keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Talven viimeinen lumikenkäretki

Lumet hupenevat vauhdilla, mutta vielä riittää tunturissa lunta lumikengän tai suksen alle. Suurin osa Levin hiihtohisseistä suljettiin Vapun jälkeen, vain Eturinteen hissit toimivat äitienpäivään saakka. Kun yön muutama pakkasaste oli kovettanut hangen pintaa, tuli sopiva hetki lähteä talven viimeiselle lumikenkäretkelle. Lähtöpaikkana oli Utsuvaara ja kohteena Levin etelärinteet, joissa nyt on hiljaista kun laskettelijat ovat poissa.


Forecan lumensyvyyskartta 3.5. Kittilässä on tällä hetkellä eniten lunta.


Aurinko on jo korkealla ja lämpötilakin on kivunnut plussan puolelle kun sovittelen liukulumikenkiä jalkaan Utsuvaaran parkkipaikalla. Aukeilla ja tasaisemmilla paikoin hanki kantaa hyvin, mutta jyrkissä rinteissä, joita aurinko on jo ehtinyt lämmittää, uppoan syvälle soseutuneeseen lumeen. Myös lumen alta paljastunutta rakkaa kannattaa väistellä.


Kuljen lähellä puurajaa, jossa hanki kannattaa parhaiten. Puiden juurella on jo isoja pälvipaikkoja.
Puihin jäätyvä pakkaslumi kurittaa tunturin rinteen puita.  Vuosien, tai oikeammin vuosikymmenten talvet ovat muovanneet männystä tämän peikonnäköisen taideteoksen.


Nousen vähän kerrassaan hivutellen aina vaan ylemmäs rinnettä loivimpia paikkoja etsien.  Matkalla ylitän monta laskettelurinnettä. Vielä olisi mäenlaskijoille hyväkuntoista baanaa, mutta laskijat ovat jo Etelä-Suomessa kesäharrastusten parissa.


Lopulta olen noussut riittävästi ja edessä on hauska liukuilu takaisin lähtöpaikkaan.


Matkan varrella istahdan pälvelle nauttimaan auringosta ja lämmöstä.


En ollutkaan ainoa kulkija. Suuren männyn juurelta lehahtaa riekko lentoon. Se ei mene pitkälle, vaan näen sen pujahtavan leveähelmaisen kuusen juurelle. Jään odottamaan kameran kanssa josko se tulisi sieltä pois. Mitään ei kuulu, vaikka odottelen pitkään. Lopulta kyllästyn, laitan kameran reppuun ja teen lähtöä. Silloin riekko pyrähtää lentoon melkein jalkojen juuresta. Hyvin maastouduttu.


Komea tunturikoivurypäs on näköalapaikalla kaakkoisrinteellä. Täytyypä muistaa sen sijainti vaikkapa syksyn kuura-aamuina kuvattavaksi. Mutta tähän päättyy nyt hiihto- ja lumikenkäilykausi minun osaltani. Talven esimmäisen lumikenkäretken tein 16. marraskuuta, joten melkein puoli vuotta kesti tämä talvikausi.

18 kommenttia:

 1. Pitkä oli siellä talvi ja monta hienoa retkeä teit, kiitos upeista kuvista! On tämä maa aika pitkä ja vaihteleva, täällä III-vyöhykkeellä alkaa olla jo kesä vaikka yöt ovat viileitä ja siellä vielä lunta! Otitpa jälleen hienot kuvat, vai narrasi riekko sinut kameran reppuun laittamaan ennen lentoon lähtöä, taitava maastoutuja!

  VastaaPoista
 2. On todella kaunis tuo sinisen taivaan ja lumen yhdistelmä. Taideteoeksia luonnossa löytyy, kun kulkee metsissä. Niin se vaan kevät saavuttaa pohjoisemmankin Suomen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valoa riittää pohjoisessa tähän aikaan vuodesta.

   Poista
 3. Kiva kun Lappiinkin tulee jo pikkuhiljaa kesä. Siellä on upeita puita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin virtaus sai ihmeitä aikaan. Nyt lumi sulaa nopeasti.

   Poista
 4. kevään etenemisen näkee jo selvästi kuvista. Kauniit näkymät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät on edennyt paljon kolmen viimeisen viikon aikana.

   Poista
 5. Kauniita nuo hitaasti kasvaneet puut ja lumen painama mänty. Ihanan keväisiä kuvia lumesta huolimatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväinen tunnelma syntyy auringosta ja valosta, jota pian riittää koko vuorokaudeksi.

   Poista
 6. Pohjosessa on kyllä mukavan pitkä aika harrastaa liukulumikenkäilyä. Täällä etelämmässä se aika on aika lyhyt. Hienoja kuvia taas :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talviurheilukausi on pitkä ja liukulumikengälle on sopivan loivia tunturinrinteitä.

   Poista
 7. Kauniita ovat maisemat ilman tykkyluntakin. Kevät tekee sinnekin tuloaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät on edennyt vauhdilla toukokuun alkupäivinä.

   Poista
 8. On pitkä talvikausi niillä leveysasteilla. Kevätauringon paisteessa tuolla varmasti mukavaa liikkua ja paistatella auringossa. Täällä oli eilen jo liki 20 astetta lämmintä ja ulkona tarkeni liikkua t-paitasillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkein olisin pärjännyt t-paitasillaan tuolla rinteessäkin. Suojaisen kurun tuntui todella lämpimältä.

   Poista
 9. Mikäs tuolla ollessa, parasta kevätsäätä, aurinkoa ja lunta. Hienot kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ei tarvinnut palella. Aurinko lämmitti niin, että olisi voinut kulkea vaikka paitasillaan.

   Poista