tiistai 13. lokakuuta 2020

Syksyä Kitkajoen rannalla

Menneen kesän ja tämän syksynkin ilmiö on ruukautuneet kansallispuistojen polut ja parkkipaikat. Niin on myös Koillismaalla. Suosituilla retkireiteillä on tungosta ja kuljetaan jonoissa, kuten esimerkiksi Pienellä Karhunkierroksella ja Riisitunturin lyhyellä päiväreitillä. Riisitunturin parkkipaikkaa on jouduttu laajentamaan kesän aikana, samoin Oulangan luontokeskuksen. 

Jos haluaa välttyä ruuhkilta, kannattaa suunnata vähemmän kuljetuille poluille.  Esimerkiksi Kitkajoen ylempi osa Käylän ja Juuman välillä tarjoaa jokimaisemaa ja koskiakin. Näkymät eivät toki ole niin vaikuttavia kuin Pienen Karhunkierroksen varrella, mutta poluilla ei ole ruuhkaa. Kitkajoen rantaan pääsee joko pohjoispuolelta, Ryötingin tieltä tai eteläpuolelta metsäautoteitä pitkin. Kalastajien polkuja on Käylän ja Juuman välillä joen molemmin puolin. Tulipaikkojakin on joen etelärannalla. Vähän-Käylänkosken laavulle on parasta kulkea Käylän suunnalta. Saarikosken ja Harjakosken välissä on myös laavu, sinne kannattaa suunnata Säkkilän kylältä päin. Ja muistutuksena, näitä polkuja ei ole tasoitettu ja kestävöitetty, joten kumisaappaat tai maastokengät jalkaan.  

Kuvat ovat Saarikosken ja Harjakosken väliseltä jokiosuudelta syys-lokakuun vaihteessa kuvattuna. 











































18 kommenttia:

  1. Monet ovat jokimaisemalla kasvot, on rauhallista virtaa ja kuohuvia koskipaikkoja. Sattuisitko Seita tietämään mikä on se kala, jota myös Kitkan Viisaaksi kutsutaan? Arvelen muikuksi, mutta en ole vahvistusta koskaan saanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muikkujan se on. Ja nimi johtuu tarinan mukaan siitä, että se jää Kitkajärvelle vaikka pääsisi jokea pitkin uimaan Venäjälle.

      Poista
  2. Kovin on kaunista.
    Upeaa löytää ruuhkatonta luontoa :-)

    VastaaPoista
  3. Joki on syysasussaan äärettömän kaunis. Syksy on mielestäni maalarina paras.
    Saman olen huomannut, että väkeä liikkuu maastossa paljon, sitä oli Pyhällä ja on myös Syötteen maastoissa. En minäkään letkassa rupea patikoimaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen huomannut, että suosituillakin retkipaikoilla voi kulkea rauhassa kun siirtyy muutaman kymmenen metriä polulta metsään.

      Poista
  4. No huh,huh, nyt on kaunista.
    KIITOS, upeista kuvista, pääsipä edes niiden kera pohjoisen upeaan luontoon ja kokemaan tuo upea ruska, kun tänä syksynä oma reissu lappiin jäi/jää toteutumatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin haaveilin kauan pohjoisen ruskasta. Se toteutui sitten kun työkiireet loppuivat.

      Poista
  5. Syystunnelmat parhaimmillaan näissä kuvissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavasti samalla retkellä oli sekä sumusäätä että auringonpaistetta. Syksyinen sää on arvaamaton. Ei koskaan tiedä mitä saa kun lähtee luontoon.

      Poista
  6. Mikä kaunis seisahtunut sumu, syvä ruska ja virtaava vesi! Täydellinen yhdistelmä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ylä-Kitkajoki on kyllä ruska-aikaan parhaimmillaan.

      Poista
  7. Jestas, että siellä syksy on kaunis. Niin paljon värejä. Syksy onkin kauneinta aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti värikäs syksy muuttuu pian valkoiseen talveen. Siitä loskasta ja räntäsateesta en niinkään välittäisi. Onneksi Pohjois-Suomessa on vielä selkeät vuodenaikojen erot.

      Poista
  8. Noihin väreihin haluaisin vajota, enkä koskaan palata ihmisten ilmoille. Itse tepastelin tällä viikolla Torronsuolla ja vaikka syksyisen suon värit ovat uskomattoman kauniit, ovat ne erilaiset kuin maisemassa, jossa on puita ja virtaavaa vettä. Tosin, jokainen maisema on kaunis omalla tavallaan...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo joenrannan väriloisto on tällä hetkellä muisto vain. Parin viime päivän aikana on tullut lunta 15-20 cm.

      Poista