maanantai 4. helmikuuta 2019

Halovaloa ja joutsenia koskella

Kaunis pakkaspäivä Kuusamossa, kiivetäkö Valtavaaralle tai Konttaiselle, vai lähtisikö koskelle pakkashuuruja katsomaan. Säätietoja katsoessa vaaroille nouseminen ei tunnukaan hyvältä vaihtoehdolta. Rukan mittausasema kertoo tuulen nopeudeksi 15 metriä sekunnissa ja pakkasta asteissa saman verran.

Koskella pakkasta on parikymmentä astetta, ja tuulta on täällä alamaissakin, mutta ei toki niin paljon kuin Rukalla. En koskaan ennen ole nähnyt näin kylmällä jäähileiden pöllyvävän veden pinnan yläpuolella. Ilmassa on rantapuista irronnutta lunta ja koskesta nousevaa pakkasusvaa, joka jäätyy kylmän tuulen vaikutuksesta.


Ilmassa olevat lumikiteet aiheuttavat haloilmiöitä. Kun lähden kulkemaan jokirantaa ylävirtaan näkyy auringonpilari taivaalla.


Tuulen suunta on luoteesta, joten kosken länsirannalla lumisten puiden suojassa ei viima tunnu.
Joutsenen pää kohoaa lumen peittämän kiven takaa. Sitä ei näy vaivaavan tuuli eikä pakkanenkaan.


Ja toinen joutsen adjutantteineen. Viime käynnillä näin vain yhden joutsenen ja luulin sen jääneen yksin talvehtijaksi, mutta sillä onkin seuraa. Pakkasusvan keskeltä en tunnista mikä vesilintu sen kanssa on kuvassa.


Höyhenpuvun sukimista ja tuuletukset keskellä virtaa kivellä seisten. Komeaa.


Kun pujottelen metsän suojasta rannalle joen niskalle, avautuu edessä yllätys: 22° rengas, auringonpilari ja sivuaurinko. Harvoin talvella saa kuvaan haloilmiön heijastuksen veteen, nyt näkyy myös auringonsilta veden pinnalla.


Koskikarallakin on puhdistusoperaatiot menossa.


Auringon painuessa alemmas vahvistuu myös auringonpilarin väri.
Siirryn kosken toiselle rannalle. Tarkenen sen verran aikaa olla tuulisella sillalla, että saan kuvattua auringon kimallusta virtaavassa vedessä.
Lähden kävelemään joen toista rantaa ylävirtaan. Laskeva aurinko värittää takarannan puita.


Tulen varomattomasti metsäpolulta rantaan ja vasta viime hetkellä huomaan jousenet ihan rannan tuntumassa. Harmi, että kamerassa on kiinni lyhytpolttovälinen objektiivi. Joutsenet lähtevät lipumaan pois heti minut huomattuaan.


Kun olen saanut pitemmän zoomin kameraan, ovat joutsenet jo uineet keskelle virtaa.


Auringonlaskukuvan halovaloineen pilasi taivaalle ilmestyneet lentokoneiden savujuovat.

20 kommenttia:

 1. Hurjia lintuja, mutta hyvin luonnon varustamia tietty!

  VastaaPoista
 2. Huikean kauniita kuvia joutsenista ja niin ovat muutkin kuvat!
  Kiitos taas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joutsenkuvista tuli vähän utuisia kun ilmassa oli niin paljon lunta ja jääkidettä.

   Poista
 3. Sait välitettyä uupeimman valokimaran heijastuksineen mitä ikinä olen kuvissakaan nähnyt enkä luonnossa koskaan. Et arvaa miten kiitollinen olen, että aikoinaan löysin luontoblogeista sinun maisemasi ja tapasi kuvata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämän muistan kun joskus tuntuu, että onko tässä blogin pitämisessä mieltä.

   Poista
 4. Siellä on niin uskomattoman kaunista! Aivan kuin satumaailmassa. Joutsenet ja sinisorsat ui kultaisessa valossa.

  VastaaPoista
 5. Lumoavia kuvia luonnosta.

  Sateen kaaren tuo mieleen tuo halo.
  Ihmeellistä on että talveksi ovat joutsenet jääneet Kuusamoon.
  Avointa virtaavaa vettä kun on, niin se on houkuttanut jäämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joutsenilla on yli kilometrin verran sulaa vettä. Ilmeisesti ne on todenneet aiempien vuosien kokemuksella selviytyvänsä karuissa oloissa ja jääneet.

   Poista
 6. Ovatkohan nuo talvehtimaan pohjolaan jääneet linnut jotenkin kotiseuturakkaita, kun uhmaavaat kylmää. Kai ne hyvin pärjää, kunhan on sulaa vettä.
  Talven kauneus uhkuu kuvistasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koski on matala, joten siitä on varmaan helppoa etsiä syötävää. Mutta helpommalla selviäisivät lämpimimmissä oloissa.

   Poista
 7. Joutsenia, auringon haloilmiöitä ja kimallusta, ihanaa talvista luontoa ja huikean hienot kuvat niistä. Mykistyneenä niitä täällä katselen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä kertaa oli hyvää onnea kun samalle retkelle sattui niin paljon nähtävää.

   Poista
 8. Upeita kuvia, vaikka veden tunnelma on aika hyinen, ihmeesti nuo linnut tarkenevat! Upeita haloja ja huurteisia puita1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä jos hyinen tunnelma näkyy kuvissakin. Sitä se todella oli. Mutta taas tuli todettua miten talvessa kylmyys ja kauneus ovat yhtä.

   Poista
 9. Hieno tuo haloilmiö ja hyvin olet saanut sen kuvatuksi. Uskomattoman sykähdyttävä tuo toiseksi viimeinenkin kuva. Sitä kun suurentaa koneella, tuntuu kuin itse olisi paikalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haloilmiön kuvaamisessa tahtoo valotus olla ongelma. Nyt ilmassa oli niin paljon pakkaskidettä, että se toimi suotimena eikä kuva palanut puhki niin paljon kuin yleensä aurinkoa kohti kuvatessa käy.

   Poista