torstai 6. kesäkuuta 2013

Kanjonin kurkkaus

Oulangan kanjonin päiväreitti on saanut uuden nimen viime syksynä. Kanjonin kurkkaus, kuuden kilometrin pituinen ympyräreitti vie kulkijan purolaaksojen, mäntymetsien ja pikkulampien kautta ensin Oulankajoen varrelle ja siitä ylös kallioille kanjonin reunalle. Tämä kierros tehtiin vaihteen vuoksi vastapäivään. Maisemat näyttävät erilaiselta kun niitä katselee toisesta katselukulmasta.

Alkumatkalla kulkijaa ilahduttavat monet kukkijat, tunturikurjenherne...

...mesimarja....

..ja kullero

Purolaaksosta noustaan männikkökankaalle. Pieni lampi pilkottaa puiden lomasta. Niin pieni että kartassa ei ole sille nimeä.Kirkasvetinenlampi on nimensä mukainen.Raate kukkii vielä rantavedessä.

Kirkasvetinenlammen nuotiopaikka on lammen keskivaiheilla pienessä niemekkeessä. Nuotiota ei nyt saa viritellä koska metsäpalovaroitus on voimassa.

Polarisaatiosuodin avaa näkymän veden alle.


Oulangankönkään yläpuolella olevalta "parvekkeelta" näkee hyvin jokiuoman.

Noustaan taas portaita vielä ylemmäs. Korkeimmalta kohti pudotus alas veden pintaan on noin viisikymmentä metriä.Välillä laskeudutaan kurun pohjalle ja sitten taas ylös...


...Pikkukönkään yläpuolelle. Vettä on joessa aika vähän vuodenaikaan nähden.


Tätä kiveä olen kuvannut ennenkin.
Tunnistamattomaksi jäänyt heinäkasvi. Kasvin varressa on useita valkeita "kukkia".

Pystysuoran kalliopahdan peittää lapinvuokkokasvusto.

Harvinainen arnikki on levittäytynyt kanjonin ylle kurkottavalle kalliohyllylle. Se on kääntänyt kukkansa terälehdet kohti kanjonia.

Arnikki hämmästyttää näyttävyydellään. Miten ihmeessä karusta kalliosta voi nousta noin komea kukka. Varrella on korkeutta noin kolmekymmentä senttiä ja kukan halkaisija on viitisen senttiä. Kuin pieni auringonkukka.


Savilammen majalta kuljetaan vähän matkaa Karhunkierroksen Hautajärvelle vievää polkua. Majalta parkkipaikalle, eli polun alkuun on vajaa kaksi kilometriä. Reipas kulkija varmaan kävelee tämän kierroksen pariin-kolmeen tuntiin. Me tarvitsimme puoli päivää kaikkine pysähdyksineen.

Tämä puro laskee Savilampeen

16 kommenttia:

 1. Hitaasti on hyvä kurkata. Ihana kierros oli lukijankin kulkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oulangan könkään reittiä suosittelen kaikille Kuusamon ja Sallan suunnalla liikkuville.

   Poista
 2. Hyvältä näyttää jopa vastapäivään kierrettynä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannatti poiketa totutusta ja vaihtaa välillä kiertosuuntaa.

   Poista
 3. Hienot kuvat kierrokselta! Maisemat ovat komeita ja kukkakuvat ihanan herkkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli ensimmäinen kerta kun tapasin tuon reitin varrella monipuolista kukkaloistoa. Se tuli lisäbonuksena kauniiden maisemien päälle.

   Poista
 4. Kierroksella viipyisi hyvinkin sen puoli päivää jos ei kauemminkin.
  Onhan polut merkitty, sillä tuo näyttäisi reitiltä jossa voisi eksyä. Etenkin jos poukkelehtii kurkkaamassa vähän sivullekin.
  Ihanat kuvat, kiitos taas Sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Polulta ei voi eksyä. Se on suurimmaksi osaksi sorastettu, reittimerkintöjä ja viittoja on matkan varrella.

   Poista
 5. Olet taitava kuvaaja! Kukkakuvat ovat ihan erityisen upeita!
  Tuli niin valtava hinku päästä vaellukselle, nauttisin niin paljon tuollaisesta luonnon helmassa olemisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri nyt onkin hyvä aika vaeltaa poluilla täällä Sallan-Kuusamon seuduilla. Itikat ei kulkiessa pahemmin häiritse.

   Poista
 6. Ei noita upeita maisemia voi kiiren kanssa ohittaa, vaan verkkaa ja nauttien näkemästään. Olet jälleen löytänyt uusia kukkivia. Koetan katsella niitä sillä silmällä, että itsekin osaisn tunnistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erityisen iloinen olen arnikin löytämisestä. Se tunne kun näki sen ylväänä pienellä kallionkielekkeellä kanjonin yläpuolella.

   Poista
 7. Tuli mukavia muistoja mieleen, saman reitin kävelin läpi viime syksynä. Aivan mahtavat maisemat. Syksyllä en nähnyt kukkaloistoa, mutta onneksi näin sen kuvissasi nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erilaisten kukkien määrä reitin varrella yllätti. Ruska-aikaan kanjoni on myös mielenkiintoinen. Tummien kivipintojen ja värikkäiden puiden kontrasti tuo syvyysvaikutelman paremmin esiin.

   Poista
 8. Oliskohan tuo höytyväinen kukka sukua kylmäkukalle? Löysin tai sattui vain kohdalle Särkän perennataimiston vierailulla sellainen kukka, kuva blogissani. Villi arvaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmänkukassa lienee vain yksi kukkahuiskula. Tässä kasvilla oli useampi huisku varressa ja päässä. Katsoin blogisi kuvia, mutta ei mielestäni löytänyt vastaavanlaista.

   Poista