torstai 15. heinäkuuta 2021

"pois on jo niityn vihreys kai"

Otsikossa olevat laulun sanat tulevat mieleen kun katselen niittojälkiä Savolanniemen niityllä. Jo viime kesänä huomasin, että niittykukat niitettiin heti heinäkuun puolenvälin jälkeen ja nyt niitto on tehty vielä aikaisemmin. Aiempina vuosina niittykukat ovat saaneet kukoistaa elokuun puolelle. Nyt myöhemmin kukkivat niittykukat eivät ehdi tuottaa siemeniä. Aikaisesta niitosta kärsivät mm. nurmikaunokit, metsänätkelmät ja monet kellokukat. Savolanniemen niityllä esiintyy harvinaista hirvenkelloa, joka leviää siemenistä. Nyt siemenet eivät ole ehtineet kehittyä kun kukat on ajettu nurin. Myös metsänätkelmän kohtalo harmittaa. Sitä on ilahduttavan paljon pienellä alalla niittyä. Koska sekin kukkii myöhään, heinä-elokuussa, ei kukinta ollut päässyt kunnolla alkuun ennen niittoa.  

Ihmettelen vaan, miksi perustaa niitty jos sitä ei hoideta oikein. Lainaus Kuopion kaupungin nettisivulta:

Niityillä on tärkeä tehtävä rakennetusssa ympäristössä. Ne lisäävät kaupunkiluonnon monimuotoisuutta ja rikastuttavat kaupunkinäkymiä avoimuudellaan ja värikkyydellään. Niittylajiston muodostumiseen vaikuttavat oleellisesti kasvupaikan olosuhteet kuten valo, kasvupaikan kosteus, maaperä ja sen ravinteisuus.

Niityn perustamisessa hoito on tärkeä osa onnistumista. Niitty niitetään elo-syyskuussa kasvuston ränsistyttyä. (korostus minun tekemäni) Reheviltä kasvupaikoilta niittojäte ajetaan pois, näin maata köyhdytetään paremmin niittykasveille sopivaksi.


Näen ristiriidan niityllä tehtyjen toimenpiteiden ja edellä olevan tekstin välillä. 

Alla olevat kuvat on otettu kesäkuun viimeisenä päivänä, silloin kun niittykukat kukkivat ja pörriäiset viihtyivät kukissa. Unohtuiko pörriäistenkin pelastaminen?

kurjenkello


ketoneilikka


metsänätkelmä


pulskaneilikka


apila (jokin erikoisempi laji?)


ruusuruoho


Savolanniemen niittykukkia 30.6.


valkoinen kurjenkello


sininen kurjenkello


hirvenkello


lehtosinilatva


nurmikaunokki



nuokkukohokki



käenkukka


20 kommenttia:

  1. Sääli että niiden ei annettu kasvaa! Kummallinen kiire niittää niitty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä niitty on ollut yksi parhaista kasvikuvauspaikoista Kuopiossa. Siksi harmittaa.

      Poista
  2. Harmillinen juttu. Tuosta voisi tehdä kyselyn kunnalle, jotta ainakin ensivuonna kiinnittäisivät asiaan huomiota. Ilmeisesti niittopäätöksen on tehnyt joku, joka ei tiedä/välitä näistä asioista.
    t.Tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeisesti syy aikaiseen niittoon on, että kasvuston ollessa pystyssä on niittäminen helpompaa.

      Poista
  3. Laita ihmeessä kaupungille palautetta asiasta.
    Hyvällä tuurilla sillä on merkitystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asiasta on keskusteltu kaupungiosan Fb-ryhmässä ja eräs aktiinen kaupunkilainen on lähettänyt ympäristöjohtajalle kyselyn.

      Poista
  4. Niin kauniita ovat kukat ja kuvat. Meillä on sama, kaikki niitetään kaupungin toimesta parhaaseen kukinta-aikaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa olla nykyisin käytäntö kaikissa kaupungeissa.

      Poista
  5. Kiitos kukkaisista kuvista, nautin erityisesti nyt niiden väreistä - kyllä kunnon kameralla saa talteen sävytkin.
    Postauksen aihe on myös mitä tärkein.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Savolanniemen niityllä on todella monipuolinen kukkavalikoima. Niin kauan kun se saa olla siellä.

      Poista
  6. On todella surullista, suorastaan raivostuttavaa, miten tässä maassa on tapana kohdella luontoa, näiltäkin osin. Leikataan nurmikot lyhyiksi niin voikukkien kuin apiloidenkin kukinta-aikaan. Niitetään tienpientareet niittykukkien kukoistaessa, mutta lupiineille ei tehdä oikein mitään. Kun perustetaan ihan virallinen niitty, ei sitäkään näköjään osata hoitaa oikein.

    Mutta se ränttäämisestä. Kiitos kauniiden kuvien jakamisesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä tässä harmittaakin kun tehty työ tuhotaan huonolla hoidolla. Olisi vaan pitänyt noudattaa kirjattua toimintatapaa.

      Poista
  7. Kauniit kukkakuvat. Minä tykkään valtavasti luonnonkukista. Myös täällä tapana joskus niittää harmittavan aikaisin tienpenkat.
    Syynsä sillä lienee. Ajaahan moni pihastaankin tiheästi nurmikot ja joku toinen kylvää niittykukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Savolanniemen niitty olisi todellinen luonnonkukkien ystävän aarreaitta. Surullista oli nähdä se kaljuna jo keskikesällä.

      Poista
  8. Upeita kukkakuvia!

    Täällä myös parhaimmassa kukassa olevia luonnonnittyjä niitettiin kesäkuulla. Harmittaa, sanoisin jopa surua tunnen kun näyttää olevan ettei luonnonkasvi alueiden anneta olla luonnon tilassa.
    Alueita jotka ei yksityisten mailla.

    Ei siinä huomioida ötököitä eikä muita eläjiä.
    Olen miettinyt että punkkien takiako...en ymmärrä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hassuinta on kun kaupunki toisaalta laittaa puistoalueille hyönteishotelleja. Ja sitten hävitetään hyönteisten käyttämät kukat.

      Poista
  9. Kaunis kesäkukkakatsaus.
    Täälläkin niittokone on hävittänyt kaikki tienvarsien kukat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tien varsilla on monin paikoin levinnyt vanhaa niittykasvillisuutta, esim. mäkitervakkoa ja ketoneilikkaa. Ne ovat menestyneet koska kukkivat aikaisin. Myöhemmin kukkivat kellokukat kärsivät aikaisesta niitosta.

      Poista
  10. Ihanat kuvat! On kyllä käsittämätöntä, ettei niittyä hoideta oikein. Samoin ihmettelen sitä, että pidetään meteliä tien varsien köyhtymisestä esim lupiinin takia ja kuitenkin niitetään tien varret kesken parhaimman kukinnan ja estetään siementen muodostuminen eivätkä pörriäisetkään saa nauttia tien varsien kukista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeisesti tienvarsien hoito on määrätty tehtäväksi niin, että kaikki vaan nurin. On sellaisiakin tienvarsikasvustoja joissa on runsas kesäkukkavalikoima. Jos sellaiset paikat voisi niittää myöhemmin, niin ne ehtisivät tuottaa siemeniä. Se ei liene riittävän tehokasta.

      Poista