sunnuntai 29. elokuuta 2021

Karhujen ja kotkien mailla

Autoa kuljettava oppaani Pekka sulkee puomin ja jatkamme matkaa rajavyöhykkeellä kohti Venäjän rajaa. Hetkeä aiemmin Pekka on ilmoittanut rajavartiostoon aikomuksemme mennä vyöhykkeelle. Minulle on muutama päivä aiemmin haettu vyöhykelupa. Ilman sitä ei rajavyöhykkeelle ei saa mennä. Vaikka ollaan Suomen puolella, niin on vähän sellainen tunne kuin olisi ulkomailla. 

Noin kolmesataa metriä pitkä ja kolmisenkymmentä metriä leveä lampi on kokonaan rajavyöhykealueella. Lammen rannalla on hirsirakenteisia kuvauskojuja. Pekka käy veneellä viemässä toiselle rannalle lohen fileoinnista jääneitä päitä ja ruotoja sekä koiranruokanappuloita. Sitten asetumme kojuun ja odotamme. 


Ensin tulevat lokit. Vajaan kilometrin päässä lammelta on Venäjän puolella suuri Tavajärvi. Lokille eikä muillekaan linnuille ja eläimille ole raja esteenä. Sitten metsän reunasta lähestyy pieni ruskea karhu. Se kulkee määrätietoisesti kohti lammen rantaa. 
 Äkkiä lokit alkavat liikehtiä levottomasti. Varjo häivähtää kojun yläpuolella ja kohta merikotka laskeutuu kuusenkäkkyrään. Pian se saa seurakseen toisen merikotkan ja välillä niitä on paikalla useampikin. 


 


Kotkien lisäksi toiset suuret linnut, kurjet ovat näyttäytyneet lammella. Nytkin kuuluu kurkien huutoja, mutta niitä ei näy. 


Karhu käy hakemassa lohen ruotoja ja palaa niiden kanssa kauemmas metsään. Sieltä se sitten säännöllisin väliajoin piipahtaa hakemassa lisää ruokaa. 


Koska harvemmin pääsen kuvaamaan lintuja ja eläimiä, on oma optiikkani kojukuvaukseen liian lyhyt. Sain lainaksi Sony RX10:n, jossa on huomattavasti pitempi zoomausalue. Se osoittautui tarpeelliseksi illan aikana. 

En oikein tiedä mitä tässä tapahtuu. Näyttää kuin karhu raapisi korvallistaan. Tai sitten se miettii, voi ei, taas sieltä kuvataan. 

Varikset yrittävät viedä kotkan saaliin. 
Koko illan toivoin, että nalle tulisi ihan rantaviivalle, että saisin peilikuvan. No, tulihan se lopulta. Karhu on paikalla noin kaksi tuntia. Sitten se poistuu metsän suojaan. 


Kojukuvaus jakaa mielipiteitä. Väitetään, että karhut kesyyntyvät, tulevat lähelle asutusta ja tappavat poroja. Toisaalta kojuyrittäjien mielestä kojuruokinta vähentää petovahinkoja, koska ruokaa on helposti saatavissa kojuilta. Itse ajattelen, että kojukuvaus on ok silloin kun katselupaikka on kaukana asutuksesta eikä karhuja ruokita liikaa, esimerkkinä vaikka tämä Satolammen koju, jossa todella ollaan kotkien ja karhujen mailla. 


 


22 kommenttia:

 1. Waude, mitkä kuvat. Näit karhun, ja sait aivan upeita kuvia. Ja kotka näyttäytyy myös mahtavalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hienoa nähdä lintuja ja eläimiä omassa ympäristössään.

   Poista
 2. On se hieno eläin tuo karhu. Hyviä kuvia tuli! Kojukuvauksessa on tosiaan puolensa ja puolensa. Iso merkitys on kai tosiaan silläkin, miten ja missä kuvauskojuja pidetään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin harvoin pääsen kuvaamaan liikkuvia kohteita, mutta onneksi oli valoa ja sopivaa kamerakalustoa.

   Poista
 3. Voi että! Miten hieno kokemus! Pitikö karhut kovaa mekkalaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hiljaista oli, vain lokit ääntelivät. Ja meillähän oli vain tuo yksi karhu paikalla.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. No joo, se oli sellainen kaksi ja puolivuotias. Mutta paljon pienempi kuin täysikasvuinen uroskarhu.

   Poista
 5. Tässähän pääsi yllättäen ihan Metsän Kuninkaan (vai prinssikö lie) lähituttavuuteen. Karhun on ollut 'voimaeläimeni' lapsesta asti. Koskaan en ole Lapsuusmailla luonnossa muuta nähnyt kuin jälkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä sitä karhua oikein muuten näe. Osaa pysytellä piilossa.

   Poista
 6. Hei Seija. Hienoja kuvia. Vallankin nuo joissa karhu heijastuu vedenpinnasta.
  t.Tiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ensimmäistä kertaa sain kuvattua peilikuvakarhun.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Aina yhtä jännittävää ja upeaa nähdä linnut ja eläimet omassa ympäristössään.

   Poista
 8. Suorastaan söpö tuo nalle. Hienoja kuvia sait siitä lammen rannalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se kaunis eläin. Ja tuo ympäristö oli myös kuvauksellinen koska maasto ei ollut kulunutta kuten monissa kuvauspaikoissa on.

   Poista
 9. Ollut elämyksellisiä, metsiemme uljaita petoja kuvattavana.
  Kauniita kuvia.

  Osui hyvä sää kuvaamiseen.
  Tyyntä ja auringonvaloa. Hienot vedenpinta heijastus kuvat.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sään kanssa olikin vähän arpomista kun saderintamia liikkui koko ajan. Sattui juuri sopiva sää ja hyvä valo.

   Poista
 10. "Itse ajattelen, että kojukuvaus on ok silloin kun katselupaikka on kaukana asutuksesta eikä karhuja ruokita liikaa..." Itse ajattelen samoin. Huikeat kuvat. Sinulla oli upea mahdollisuus nähdä lintuja ja eläimiä, joihin harvoin luonnossa törmää...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän voisi lisätä vielä, että ylimääräisenä bonuksena sain kuulla oppaani Pekan tarinoita Satolammen eläin- ja lintuvieraista. Niistä välittyi rakkaus luontoon ja sen asujiin.

   Poista