maanantai 2. elokuuta 2021

Hillareissu Naruskalle

Tämä kesä on ihan yhtä hyvä hillakesä kuin edellinenkin. Olimme Savossa Kuusamon parhaaseen hilla-aikaan, joten säilöttävät hillat lähdettiin poimimaan Naruskan jängiltä. Alkuviikolla oli juuri sopiva sää hillanpoimintaa ajatellen, noin 15 astetta ja pilvipoutaa. Eron huomasi varsinkin sitten kun ilma lämpeni taas hellelukemiin ja "ystävämme" paarmat ilmestyivät poimintaseuraksi. Muuten öttiäistilanne on kohtuullinen, itikoita nyt on mutta mäkärät ovat kaikonneet. Onneksi. Kamera ei kulkenut mukana hillaretkillä, on ihan riittävästi kantamista täysissä hillaämpäreissä. Hillasuon kuvat on otettu poikkeuksellisesti puhelimella. Minä käytän puhelinta kuvaamiseen harvoin. 


Aurinko on taas alkanut laskea Pohjois-Sallassakin heinäkuun puolenvälin paikkeilla. Siitä se päivä lähtee lyhenemään hurjaa vauhtia. Tällä hetkellä se lyhenee joka vuorokausi noin 10 minuutilla. 


Vaikka aurinko jo painuukin taivaanrannan taakse, ovat yöt edelleen valoisia. 


Rantapolun varrella kasvaa kaunis keltasompasammal. 


Kuin keijukaisen päivänvarjoja


Kun vilukon kukat avautuvat on se merkkinä, että kesä kääntymässä kohti syksyä. 


Kultapiiskun kelta värittää maisemaa. 


Metsälauha illan valossa


Herään aamukolmelta. Kurkkaus ikkunasta vahvistaa ennakko-odotukseni, on tulossa sumuinen aamu joella. Nopeasti saan vaatteet päälle ja kiirehdin veneelle. Sumu leijuu jokimutkassa ja ylävirrassa nivan yllä.


Aurinko on jo noussut, mutta vielä puiden takana.


Sitten auringonvalo osuu jo puiden latvoihin. 


Soudan ja huopaan suvannossa edestakaisin. Maiseman valo ja väritys muuttuu sitä mukaa missä kohti olen. Veneellä on helppoa siirtyä paikasta toiseen etsien parhaimpia näkymiä sumuiselle joelle. 
Ehkä hienoin hetki on kun punertava valo suorastaan pursuaa rantapuiden välistä.
Kaksi koivunrunkoa kurkottaa joen ylle. Niiden juurella on oksa, johon on kertynyt kevättulvien tuomaa vesikasvillisuutta. Kuvaan koivuryhmää ylävirran puolelta....


...ja alavirran puolelta.


Ylöspäin nouseva sumu värjäytyy auringossa valonheittäjän tavoin. 


Sitten valo alkaa virrata joen suuntaisesti
Onpa yllätys kun lopulta vedän veneen rantaan ja lähden kulkemaan pitkospuita kohti kämppää. Hillan ja juolukan lehtien reunoilla on huurrereunus. Eli aamuyön tunteina jokirannassa on ollut pakkasta. Joukkueemme teki perinteisen retken Kullaojan putoukselle. Nuori retkiseuralainen pääsi loikkimaan putousta ympäröivillä kallioilla. 

Heräsin yöllä sateen ropinaan. Muistin, että olin jättänyt melontaliivini veneeseen. Sateen tauottua lähdin hakemaan sen kuivumaan. Mutta myös kamera piti hakea kun katsoin joen taakse kohti Suoltioivaa. Sateen jälkeen sumupilvet ympäröivät tunturia. Näky oli satumainen. Kuva on otettu yöllä kello 1:31.


Kävin vielä rannallakin kuvaamassa valaisevia yöpilviä. Auringonnousuun on lähes kaksi tuntia, mutta taivaanrannan takaa aurinko jo valaisee pilviä. 


10 kommenttia:

 1. Me sivustosi seuraajat saamme vain nauttia, kun jaksat kantaa kameraasi retkillä. Vuosi vuodelta taito kuvakulmien, valon ja värien sekä luonnon tarjoamien yksityiskohtien tallennuksessa on kasvanut. Voisit julkaista näitä kuvateoksinakin, ehkä olet niin jo tehnytkin. Tällä kertaa liikutuin hurmaavasta nurmilauhakuvasta. Olen aina rakastanut heinien herkkyyttä. (Kuvaan itsekin paljon, osaksi Olympuksella, mutta enimmäkseen kännykän kameralla, joka onneksi Samsungilla on erinomainen.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ellinoora. Olen tehnyt omaan käyttöön kuvakirjoja mm. matkoista. Muu julkaisutoiminta on Instagrmissa ja tässä blogissa.
   Olen ymmärtänyt, että kännyköiden kamerat ovat nykyisin hyviä, mutta toistaiseksi käytän puhelinta lähinnä soitteluun ja viestittelyyn.

   Poista
 2. Wow, you take gorgeous nature photos ! Love them all but the misty pics are outstanding !

  VastaaPoista
 3. Aivan mahtavat kuvat, maisemat ja tunnelmat! 🥰

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hillat olivat nyt pääosassa, mutta kohdalle sattui myös hienoja kuvaushetkiä.

   Poista
 4. Upeita kuvia, aamuinen usva ja auringonnousu, miten hieno yhdistelmä! Ihana hillasatokin poimittu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pohjoisessa päivä- ja yölämpötilojen vaihtelu on suurta. Siksi siellä on suuremmat mahdollisuudet usvakuviin.

   Poista