ylin maariankämmekän kuva on huikean kaunis!
  Kiitos taas tästä, maailma avartui jälleen :)

  VastaaPoista
 2. Lumoavia kukkakuvia ja kiintoisa retkitarina. Siellä on niin paljon minulle vieraita kasveja, kuin toisessa maassa. Esim. sompasammal uusi tuttavuus, metkan näköinen sammal.

  VastaaPoista