keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Ranua zoo

Kun viisivuotias on kolmatta viikkoa mummon luona, täytyy joka päivälle yrittää kehitellä kiinnostavaa päiväohjelmaa ettei koti-ikävä pääsisi vaivaamaan.

Tällä kertaa ikävänkarkoitusmuotona oli käynti eläinpuistossa. Minulla on vähän ristiriitainen suhtautuminen eläintarhoihin. Säälin vapautensa menettäneitä ja häkkiin ahdistettuja eläimiä ja lintuja. Toisaalta ymmärrän, että moni loukaantunut eläin on eläinpuistossa saanut lisää elinaikaa. Ja jotkut linnut on voitu kuntoutuksen jälkeen jopa palauttaa vapauteen.

Muistelin, että edellinen käyntini Ranuan eläinpuistossa on melko lailla sen alkuajoilta. Puisto vietti tänä kesänä 30-vuotisjuhlaansa, joten onpa aikaa kulunut.

Lämmin päivä ei ollut paras mahdollinen eläinten tarkkailuun. Monet eläimet olivat kaivautueet pesäkoloihinsa, tai etsineet aitauksen takaosasta varjoisan nurkkauksen päivälepoa varten.  Susilla, ahmoilla ja ilveksillä oli iltapäivällä ruokinta-aika, joten ne juoksentelivat vilkkaina aitauksissaan.

Tässä muutamia eläinpuistossa otettuja kuvia:


tunturipöllön tuijotus











keskusteleva korppi

























jääkarhu luonnollisessa koossa, pikkuneiti 130 cm










hirven korvat

maanantai 29. heinäkuuta 2013

Akanlahden tukinsiirtolaitos

Kappale uittohistoriaa löytyy Posiolta, Kitkajärven ja Livojärven väliseltä kannakselta. Jo 1800-luvun loppupuolella on tukkeja kuljetettu vedenjakajan yli Kitkajärven rannoilta Iijoen vesistöön. Livojärvi on lähes neljä metriä korkeammalla kuin Kitka. Nykyisin paikalla oleva laitos on rakennettu vuosina 1935-36.  Tukit on nostettu 6-7 metrin korkeuteen ja vesikouruun pumpattu Kitkan vesi on kuljettanut tukit kahden kilometrin matkan Livojärveen. Viimeiset tukit on kulkeneet laitoksen läpi 60-luvun puolivälissä.  

Tämän rakennuksen sisällä on ketjurata, jota pitkin tukit on höyrykoneiden voimalla nostettu ylös uittokourun alkuun. Rakennus on Kitkajärven rannan puolella noin kolme metriä korkea, mutta toisesta päästä noin kahdeksan metrin korkuinen. Kuvasta tuota korkeuseroa on vaikea nähdä.

Nostoradan rakennus korkeimmalta kohti Kitkajärven suuntaan

uittokourun alkupää

tukkien nostorata






Uittokouru on katkaistu maantien kohdalta eikä se enää olisi käyttökelpoinen muutenkaan. Kourussa on reikiä ja laudat monin paikoin lahonneita.



Alueella on äskettäin raivattu puustoa, koska puut olivat vielä katkottuina maassa. Hyvä niin, koska nyt rakennukset erottuvat paremmin puiden keskeltä.

Wikipedia/Akanlahden tukinsiirtolaitos

torstai 25. heinäkuuta 2013

Riisitunturin polulla

Riisitunturin Riisin rääpäisy-reitti on juuri sopivan pituinen päiväretkeksi lapsen kanssa kulkien. Viisivuotias jaksoi hyvin sen kävellä. Tosin taukoja pidettiin usein kun polun varrella riitti ihmeteltävää. Retkipäivän sää oli paras mahdollinen; aurinkoa, pientä tuulenvirettä eikä yhtään paarmaa tai itikkaa.



Tapion pöydän alla piilossa





ylös tunturiin...

....katselemaan maisemaa Kitkajärvelle







kanerva kukkii tunturissa

peilityyni Ikkunalampi






keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Piipahdus Savossa

Olin sydän-Savossa mummoilukomennuksella. Reilun viikon ajan retkeilyt kutistuivat matkoihin leikkipuistoon tai rannalle.  Viisi- ja kaksivuotias sanelivat ajankäytön aika tarkkaan.







Käytiin viisivuotiaan kanssa marjaretkellä. Tuliaisina suolta ja metsästä vähän lakkaa, mustikoita ja metsävadelmaakin löytyi jo kypsänä.


Kaupungissa jouduimme kesätapahtumien pyörteisiin. Big Wheels-harrasteautonäyttely Pieksämäen Hiekanpään rannassa esitteli monenlaista kulkuneuvoa, polkupyörästä suuriin kuorma-autoihin.




tämä auto oli yleisön suosikki

ja tässä on minun suosikkiautoni

De Soto L 500 vm. 1958 ja auton omistajalla asiaankuuluva asu 

koko perheen pyörä

Asuin monta vuosikymmentä Pieksämäellä, mutta en kertaakaan käynyt Nukkekodissa. Silloin kun omat lapseni olivat pieniä, talo ei vielä ollut Nukkekoti. Nytpä pääsin sinne lastenlasteni kanssa. Mukana oli myös isotäti. Talo on kauniissa rantamaisemassa suurten puiden keskellä. Läheisellä lahdella on pieni lautta, jota voi liikutella käsivoimin, siis kapulalossi. Nukketalosta löytyy monenlaista katsomista ja tekemistä alle kymmenvuotiaille lapsille.




pihalla on erilaisia leikkivälineitä



nukkekodin kenkäkokoelma soviteltavaksi

vaatteita saa myös kokeilla

prinsessan kammarissa