tiistai 12. helmikuuta 2019

-33°

Aamun valjetessa Rukalla ulkolämpömittari näyttää viittätoista pakkasastetta. Arvelen, että jokivarressa saattaa olla kylmempää, mutta silti yllätyn kun Käylänkosken rannalla pakkasta on -33°.
Ilmiön nimi on inversio. Kylmä ilma valuu alaspäin ja laskeutuu laaksoihin koska kylmä ilma on raskaampaa kuin lämmin ilma. Selkeässä ja tuulettomassa pakkassäässä kylmin ilma on siis alhaalla, kuten täällä Kitkajoen rannalla Käylässä.

Kosken saukkoja ei näytä vaivaavan pakkanen, toki joen vesi on lähes kolmekymmentä astetta lämpimämpää kuin ilma. Saukot pulahtavat kisailemaan veteen ja nousevat aina välillä jään reunalle. Matkaa saukkoihin on sen verran paljon, että kunnon kuvia en niistä saa, mutta mukava on katsella niiden puljausta koskessa.


Olisihan saukkoja katsellut pitempäänkin, mutta ilma on sen verran raikas, että on pakko lähteä liikkeelle lämpimänä pysyäkseni. Kuljen kosken takarantaa lumikengillä. Takarannalla on vähemmän kuljettu, joten lumikengät on tarpeen, toisin kuin kylän puoleisella rannalla, jossa on tiiviiksi tallatut polut.


Pakkasen ja kostean ilman vaikutuksesta rannan koivujen oksilla on jäätynyttä lunta. Edes viime päivien myrksytuuli ei ole pudottanut lunta oksilta.
Nouseva aurinko värittää kosken yllä leijailevaa pakkasusvaa. Taitaapa siellä olla savupiipusta nousevaa savuakin.
Auringon valo yltää ensiksi yläpuolellani kaartuvien puiden latvoihin.
Pian valo hipoo jo rantapuiden oksia.
Sitten aurinko tulee esiin metsänreunan takaa.
Lopuksi käyn vielä kulkemassa kosken toista rantaa.


Näkymä koskelle puusillalta katsottuna lienee Käylänkosken kuvatuimpia.

8 kommenttia:

 1. Todella kylmää! Saukot ovat ihania, ja miten kaunista siellä on!

  VastaaPoista
 2. Toiveissa nähdä saukot joella, jälkiä oli tänään:) Ihanat kuvat ja valo!

  VastaaPoista
 3. Komea on koski ja saukot ovat varsinaisia avantouimareita. Minustakin avantoon on paras mennä mitä kylmempi ilma. Vesi on silloin reilusti lämpimämpää kuin ilma.

  Kylmää siellä on mutta maisemat upeat.

  VastaaPoista
 4. Ottarit ovat ihania, ja auringon valaistut näkymät ovat kauniita. :)

  VastaaPoista
 5. Kuvaat kylmää kauniisti ja sitähän se onkin.

  VastaaPoista
 6. Kaunista ja kylmää, se useimmiten on jos kamera kestää ja tuo yli -30 astetta rupeaa olemaan jo aika vilposta keliä... -50 asteen pakkaset ovat jo ihan marssista, menevät yli ymmärryksen ja sietokyvyn.

  VastaaPoista
 7. Kauniita kuvia ja kylmän näköistä. Ihanat nuo saukot :)

  VastaaPoista