sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Porontima

Porontima-nimi löytyy kartasta monessa yhteydessä; Porontimajärvi, -joki, -kanjoni ja -tuvat. Nämä kaikki voi käydä katsomassa noin viiden kilometrin kävelyllä Karhunkierroksen polkua sivuten ja siitä vähän poiketen.

Karhunkierroksen polku ylittää Ryötingintien kun sitä on tultu noin kuusi kilometriä Juumantien suunnasta. Kävellään noin kilometrin  matka Karhunkierroksen polkua ja ollaan sillalla joka ylittää Porontimajoen. Entinen mylly on autiotupana vaeltajille ja vieressä on uudempi, samankokoinen tupa. Tupien kohdalla Porontimajoki kohisee komeana koskena, ainakin tähän aikaan kesästä kun vesi on korkealla joessa.

Keittokatoksen takaa lähtee kapea polku joen vartta ylävirtaan. Polku ohittaa pienen lammen ja nousee koko ajan ylöspäin kapeaa harjannetta. Oikealle jää kanjonirotko, mutta sitä ei paljon näe polulta. Polku päättyy kallionyppylälle, josta avautuu komeat näkymät Porontimajärvelle ja kanjoniin. Kaukaa horisontissa erottuvat Konttainen ja Kumpuvaara, kauempana myös Valtavaara ja Ruka.

Kun maisemat on ihailtu palataan tupien nuotiopaikalle evästelemään. Tähän aikaan alkukesästä ei muita kulkijoita näy. Parin viikon päästä saattaa olla jo vilkkaampaa.

Porontiman kanjoni

Porontimajärvi, edessä vasemmalla Pitkäniemi, taustalla KonttainenPorontiman tupa, entinen mylly

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti