maanantai 12. syyskuuta 2022

Melontaa mökkijärvellä

Täydenkuun aikaan haaveilin kuutamomelonnasta. Lähtisin illansuussa melomaan järvenselälle. Odottelisin auringonlaskun ja siitä puolen tunnin päästä kuun nousun ja meloisin sitten kuunvalossa takaisin rantaan. Pilvethän ne torpedoivat tämän suunnitelman. Toki melomassa kävin, sekä päivällä että aamulla. Mutta ilta- ja kuutamokuvat on otettu muutama päivä ennen täysikuuta. 

Mökkilahdella on hiljaista. Vain kuikka ääntelee jossain lahden sopukoissa silloin tällöin. Kiertelen kivikkoisia rantoja. Kun on tyyntä ja aurinko paistaa, unohtaa että lähtiessä mittari näytti vain kymmentä lämpöastetta. Syyskuun alku on ollut todella kylmää kyytiä lämpimän elokuun jälkeen. 

Sanon tätä savolaiseksi savannipuuksi. Jotenkin männyn latvusten muodot tuo mieleen Afrikan savannien puut. Puunrungossa näyttää olevan pitkiä halkeamia. Miten kauan se vielä jaksaa tuossa sinnitellä. Vaíkka onhan siinä vielä paljon tuoreita oksia ja juuret on syvällä kivikkoisessa maassa. 


Tämä luoto on usein aamuisten sumukuvien rekvisiittaa. Viime kesänä myrsky kaatoi yhden kallion päällä olevista männyistä. Onneksi vain yhden. 
Aurinko häviää vastapäisen saaren taakse.

Vastaruskon värjäämä pilvi etelän taivaalla auringonlaskun jälkeen. 


Seuraavana iltana taivas kirkastuu vähän ennen puoltayötä. Kuu on noussut jo ajat sitten, mutta piilotellut metsän takana. Nyt se jaksaa juuri nousta kuusenlatvojen tasalle kunnes taas häviää niemenkärjen pitkien mäntyjen taakse. Lämpöä tupaan

Aamulla ulkolämpötila on vain kaksi astetta plussan puolella. Varmaan monin paikoin on ollut pakkastakin, mutta syvä järvi varastoi lämpöä ja vesi on vielä paljon ilmaa lämpimämpää. Taivaalla on pilviä, mutta myös rakoja pilvikerroksessa ja lahdella sumua. Lähden vesille. 

Pilviä on sen verran runsaasti, että aurinkoa on turha odotella. 


Jossain pilvien takana on valoa.
Vähäinenkin valo pilvien raosta heijastuu veden pinnalle. 


 


Sama järvi, sama vuodenaika ja vuorokaudenaika. Kuitenkin aina vähän erilainen riippuen pilvistä, valosta ja sumusta. 


Olin lähdössä mökiltä ja pakkaamassa autoa kun laiturin luota kuului tuttua ääntelyä. Menin laiturille ja kuikkahan se siellä oli vastassa. Me ihan selvästi tunnetaan toisemme. Ollaan tavattu niin monta kertaa kun olen ollut melomassa. Kuikka pyöri pitkään laiturin tuntumassa ja katseli minuun päin. Juttelin sille ja vähän lauloinkin. Sanoin, että sinä se lähdet kohta etelään ja minä jään tänne talvea odottamaan. Toivotin tervetulleeksi taas keväällä, kun jäät lähteneet. Ehkä silloin taas tapaamme. 

14 kommenttia:

 1. Sinulla on oikein kuikka kaverina, hienoa.

  Aamusumut ovat olleet täälläkin komeita. Autoa piti yhtenä aamulla rapsuttaa jäästä. Silloin oli järvivesi vielä +18 C ja ilma +2 C kun pulahdin aamu-uinnille järveen. Melkoinen ero, aivan kuin olisi lämpimään kylpyyn mennyt.

  Täysikuu näkyi täällä hetken, olin katsomassa ulkona, sitten tuli pilviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä meillä ei ole vielä käynyt pakkasella. Tuon veden lämpötilaeron tuntee hyvin meloessakin kun käsi osuu veteen.

   Poista
 2. Boniques imatges !. M'agraden les del llac, amb les boires que fa l'aigua més calenta que l'aire, li donen un toc de màgia i misteri. I molt simpàtic el teu amic, potser el veurem per aquí al sud ! :)
  Salut !

  VastaaPoista
 3. Maisemat järveltä katsottuna ovat kauniita ilman aurinkoakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pilvetkin koristavat maiseman, mutta pieni ripaus valoa piristää.

   Poista
 4. Ihanat 💖. Tuosta viidenneksi viimeisestä haluaisin teettää itselleni taulun 💖. Ehdottoman pysäyttävä ja huumaava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toivoin vähän enemmän aurikoa pilvien takaa, mutta kuvissa näkymä on hyvä noinkin.

   Poista
 5. Iso nautinto ja ilo meloa noilla tutuilla vesillä ja nähdä kesän muuttuvan syksyksi. Kaunis kuvakooste retkestäsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seuraavaksi odotan ruskarantoja. Vielä ei ole ruska ehtinyt savolaisille rannoille.

   Poista
 6. Upeita valokuvia!
  Järvi on moni-ilmeinen, alati muuttuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, ei tarvitse lähteä "merta edemmäs kalaan"

   Poista