torstai 21. maaliskuuta 2019

Vuodenkierto Kallaveden kaupungissa

Kuusi vuotta sitten, kun olimme muuttamassa Kuopioon ja etsimässä asuntoa, toiveeni oli löytää paikka, josta pääsee helposti metsään ja järvelle. Juureni ovat maaseudulla, viihdyn luonnossa ja en koskaan ole asunut kerrostalossa, ellei pienessä maaseutukylässä, työpaikan yläkerrassa olevaa asuntoa lasketa. Toive toteutui, kotimme ikkunasta näkyy vain metsää ja järveä. Kuopio on osoittautunut luonnossa liikkujan kannalta ihanteelliseksi asuinpaikaksi. Nyt, kun kuuden vuoden ajalta on kertynyt kokemuksia Kallaveden kaupungista ja sen lähialueista, ajattelin julkaista "vuosikertomuksen", jossa jokainen kuukausi saa omat merkintänsä.

Tammikuussa jäät yleensä jo kestävät kulkea, ainakin jos liikkuu turvallisesti rantojen läheisyydessä. Silloin Kickspark-potkukelkka esiin ja järvelle.


Talven säistä riippuen Kallavedellä on joka vuosi 2-12,5 kilometriä luistelurataa käytössä. Luistelurataa huolletaan hyvin, on talvia jolloin huhtikuullakin on vielä voinut luistella. Leveälle radalle mahtuvat pikaluistelijat, hokkareilla ja kaunokeilla luistelijat, potkukelkkailijat ja näkeepä siellä lastenvaunujen kanssa luisteleviakin.


Jäällä, luisteluradan varrella, on joka talvi laavu, jossa voi evästellä tai paistaa makkaraa. Lieneekö missään muussa kaupungissa laavua lähes kaupungin keskustassa.



Helmikuussa lunta on tullut riittävästi latuja varten. Kuopiossa on satoja kilometrejä huollettuja latuja, mutta minä hiihdän valmiita latuja hyvin harvoin. Leveillä pätkäsuksilla pääsee tekemään omat latunsa Puijon tai Neulaniemen metsiin.




Maaliskuussa jää kantaa vielä hyvin. Jos on vähänkin pakkasta, avautuu potkukelkkailijalle tilaisuus potkutella pitkin jäälakeutta, vaikkapa Hietasaloon tulille.


Huhtikuussa pääsee jo vuoden ensimmäiselle kasviretkelle. Sinivuokko ei Kuopion korkeudella esiinny luonnonvaraisena, mutta kasvi on levittäytynyt pihoista lähialueiden metsiköihin. Aurinkoiselta rinteeltä rannan tuntumasta löytyy sinisiä kukkalaikkuja vaikka ympärillä on vielä lunta.


Toukokuun alkupäivinä järvien jääpeite on sulanut ja alkaa puoli vuotta kestävä melontakausi. Kallavesi ympäröi kaupunkia joka puolelta, joten melontavettä riittää. Rannoilla ja saarissa on tulipaikkoja, laavuja ja autiotupiakin vesillä liikkujien taukopaikoiksi.


Kesäkuussa Kuopion lehtometsissä kukkii. Harvinaisin ja upein kukkija on tikankontti, joka piileskelee kuusikon kätköissä.


Heinäkuussa "laevat huuteloo" Kallavedellä. Risteilyalukset liikennöivät Kallavedellä päivittäin, joten ei tarvitse omistaa vesikulkuneuvoa päästäkseen Hietasaloon tulille ja uimaan.


Kaupungin ympäristössä on useita hoidettuja niittyjä. Heinäkuussa niittykukkien loisto on runsaimmillaan. Yli metrin pituinen hirvenkellokin avaa kukintonsa.



Elokuu tuo lämpimät illat ja kauniit auringonlaskut. On aika pakata kajakkiin teltta ja meloa saareen yöksi.




Kuutamomelontaa syyskuun hämärässä illassa.


Ruskavärit loistavat rannoilla, metsissä ja puistoissa.


Lokakuussa yöt ovat jo niin pimeitä, että revontulet näkyvät, varsinkin kun ajaa vähän kauemmas kaupungin valoista Kallaveden rannalle,  suojaiseen lahteen josta on näkymät pohjoisen suuntaan.


Lokakuulla on usein aamusumuja. Ison järven vesi pysyy lämpimänä pitkään, joten kylminä aamuina aurinko nousee sumukerroksen takaa. Välttämättä ei tarvitse lähteä vesille auringonnousua katsomaan, kaupungin rannoilla on kilometreittäin teitä ja polkuja.


Hämäränhyssyä marraskuussa ensilumien aikaan.


Puijonnokan laavulta on hulppeat näkymät vielä sulana pysyttelevälle Pohjois-Kallavedelle.


Joulukuun pimeänä päivänä luontoliikkujakin etsiytyy kaupungin valohin, vaikkapa Korttelimuseon joulunäyttelyyn aistimaan vanhanajan joulutunnelmaa.


...tai "mualiman navalle" pystytettyä joulukuusta katsomaan.

22 kommenttia:

  1. Hieno kuvasarja vuodenkierrosta. Nuo tikankontit hämmästyttävät yhä uudelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.Tässä kerran pysähdyin miettimään mitä kaikkea hienoa olen löytänyt Kuopiosta ja sen ympäristöstä.

      Poista
  2. Voin tässä tunnustaa, että jo vuosia olen käyttänyt Seita-luontokuvia pc:ni taustakuvana. Niistä vain tulee niin hyvä olo aina kun avaa koneen. - Milloin kukka, milloin vesipuro, auringonnousu tai -lasku, revontulitaivas, tunturimaa, lumiset puut tai avara maisema. Muistan kysyneeni tähän lupaa kauan kauan sitten Seita-blogistilta. Kiitos, ettet kieltänyt. Koska kuvatiedostoissasi näyttää olevan loputtomasti huikeita otoksia, etkö voisi teettää niistä seinäkalenteria ja myydä sitä luonnonsuojelun hyväksi?
    Nyt lumouduin sinivuokosta, joka oli Lapsuusmaani kevätkukka, Etelä-Karjalassa se oli nimenomaan sini- ei valkovuokko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä muistan luvanneeni :) Olen joskus miettinyt kalenterin tekemistä, mutta se on jäänyt, koska niin moni taho julkaisee kalentereita, esim. järjestöt ja yritykset.

      Poista
  3. Upea postaus Kuopion seudulta. Kyllä nämä kuvat hivelevät silmää, kiitos seita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli hauska huomata, että joka kuukaudelle löytyi oma erityisaiheensa.

      Poista
  4. Moi seita! Tämä vuodenkierto kuvina oli hyvä idea... ehkä varastan sen joskus :)
    Ja esillä on taas upeita kuvia. Sinivuokoista tuli oikein ikävä metsään.
    t.Tiina
    tiinanpatikointi.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästähän voisi heittää haasteen kaikille blogin pitäjille ;)

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Enemmänkin ihania paikkoja löytyisi, mutta eivät kaikki sovi yhteen postaukseen.

      Poista
  6. Ihana katsaus Kuopioon ja sen lähiluontoon :-)

    VastaaPoista
  7. Moneen paikkaa olet ehtinyt.
    Kauniita kuvia!

    Ai että tuo potkukelkka on kutsuvan näköinen puhtaan luonnon ja punertavan auringon valossa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Potkukelkka on viime päivinä kutsunut järvelle. Juuri nyt on hieno jääkeli Kallavedellä.

      Poista
  8. Mitä upeita kuvia osittain tutuista paikoista, kyllä tuollainen potkukelkka on varmaan kätevä. Minäkin aika lähellä metsää ja luontoa mutta vieläkin lähempänä voisin olla. Hyvää kevään jatkoa sinne savon sydämeen..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tarja, Kuopiossa on paljon luontokohteita, tässä oli vain osa.

      Poista
  9. Ihana vuodenkiertotarina! Ja Kuopio, olen niin samaa mieltä, vaikka en siellä asukaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kenkä, juuri potkukelkkaretkellä sain idean vuosikiertotarinnaan.

      Poista
  10. Hieno kooste koko vuodenkierrosta. Aina löytyy liikunnallista tekemistä ja maisemat ovat hulppeat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin vaihteeksi kertoa myös varsinaisesta kotikaupungistani. Koillismaa on useimmiten ollut pääosassa, kun etenkin talviaikaan siellä tulee oltua paljon.

      Poista