torstai 7. tammikuuta 2021

Karhunkierroksen erämaalatu, etappi Juumasta Virkkulaan

Blogin joululoma on ohi ja aloitan uuden vuoden vanhoilla kujeilla eli kuvakertomuksilla päiväretkistä. Vuodenvaihteen liikunta-aktiviteettini on vähän yllättäen ollut hiihto. Monta talvea on mennyt lähes kokonaan umpihankikahlailussa lumikenkäsuksilla, mutta nyt vuodenvaihteessa olen hiihtänyt ehkä enemmän kuin koko hiihtokauden aikana yhteensä. Osittain se johtuu lumen vähyydestä. Karvapohjasuksille on oltava pakkaantunutta hankea alla, että kivet ja juurakot eivät vahingoittaisi pohjia. Toinen syy on niinkin yksinkertainen kuin uudet monot. Jouduin viime huhtikuussa pakkotilanteessa ostamaan uudet monot, koska Kuopiossa olikin odottamatta ihan hyvät järvihiihtokelit ja monot oli jääneet Kuusamoon, kun en enää osannut odottaa pääseväni hiihtämään niin myöhään. Koska käyttämääni kokoa ei enää löytynyt, ostin yhtä numeroa suuremmat monot ja huomasin, että nyt voin hiihtää kovemmakin pakkasella, kun ohuen sukan lisäksi saan jalkaan sopimaan myös kunnon villasukat. Ja siitä se sitten lähti, hiihtoinnostus.  

Varhain loppiasaamuna saan kyydin Juumaan Karhunkierroksen erämaaladun aloituspaikalle. Pari vuotta sitten ensi kertaa avattu erämaalatu Juuman ja Virkkulan välillä yhdistää Rukan ja Valtavaaran ladut helmikuun puolivälin paikkeilla avattavaan Kiutaköngäs-Juuma talvireittiin. Reitin etapit poikkeavat toisistaan siten, että Ruka-Valtavaara-Virkkula-reitillä on vain hiihtolatu, Virkkulasta Juumaan moottorikelkalla ajettu latu, jonka sivulla on luisteluhiihtoväylä ja Juuma-Kiutaköngäs-reitti, joka on tampattu ura ja sitä voi kulkea myös pyörällä. Kaikkiaan tälle talvireitille tulee mittaa 50 kilometriä yhteen suuntaan. 

Pakkasta on noin kymmenen astetta. Ennen auringonnousuaikaa idän puolella on pieni aukko pilvissä, sen verran, että mustavalkoinen maisema saa hieman väriä. 

Latu kulkee monin paikoin Karhunkierroksen reittiä, mutta väliin se poikkeaa ylittämään soita eri paikasta. Moottorikelkan vetämä latukelkka ei tee niin suoraa latua kuin hiihtokeskuksen latukoneet, mutta mutkien ja ladun risujen kohdalla voi siirtyä ladun viereen tasoitetulle alueelle. Ladun viertä voisi kulkea myös lumikengillä mutta kävelyyn alusta on liian pehmeä. 
Vuodenvaihteessa valaissut täysikuu on kaventunut jo puolikkaaksi. 


Joka paikassa on paksulti kuuraa, mutta suolla sitä on erityisen paljon. Lumen alla on vielä paljon sulapaikkoja, joista kosteus nousee ja huurruttaa puut ja pensaat. 


Pilvirintama on siirtynyt pohjoiseen, ja tuntuu, että pakkanenkin on kiristynyt. Ei tarkene jäädä kovin pitkäksi aikaa yhteen paikkaan vaan on pysyttävä liikkeessä. 
Olin alunperin suunnitellut ensimmäistä evästaukoa Puurosuon laavulle, mutta sitten huomasin, että latu ei kuljekaan sitä kautta. (lisäys 5.1.23, talvella -23 erämaaladulta on tehty pisto Puurosuon laavulle) Ryötingintietä ylittäessäni olen ollut matkalla kaksi tuntia ja ruokatauko alkaisi olla jo tarpeen. Mutta Porontimalle ei ole enää paljon matkaa.


Vähän ennen Porontiman tupaa Karhunkierroksen reitti kääntyy Kumpuvaaran suuntaan. Tästä eteenpäin loppumatka Virkkulaan kuljetaan Porontimajärven eteläpuolta kun Karhunkierros kulkee pohjoispuolta. 


Ladulta on noin sadan metrin poikkeama Porontiman tuville ja laavulle. 


Lyhyttä evästelyä varten en ala tekemään tulia. Minulla on mukana ruokatermos, jossa on omenalla ja karpalolla höystettyä kaurapuuroa. 


Porontimajoki


Johtuuko puurotankkauksesta vai metsäautotielle vedetystä tasaisesta ladusta, kun parin kilometrin taival Porontimalta Virkkulantien varteen sujuu vauhdikkaasti. 
Ensimmäinen havainto auringosta lähellä Virkkulantietä. Mutta vielä on matkaa kylälle. 


Lato pellon laidalla lähellä Virkkulan kylää. Vähän ennen kylää poikkean ladulta tielle ja kuinka ollakaan, hakija saapuu paikalle juuri samalla hetkellä kun tulen tien varteen.  Kunhan Valtavaaran ladut avataan, pääsee latuja pitkin hiihtämään aina Rukan kylälle saakka. Juuri nyt Valtavaaran reitti on kunnostuksen vuoksi suljettu. 

Erämaalatu

Ruka-Valtavaara-Virkkula hiihtolatu (vain hiihtäjille) 10 km, Virkkula-Juuma hiihtoura 14 km (lumikenkäily sallittu uran vieressä), Juuma-Kiutaköngäs 26 km (helmikuun puolivälistä alkaen, ei hiihtouraa, kuljettavissa hiihtäen, lumikenkäillen tai pyöräillen).

lisäys 26.1.2023 linkki luontoon.fi-sivulle, jossa ajantasaista tietoa v. 2023-reitistä välillä Oulangan luontokeskus-Juuma: Karhunkierroksen erämaareitti


20 kommenttia:

 1. Tuo kuura puissa on kaunista ja virtaava vesi siellä lumien keskellä.

  Kunnon villasukat monoissa tuovat lapsuuden hiihdot mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villasukat on aika monikäyttöiset. Käytän jopa alkukesällä kylmien vesien aikaan melontatossuissa.

   Poista
 2. Hyvä on hiihtäjän hiihdellä noissa maisemissa, niin kauniita kuvia!

  Täälläkin nyt on kunnon talvea ja lunta riittämiin hiihtäjlle kuin myös mmuten vaan ulkoilijoille, kunhan vielä pysyy jäiltä poissa.

  ILoa talveen ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tulee pakkasta, että jäät vahvistuisi ja loppukuusta pääsisi Kallaveden jäälle luistelemaan.

   Poista
 3. Mahtavat maisemat, mutta sitäkin upeampi reissu! Termoseväitä pitäisi opetella itsekin tekemään ja ottamaan mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruokatermos on minullekin ihan uusi juttu. Tähän asti olen kuljettanut termarissa vain kuumaa juomaa.

   Poista
 4. Mahtavan näköiset latuset. Toimiko sukset? ( onko nuo pitopohjat?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sukset on ikivanhat Karhun Optigripit. Toimivat hyvin nollasta kymmeneen pakkasasteessa. Kovemmalla pakkasella lipsuu. Nyt oli siinä rajoilla pidon kanssa.

   Poista
 5. Kauniit ovat taivaan valaistukset ja maisemat latusi varrella, ihanan rauhallinen tunnelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon latupätkän varrella ei ollut muita rakennuksia kuin Porontiman autiotupa. Vain metsää ja suota.

   Poista
 6. Kuurametsä ja pakkasvärit taivaalla, mikäpä on hiihdellä. Minunkin kannattaisi ehkä tutustua tuohon hiihtolatuun. Vaikuttaa mukavalta retkeltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erämaalatu antaa mahdollisuuksia monenlaiseen liikuntaan; lumikenkäillen, hiihtäen, jopa pyöräillen.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Oli ihan mukava latuosuus. Sopivan tasaistakin, ei pahoja nousuja ja laskuja.

   Poista
 8. Olet sinä melkoinen pakkaus. Hiihdät ja valokuvaat.
  Tosi kauniit maisemat latusi varrella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Nyt oli mukana vain pieni pokkarikamera. Piti karsia painosta kun hiihtäessä kovin painava reppu ei ole hyvä.

   Poista
 9. Mikä on hiihdellessä tämän kauniin lumen puhtauden keskellä.
  Tottunut hiihtäjä olet, osuu varmaan suksien voitelu aina kohdalleen.;)
  Kohta alkaa kaamos taittua.

  Hienoja kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka olen paljon kulkenut Kuusamossa, niin tuo Juuman ja Virkkulan välinen maasto oli ihan uutta. Voitelusta ei tarvinnut huolehtia, koska suksissani on pitopohja. Tosin kovalla pakkasella luisto ei ole kovin hyvä, mutta onneksi ei ollut paljon nousuja. Tasamaalla meni ihan hyvin.

   Poista