perjantai 30. heinäkuuta 2021

Keskikesän kukkia Kuusamosta

Pitkään jatkunut hellekausi aikaisti ja lyhensi luonnonkukkien kukinta-aikaa. Kuusamossakin heinäkuun alkupuolen helteiset päivät jouduttivat esimerkiksi tummaneidonvaipan kukintaa. Ehdin kuitenkin nähdä ne juuri parhaimmillaan. Nämä tummaneidonvaipat on kuvattu 12.7. Tosin, viime kesänä ne olivat vielä aikaisemmassa, jo kesäkuun puolella kukassa. Pulskaneilikka viihtyy ojien pientareilla, niityillä ja esim. Oulankajoen rannoilla. Se kukkii samoihin aikoihin tummaneidonvaipan kanssa. 


Pulskaneilikan hapsureunaiset kukat ovat koristeellisen näköiset.

 
Tänä kesänä en ehtinyt suolle kämmeköiden kukinta-aikaan. Tämä kämmekkälaji kirkiruoho viihtyy myös kuivalla kalliolla, tässä jo hieman ohikukkineena. 

Hyvällä tuurilla tienvarren tataarikohokit ehtivät kukkia ennen kuin niittokone jyrää ne.  Toinen Kuusamon tienpientareiden erikoisuus, kaarlenvaltikka, oli jo ehtinyt kuihtua.Ilta Kitkajärven rannalla. On lämmintä ja tuulenhenki pitää itikat loitolla. On mukava kulkea rantatietä ja katsella kun aurinko painuu Riisitunturin taakse. 

 Keskikesällä rantoja ja niittyjä värittävät keltaiset kultapiiskut. Ne houkuttelevat paikalle perhosia, joita tänä kesänä on ollut runsaasti. Tämä kultapiisku sai taustalleen kultapalloja, eli auringon kimallusta kameran optiikan tallentamana. 


8 kommenttia:

 1. Aivan ihania, minulle uusia luonnonkukkia siellä päin! Kyllä Suomen luonto on rikas! Hienosti kuvaat, Seita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toki muitakin kukkia vielä löytyy, mutta kokosin tähän ne erikoisimmat.

   Poista
 2. Ylväitä kukkijoita kauniissa kuvissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tummaneidovaippa on mielestäni kämmekeköistä upeimpia.

   Poista