lauantai 1. kesäkuuta 2013

Kasviretkiä

Lämpöaalto on herätellyt kasvit hurjaan kasvuvauhtiin ja avaamaan kukintojaan. Tuntuu että ei millään ehdi joka paikkaan missä pitäisi käydä katsomassa ja kuvaamassa.

Pääsin kuusamolaisten kasviharrastajien mukaan etsimään Kiutakönkään maastosta harvinaista katkeralinnunruohoa. Minua varoiteltiin, että kasviharrastajan tunti on kaksi tuntia, ja niin se olikin. Ensimmäisen tunnin aikana olimme edenneet jokivartta noin kolmesataa metriä. Mutta ihmekös tuo, matkalle sattuivat tavanomaisten orvokkien, rentukoiden, kissankäpälien ja sianpuolukoiden kukintojen lisäksi harvinaisemmat lapinvuokko ja idänkeulankärki. Ja löytyihän se katkeralinnunruohokin tarkkasilmäisen kasvituntijan havaitsemana.

idänkeulankärki

lapinvuokko


kissankäpälä


katkeralinnunruoho

katkeralinnunruoho jokimaisemassa

ja tämäkin on katkeralinnunruoho


Kävin vielä kerran sielikköpaikalla. Niiden kukinta on nopeasti ohi kun kalliolla on ollut niin paahteista. Nämä kuvat on otettu illalla, vähää ennen kun auringon säteet häviävät viereisen tunturilaen taakse.
Idänkeulankärjet houkuttelivat käymään Oulangalla taas. Nyt lähdin liikkeelle aikaisin aamulla. Vaikka päivällä lämpötila on ollut lähempänä kolmeakymmentä astetta, niin vaille kuusi aamulla Kiutakönkään laaksossa oli vain viisi lämpöastetta. Lämpätilaero sai kosken vedet höyryämään kun aurinko alkoi lämmittää.


idänkeulankärki taustanaan Oulankajoki

kasteinen idänkeulankärki

lisää lapinvuokkoja

sianpuolukan kukalla on kuin maalatut huulet


pyllistämme kameralle


kärpänen kuin kolibri

neidonkenkä ihan könkään polun varrella

Kävin Hiidenpolun varrella olevalla niityllä katsomassa rentukoiden ja kulleroiden kukintatilanteen. Viimeksi käydessämme siellä olivat rentukat vasta nupulla. Nyt kapean puron varrella oli  kukkiva rentukkajuotti. Puron vedet leviävät niityn alarinteeseen. Siinä on laaja kulleroesiintymä. Muutaman päivän sisällä niitty kukkii keltaisenaan kulleroita.
rentukat niittypuron varrella

18 kommenttia:

 1. Kasteinen idänkeulankärki.... Tuo kuva lumosi minut aivan ♥ Tietysti muutkin kuvasi ovat upeita, mutta nuo tuhannet kastepisarat ja värisävyt...Oi oi oi!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin vasta tietokoneen ruudulta katsoessa miten paljon noita kastepisaroita onkaan.

   Poista
 2. Olen haltiotunut näistä kukkakuvistasi. Ihastuttavia. Itsekin kuljen kasveja tähyillen, mutta noista mainitsemistasi lajeista en montakaan ole havainnut. Iloitsen kullerokentistä täälläkin, kuten jokivarren valtoimenaan kukkivista rentukoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen illalla näin Posion maisemissa ensimmäisen ison kulleroesiintymän.

   Poista
 3. Huikean kauniita ja herkkiä kukkakuvia!

  VastaaPoista
 4. Kiehtovaa on kasvien maailma. Ihana tuo idänneulankärki, mistä en ole koskaan kuullutkaan ja tuskin nähnytkään. Kauniita kuvia, kiitos näyttelystä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Idänkeulankärki on aika harvinainen. Näyttävä kukka, koska se on aika iso.

   Poista
 5. Ihania kuvia! Idänkeulankärki kuvassa 10 on todella kaunis. Lisäksi pidin erityisesti kuvista 5, 11, 12 ja 15.

  VastaaPoista
 6. Lumoavia kuvia. Minulle uusia lajeja, joita ei taida täällä etelässä kasvaakaan. Kiitos, kun laitat kuvia niistä esille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapinvuokon eteläisin esiintymä on tietääkseni juuri Kuusamossa.

   Poista
 7. Kukat ovat kyllä kauniita, ihmisten pitäisi kyykistellä enemmän! Välillä nauran itselleni, kun saatan maata mahallani kameran kanssa pusikossa jonkun kukan edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyykistelemällä ne pienet kauniit kukat löytyvät. Jossain vaiheessa kai tottuu olemaan välittämättä miten hassusta näyttää kun ryömii pitkin ojanpohjia.

   Poista
 8. Hienoja kuvia! Annoin blogillesi tunnustuksen ja sinulle pienen haasteen blogissani http://esalonen.blogspot.fi/2013/06/liebster-blog-5x5.html. Haasteeseen ei toki tarvitse vastata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos E.Salonen. Ja kiitos myös tunnustuksesta. Katsotaan mitä osaan tehdä sen suhteen ;)

   Poista
 9. Voi sun kuvies kanssa, ne ei kyllä yhtään auta hillitsemään orastavaa kukkahulluutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tämä hulluus on sesonkiluonteista.

   Poista