sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Konttaisella

Konttaiselle nousevan, lumeen tallatun uran puolivälissä muistan miksi olisi kannattanut kiertää takakautta loivempaa reittiä. Liukulumikengillä hiihtely polkua pitkin on sujunut hyvin tähän saakka, mutta portaissa tulee stoppi. Portaiden päällä on paksu kerros kovettunutta lunta. Se on kuin liukumäki. Vaihtoehtona on laskeutua hieman alaspäin ja etsiä reitti ylös vähemmän jyrkästä paikasta, mutta koppaan kuitenkin hokit ja sauvat kainaloon ja kaiteessa roikkuen punnerran kohti puiden välistä häämöttävää vaaran lakea. Lyhin reitti ei ole helpoin, eikä nopeinkaan tällä kertaa.

Hiihtelen vaaran länsireunalle kurkkimaan maisemaa puiden välistä. Lännen suunnalta puhaltaa voimakas tuuli, joka tuntuu todella hyytävältä seitsemäntoista asteen pakkasessa. Pohjoisen taivas on ihan pilvessä ja ilmassa on Rukan lumetuksen aikaansaamaa usvaa.

Lumetuksesta syntynyt pilvi Rukan ja Valtavaaran päällä peittää hetkittäin auringon ja saa aikaan dramaattisen vaikutelman.

Lumiset puut antavat suojaa tuulelta. Avonaisella laella tällä ei tuulella kovin pitkään pystyisi olemaan. Puista on turvaa myös vaaran laelta kurkkiessa. Konttaisen rinne kun on paikoin lähes äkkijyrkkä.

Kapea kidepilari näkyy hetken aikaa Valtavaaran rinnettä vasten.


Lumi on tiivistynyt Konttaisen laella. On helppo hiihdellä puolelta toiselle katsomassa näkymiä eri ilmansuuntiin.
Konttaisen profiili piirtyy auringon laskiessa Kumpuvaaran rinteeseen.Poimin telellä Kumpuvaaran komean tykkyrinteen lähikuvaan.

Auringon painuessa alemmas osa metsästä jää varjoon ja korkeimmat puut jäävät kohdevaloon.

Valo on värikkäintä hetkeä ennen kuin aurinko painuu horisonttiin.Viimeinen vilkaisu pohjoisen taivaalle ja painun metsän suojaan rinnettä alas. Puolivälissä tavoitan polku-uran, jota ei ole kuljettu viimeisimmän lumisateen jälkeen. Siinä on hyvä liukua turvallisesti jyrkkää rinnettä kun pehmeä lumi jarruttaa vauhtia.

18 kommenttia:

 1. Kyllä on taas vaan mahtavat kuvat, ei voi kun huokailla! :)

  VastaaPoista
 2. Upea tuo kuva auringosta sumupilven takana! Muutenkin uskomattoman kauniit kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pilvien läpi tuleva valo oli erikoinen.

   Poista
 3. Jälleen niin upeita kuvia!! Että hankikin voi näyttää noin punaiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeisten säteiden heijastama väri on uskomattoman punainen.

   Poista
 4. Keskitalven valo on taiteellista. Siinä on sävyjä.
  Kuvaamasi maisemat ovat huikeita, mutta niin ovat kuvatkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskitalven valo on värikästä ja kaunista.

   Poista
 5. Huikeaa valon taltiointia maisemista puhumattakaan.

  VastaaPoista
 6. Taianomaista. Kannatti rehkiä ylös noita näkymiä katsomaan ja kuvaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaaroille kiipeäminen palkitaan kauniilla maisemilla.

   Poista
 7. Onkos siinä Juuman ja Rukan välillä muuten talvisin liikennettä, lumikenkäillen tai hiihtäen tehtyä polkua, tai jotain?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ei ainakaan Konttaisella ollut tulojälkiä Juuman suunnalta. Lumikengillä kuljettavia talvireittejä on Rukalta Pyhävaaralle (Pyhän Jyssäys), Pienen Karhunkierroksen polku sekä Hiiden hurmos ja Rytisuon polku Oulangalla.

   Poista
  2. OK. Luin joskus Karhunkierrokseen liittyvän hyvin dokumentoidun retkikuvauksen (http://palsta.pulu.org/fi/18-karhunkierros-70-km), joka on sitten tainnut jäädä elämään mieleeni.

   Poista
  3. Varsinaisen Karhunkierroksen kulkemista rajoittaa lumen runsaus. Lunta on tällä hetkellä 50-70 paksuudelta. Vähemmällä lumella kulkijoita varmaan on talvellakin. Kuljin eilen kappaleen matkaa Karhunkierroksen polkua Oulangan luontokeskukselta Taivalkönkäälle päin. Polulla oli jäniksen, poron ja hirven jälkiä.

   Poista
 8. Ihanat maisemakuvat jälleen ♥

  VastaaPoista