maanantai 5. tammikuuta 2015

Kultainen kuu ja värikäs revontulinäytös

Sunnuntai-iltapäivänä taivas selkeni. Kerrankin pilviverho avautui oikeaan aikaan, monen tuiskuisen ja tuulisen päivän jälkeen. Täysikuu kurkisti Pikku Konttaisen takaa kun ajelimme Virkkulaan päin. Kuun ympärillä oli kultainen kehä. Kello viidentoista aikaan iltapäivällä on jo hämärää, mutta tunti sitten laskenut aurinko vielä värjää kuun valoa.


Purnujärven hiihtoladulla tapaan muitakin kuun ihmettelijöitä. Nyt latu ei kaipaa muuta valaistusta. Kuun valossa näkee hiihdellä.Jatkamme Virkkulan kylätielle katsomaan peltomaisemaa kuutamolla. Kuun valoa on niin paljon, että ensimmäiset viitteet revontulista näkyvät vasta kameran näytöllä.

Koillisen-idän taivaalle on muodostunut vihreä revontulikaari, josta nousee punertavia säteitä.

Sitten vihreät lieskat alkavat vahvistua ja kohota ylös kohti taivaanlakea.

Yht'äkkiä taivaantulet innostuvat villiin tanssiin. Valtava, leimuava pyörre loistaa taivaalla. Olen tottunut käyttämään tiettyjä valotusaikoja ja ISO-arvoja revontulien kuvauksessa. Nyt pienennän ISO:a ja valotan vain muutaman sekunnin. Kuun valo ja kirkkaat revontulet valaisevat voimakkaasti.

Olen aiemminkin nähnyt violettia revontulissa, mutta en koskaan ennen pinkkiä. Taivaanrannalla on vaaleanpunaista väriä.

Juuri parhaiden leimujen aikaan kylätietä ajaa auto. Sen valot heijastavat tien varren lumisiin puihin. En malta lopettaa kuitenkaan kuvaamista.

Hurjin valoshow kestää noin kymmenen minuuttia. Sitten revontulivyöry rauhoittuu ohuiksi nauhoiksi taivaalle ja pian näytös on ohi.17 kommenttia:

 1. Mykistävän kaunista, upea valoshow!!

  VastaaPoista
 2. Aivan upea näytös. Upeat kuvat. Myös minä katselin illalla revontulia, kuvasin myös ja sain noita pinkkejäkin sävyjä. Täysi kuu oli haitaksi, samoin pihavalot, joita en enättänyt heti samuttaa.
  Ei kuvani ole likikään noin jumalaisia, mitä sinun kuvasi.

  VastaaPoista
 3. Näin ihan samat revontulet ja kiirehdin kuvaamaan. Alun ensimmäinen näytös oli äkkiä ohi, kun ensin oli yksi viiva, lopulta neljä ja sitten ne haihtui jo pois. Lähettiin oottaamaan jos nousee lisää, sitten tuli juurikin tämä punaisen ja vihreänshow joka oli tosiaan hetkessä ohi.. Joo ja onnistuko mulla kuvat?! Ei. Jep, opetteluksi näimmä vielä menee ton kameran kans....

  VastaaPoista
 4. No nyt oli upeat kuvat, jännä tosiaan miten vasta kameran näytöllä näkee nuo ensimmäiset revontulien häivähdykset! Minä kävin yön aikana useaan otteeseen katselemassa, josko täälläkin näkyisi, mutta ei, taivas pysyi pilvien peitossa. Aamulla vasta selkeni, mutta sitten ei enää revontulia näkynyt...

  VastaaPoista
 5. Kerrassaan veret seisauttavat reposet! Hienosti olet saanut ne kuvattua.

  VastaaPoista
 6. Tuohon näytökseen ei varmasti koskaan kyllästy. Kiitos näistä kuvista!!!!!

  VastaaPoista
 7. Käsittämättömän kaunista ja upeasti kuvattuna ja kerrottuna. Kiitos.

  VastaaPoista
 8. Upeat kuvat sait revontulista, kaikki värit tallessa! Katselin itse samaa näytöstä hieman pohjoisempaa, Kemihaarasta. Komeimmat näkemäni reposet, mutta harmillisen lyhyt show.

  VastaaPoista
 9. Kiitän kaikkia kommenteista. Teemu, minullekin nämä olivat kirkkaimmat ja värikkäimmät tulet mitä olen nähnyt.

  VastaaPoista
 10. Pohjoisen taikaa kauniisti kuvattuna, kiitoksia. Olen sanaton kuten usein kuviesi edessä. Toivotan kuvauksellista vuotta 2015.

  VastaaPoista
 11. Kiitos myös Mustis ja Saraheinä.

  VastaaPoista
 12. Jestas, mikä valoshow sattui kamerasi tallennettavaksi. Upeita kuvia.

  VastaaPoista