lauantai 7. toukokuuta 2016

Sauvakävellen Joulutarinan mökille

Joulutarina ei tähän aikaan vuodesta ole kovin ajankohtainen, mutta olin päättänyt ennen Kittilästä lähtöä käydä etsimässä Levin rinteestä Joulutarina-elokuvan joulupukin mökin. Olin saanut vinkin, että se löytyy jostain rinteen 11 läheltä. Joulutarina on jouluisin televisiossa esitettettävä elokuva, joka on kuvattu Kittilässä ja Utsjoella.

Päivät ovat olleet lämpimiä, mutta öisin on edelleen kylmää. Helatorstaiaamuna lämpötila on nollan paikkeilla, eli yöllä on ollut muutama aste pakkasta. Ajan Levin huipun tietä Lammaskurun parkkipaikalle. Siitä lähden nousemaan ylös kohti Gondolihissiä. Tunturin pohjoispuolella lumi on kovaa laskettelurinteessä, mutta muualla jalka uppoaa hankeen. Sauvat ovat hyvänä apuna jyrkkää rinnettä noustessa. Ylhäällä laella on suuria alueita, jossa rakka on jo paljastunut lumen alta. Pallastunturin lumiset huiput näkyvät kaukana.

Lounaan suunnalla näkyy tunturin juurella Immellompolo ja horisontissa Aakenus.

Kun Levin pohjoispuoli on vielä lumen peitossa, niin etelä- ja lounaisrinteillä on enää lumilaikkuja. Viereinen Kätkätunturikin alkaa näyttää enemmän vihreältä kuin valkoiselta.

Yöpakkanen on jäädyttänyt koristeita tunturin rinteellä virtailevien norojen reunoille.Lähden laskeutumaan Gondolihissiltä alaspäin. Kohta rinteen alla näkyy harmaa mökin katto. Lumen alta paljastuvaa maastopyöräreittiä seuraten pääsen helposti laskeutumaan Joulutarinan mökille.
Mökki on komealla paikalla jyrkänteen reunalla.


Lähemmin tarkasteltuna nurkka- ja ikkunanpielistä löytyy taidokkaita puuleikkauksia.
 Ikkunalaseja ei ole. Mökkihän on kulissi, jossa on vain katto ja seinät.


Joulupukin terassinäköala.


Idylli särkyy kun kurkistan sisälle mökkiin. Jo rinteellä kulkiessani olen nähnyt paljon hankeen heitettyjä kaljatölkkejä ja täällä niitä on jokunen lisää. Toivoisi, että reippaat laskettelijat, jotka hissi vie ylös ja painovoima tuo alas, jaksaisivat viedä roskansa pois maastosta.


Sulan maan aikaan Joulutarinan mökille pääsee myös Gondolihissin ala-asemalta ulkoilureittiä ja osin laskettelurinnettä kulkien ja Lammaskurun suunnalta maastopyöräreittiä seuraten. Talvella mökki on laskettelurinteiden ympäröimä. Ensi talvena aion ottaa selvää onnistuuko mökille kulku lumikengillä.

10 kommenttia:

 1. Voi kuinka soma mökki. Tuolla oliskin mukava käyä. Olen myös katsonut kyseisen elokuvan. Hienot kuvat ♥

  VastaaPoista
 2. Hienoja kuvia!
  Olen nähnyt tuon elokuvan.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Kiitos kauniista kuvista:-) On se kumma, miten omista roskista ei voida huolehtia. Meidät on jo lapsena kasvatettu siihen, että luontoon ei heitetä roskia. Saman opin olen omalle pojalle opettanut. Hyvää äitienpäivää.

  VastaaPoista
 4. Vaikka tölkki on tyhjä, niin ei jakseta sitä tuoda repussa alas. Huokaus.
  Maisemat kyllä ovat komeat.

  VastaaPoista
 5. Enpäs olekaan tiennyt, että mökki on pelkkä kulissi. Tuolla olisi kyllä kiva käydä. Idylli kieltämättä menee rikki, kun näkee ton roskamäärän....

  VastaaPoista
 6. Siinä olisi hyvä mökki jollekulle. Ei tuota kulissiksi heti arvaisi, vaan sellaiseksi hylätyksi mökiksi. Paitsi että laudat olis liian hyväkuntoisia ränsistymiseen. Mutta että ovat veistäneet kuvioita kulissipuihin...
  Samaa aina ihmettelen minäkin tuosta roskaamisesta.. Ilmeisesti ruokailu ja juominen vie voimat ja tekee heikoksi, kun täyden satsin jaksaa kantaa mutta tyhjiä ei sit millään enää takaisin.

  VastaaPoista
 7. Hauska käyntikohde ja maisema niin komea että. Harmi, että mökki on noin roskattu, tyhjät tölkithän eivät paina täysiin verrattuna mitään.

  On tämä pitkä maa, eilespäivänä näin metsässä jossain jo mustikassa pullistuvia kukkanuppuja.

  VastaaPoista
 8. Olen lukenut tuosta mökistä, kivä nähdä se kuvissa. Sääli vain tuota roskaa, en ymmärrä ihmisiä

  VastaaPoista
 9. Kiitän kommenteistanne. Lupaan, että talveen viittavat postaukset ovat tällä erää ohi.

  VastaaPoista
 10. Sattui tämä postaus täällä blogissasi silmään. En ole silloin ollut seuraaja, kun tämän olet julkaissut. Minäkin olen katsonut tuon elokuvan ja nähnyt laskettelureissulla tuon mökin juurikin hissistä ja rinteestä. Mielikuva mökistä on ollut, että ihana pieni mökki ja talvella aina niin lumen peitossa. Ompas kurja jos onkin noin roskattu eikä edes lattiaa :(

  VastaaPoista